imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fájlok ki- és betömörítése Macen


Mostani tippünk főleg kezdő Mac-felhasználók számára íródott, és az OS X alatti tömörítés rejtelmeibe vezeti be őket. Magával a fájltömörítés fogalmával valószínűleg mindenki találkozott már, aki számítógép közelébe került.

Gyorsan foglaljuk össze, miért is szoktunk fájlokat tömöríteni. Egyrészt, mint a neve is mutatja, így kisebb lesz a fájlméret, tehát kevesebb helyet foglal(nak) a merevlemezen az adott fájl(ok). Ez ugyan manapság annyira talán már nem lényeges szempont mint a hőskorban, de például fájlok átküldésekor hasznos lehet – abban az esetben is, ha például több fájlt szeretnénk egyben eljuttatni valakihez.

OS X alatt alapesetben a ki- és betömörítést is egy gyári, beépített alkalmazás végzi, melyet Archiváló segédprogramnak (Archive Utility) hívunk. Ő ZIP-fájlokat kezel (ez a legelterjedtebb tömörített formátum), és természetesen nem kell minden egyes alkalommal elindítanunk ha szeretnénk ki- vagy becsomagolni valamit – nem is találjuk meg egykönnyen, de erre kicsit később térünk vissza. Előbb nézzük meg a tömörítés folyamatát.

Betömörítés

Ha egy vagy több fájlt vagy mappát szeretnénk betömöríteni, mi sem egyszerűbb: csak jelöljük ki őket, majd a jobb egérgomb megnyomása után válasszuk ki a menüből az „xyz” tömörítése vagy X elem tömörítése (Compress “xyz”/ Compress X items) opciót. Ennyi az egész, a mérettől és a Macünk teljesítményétől függően hamarosan meg is jelenik a tömörített fájl az eredeti fájlok mellett.

tömörítés

Itt esetleg az elnevezésekkel lehetünk egy kicsit gondban. Ha több fájlt jelöltünk ki, akkor a tömörített állomány neve alapesetben Archiválás.zip (Archive.zip) lesz. Ha csak egy fájlt vagy mappát jelöltünk ki, akkor pedig az eredeti fájl vagy mappa neve mögé biggyeszti a .zip kiterjesztést az Arciváló segédprogram – fájl esetén az eredeti kiterjesztés mögé. Az így kapott elemet természetesen szabadon átnevezhetjük.

Kitömörítés

A ZIP-fájlok kitömörítése még egyszerűbb, erre nem is érdemes több szót vesztegetni: egyszerűen csak kattintsunk duplán az elemre, és el is indul a folyamat. Ha több fájl volt az archivált állományban, akkor egy mappába kerülnek (melynek neve megegyezik a tömörített fájl nevével), ha pedig csak egy elemünk volt betömörítve, akkor azt úgy kapjuk vissza ahogy eredetileg is volt.

A tömörítés finomhangolása

Első ránézésre nem úgy tűnik, de a tömörítés különböző tulajdonságait is beállíthatjuk az Archiváló segédprogramban. Ehhez első körben meg kell találnunk magát az alkalmazást, amit kicsit eldugtak, és nem a jól megszokott helyen kell keresnünk. Válasszuk ki a merevlemezt, majd navigáljunk a Rendszer > Könyvtár > CoreServices > Applications (System > Library > CoreServices > Applications) mappába – itt bujkál. (Vagy egyszerűen csak keressük meg a Spotlighttal.)

Archive Utility

Ha elindítjuk, nincs megjeleníthető ablaka, de a menubarból a Archiváló segédprogram > Beállítások… menüpontot választva megnézhetjük az alkalmazás beállításait. Itt különböző dolgokat adhatunk meg, például azt, hogy hova tegye a kicsomagolt fájlokat, illetve az elkészült tömörített állományokat – az archívummal vagy archivált fájlokkal azonos könyvtárba, esetleg egy kézzel beállított másik mappába. Beállíthatjuk azt is, hogy ki- és becsomagolás után mi történjen az eredeti állományokkal vagy a tömörített fájllal – meghagyjuk, a Kukába dobjuk, töröljük vagy átmozgatjuk őket. A beállítások egyébként érdekes módon Yosemite óta hajlamosak nem működni – a legpraktikusabb, vagyis kitömörítés után az eredeti ZIP-fájl Kukába helyezése szerencsére igen.

Más típusú tömörített fájlok kezelése, és egyéb tömörítőprogramok

Noha az Archiváló segédprogram rengeteg tömörített formátumot ki tud csomagolni (a .zip mellett .bz, .bz2, .cbz, .cpgz, .cpio, .gz, .gzip, .tar, .tgz, .tbz, .tbz2, .jar, .z), a második legnépszerűbb típust, a RAR-t sajnos nem. Természetesen erre a problémára is létezik számtalan ingyenes (és fizetős) szoftver az interneten, illetve a Mac App Store-ban.

UnRarX

Az egyik ingyenes megoldás, az UnRarX, ami elég fapados kezelőfelülettel rendelkezik, de a célnak tökéletesen megfelel – amennyiben a célunk RAR-fájlok kitömörítése, ugyanis becsomagolni nem tud az alkalmazás. Én személy szerint a Kekát használom, ami egy fokkal pofásabb, de igazából a bizarr ászkarák ikonja miatt tetszett meg – hátránya, hogy ez is csak kitömöríteni tudja a szóban forgó formátumot. Az App Store-ban 1,99 euróért vesztegetik, a projekt honlapjáról viszont ingyenesen letölthető.

A Keka ikonja.
A Keka ikonja.

Természetesen ezeken kívül is létezik kismillió hasonló app, ha neked van kedvenced, oszd meg velünk a hozzászólásokban!

A QuickLook és a tömörített fájlok

Végül pedig jöjjön az a tipp, ami a haladóbb felhasználók számára is érdekes lehet. A QuickLook segítségével szinte bármilyen fájlt pillanatok alatt megnézhetünk anélkül, hogy külön alkalmazást kéne elindítanunk hozzá. Ugye milyen jó lenne, ha a ZIP-fájlokba is belenézhetnénk a kitömörítésük nélkül? Mivel szerencsére bárki írhat plugineket a QuickLookhoz, ezért ez a probléma is megoldott. Ha letöltjük a BetterZip nevű appot, akkor kapunk mellé egy plugint (ezen része ingyenesen használható), mellyel kitömörítés nélkül láthatjuk az archívumokban lévő fájlokat. Ehhez csak másoljuk a letöltött appot az Alkalmazások mappába, indítsuk el (aztán be is zárhatjuk), majd ha türelmetlenek vagyunk, és nem akarjuk kivárni amíg újraindexel az adatbázis, futtassuk le a Terminalban az alábbi parancsot: qlmanage -r

BetterZip QuickLook

Innentől kezdve a szóköz lenyomásával a fenti képen látható módon nézhetjük meg a ZIP-fájlok tartalmát.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!