imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fallout Shelter: az atombunker-menedzserjáték


Közeledik a Fallout 4 megjelenése, így hát a lehető legtöbb fronton próbálják népszerűsíteni a klasszikus, posztapokaliptikus világba kalauzoló játéksorozat legújabb tagját – nem mintha különösebben szüksége lenne erre, ha az elődjeiből indulunk ki.

Érdekes módon, ha jól emlékszem, én először a Fallout 2-vel játszottam, és csak utána „folytattam” az első résszel. Mivel ez a posztapokaliptikus világ illetve stílus elég közel áll hozzám mind filmek, mind sorozatok, mind pedig játékok terén, ezért mondanom sem kell, hogy imádtam a Falloutokat is.

A Fallout Shelter tulajdonképpen egy „spinoff” az eredeti sorozat mellé – gyakorlatilag egy atombunker-menedzserjátékról beszélünk. A Vault-Tec megbízottjaként egy óvóhelyet kell felépítenünk és menedzselnünk. Ha ismerős a klasszikus SimTower, akkor nagyjából képben is vagyunk a megjelenéssel és a lényeggel kapcsolatban, a különbség annyi, hogy itt természetesen nem felfelé, hanem lefelé, a föld alá kell építkeznünk.

Fallout Shelter

Eleinte csupán egy bejárattal és néhány szobával indítunk, de máris sorakoznak a szerencsés(?) túlélők, hogy bebocsátást nyerjenek, és a védelemért cserébe valamelyik szobánkban kezdjenek dolgozni. Az embereknek összesen hét tulajdonságuk van, és minden egyes szoba vagy feladat hatékonyságát ezek közül az egyik határozza meg. Az erőműben például az erősség a legfontosabb erény, a konyhában a gyorsaság, stb. Természetesen érdemes ezek alapján optimálisan elhelyezni a lakosainkat.

A szobákat kupakokért cserébe folyamatosan fejleszthetjük, így növelve a teljesítményüket, illetve ha többet rakunk ugyanabból a típusból egymás mellé, akkor össze is vonhatjuk őket, még hatékonyabb egységeket létrehozva ezáltal. A szobákban összesen háromféle alapvető erőforrást kell előállítanunk: áramot, ételt és vizet. Ha bármelyikből a szükséges mennyiség alá csökken a készletünk, akkor egyes szobák leállhatnak, vagy az embereink sugárfertőzést kaphatnak, ami szép lassan a halálukhoz vezet.

Fallout Shelter

A játék közben folyamatosan kapunk különböző kihívásokat, amik teljesítése esetén további kupakokat (vagyis pénzt), illetve uzsonnásdobozokat szerezhetünk. Ez utóbbiakat kinyitva értékes felszerelést, fegyvereket és ruhákat zsákmányolhatunk. A ruhák a lakosaink egyes tulajdonságait javíthatják, a fegyverekre pedig a külvilágban és bent is szükségünk lehet.

Kinevezhetünk ugyanis egyes lakosokat felfedezőknek, akik a mostoha külvilágban kószálva további felszereléshez juthatnak. Persze kint rengeteg veszély leselkedik rájuk, ezeket pedig a leginkább valami bivalyerős fegyverrel tudják hatékonyan elhárítani. Nem csak mi vagyunk kíváncsiak azonban a kinti helyzetre, hanem a külvilág is időről-időre „bekopogtat” hozzánk fosztogatók formájában – itt sem hátrány, ha éppen kéznél van egy jó kis rakétavető, vagy lézerágyú.

Fallout Shelter

A játék ingyenes, viszont nem mentes az alkalmazáson belüli vásárlásoktól. Szerencsére ezek egyáltalán nem szükségesek az előrejutásunkhoz, és pénzt, vagy erőforrásokat nem is vehetünk, mindössze uzsonnásdobozokat – előre pedig ugye nem tudhatjuk, mi rejlik ezekben. Gyorsan plusz áramhoz, vízhez vagy ételhez az adott szoba sürgetésével juthatunk, ami ingyenes, cserébe némi rizikóval jár. Ha sikertelen a kísérlet, mindenféle baj történhet – tűz üt ki, vagy sugárzó csótányok bújnak elő a földből (hova is tettem azt a rakétavetőt?). Igaz, ez utóbbiak gyakorlatilag bármikor bekövetkezhetnek a kegyetlen disztópiában.

A Fallout Shelter grafikája nincs túlbonyolítva, gyakorlatilag 2D-s oldalnézetet kapunk, illetve ha belenagyítunk a képbe, akkor láthatjuk, hogy a szobák háromdimenziósak. A lakosok a Fallout-sorozatból megismert rajzfilmes világot képviselik, és természetesen a hangok illetve a zenék is a jól megszokott stílusban szólalnak meg.

Na, idáig még nem sikerült eljutnom... | Kép forrása: Mashable
Na, idáig még nem sikerült eljutnom… | Kép forrása: Mashable

Ha valakinek tetszettek a Fallout-sorozat korábbi részei, illetve nem riad vissza a hasonló mikromenedzsment-játékoktól, akkor szerintem mindenképp érdemes adnia egy esélyt a Fallout Shelternek is. Nem az év játéka, ráadásul meglehetősen nehéz is, de ezért valamennyire kárpótol a hangulat, illetve az, hogy ingyenesen letölthető.

• Fallout Shelter letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!