imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fantomcsörgéseket és rezgéseket érzékelsz? Van egy rossz hírünk


A mobiltelefonok már hosszabb, az okostelefonok rövidebb ideje, de a mindennapi életünk részét képezik. Megváltoztatták azt, hogy mikor, hogyan és kivel tudunk kommunikálni. Ennek vannak előnyei és hátrányai is. Egy friss egyetemi kutatás a fantomcsörgések és fantomrezgések kapcsán tett érdekes megállapításokat.

Emlékszem, amikor még a kilencvenes években a telefonom egyetlen töltéssel elműködött 3-5 napig. Ha nem játszottam azzal a kemény két-három játékkal, ami rajta volt, és nem telefonáltam sokat, akkor talán egy hétig is bírta. Ezzel szemben ma a telefonomat minden nap töltőre teszem este. Ha sokat használom, akkor lehet napközben is rátöltök. Akinek okosórája is van, az ezt az egész játékot megszorozhatja másféllel. Azért nem kettővel, mert pl. az Apple Watch „figyelmet” von el az iPhone-tól, hisz oda jönnek be az értesítések. Egyszóval: folyamatos interakcióban vagyunk a szűkebben és tágabban vett környezetünkkel, hisz egyszerre küldhetünk üzeneteket, fényképeket barátainknak, ismerőseinknek, vagy olvashatjuk el a michigani egyetem kutatóinak tanulmányát online.

iphone-addict-man

A folyamatos kapcsolattartás és értesítés-cunami miatt előfordulhat, hogy akkor is ezeket a hangokat és jeleket érzékeljük, amikor valójában épp nem keresett minket senki. Szerintem szinte mindenkivel előfordult már, hogy sétálás/lépcsőzés/bármilyen mozgás közben úgy mozdult meg a telefonja a zsebében, hogy azt hitte, rezeg. Vagy amikor otthon teszünk-veszünk a konyhában, szól a zene, a telefon egy másik helyiségben van, és a számtalan zaj között néha elbizonytalanodunk, hogy vajon csörgött-e a telefonunk vagy sem. Ezzel önmagában még nincs probléma, hisz egyszerű percepciós kérdésről van szó. A gond ott kezdődik, amikor ezek a tünetek krónikussá válnak. Daniel Kruger és Jaikob Djerf a Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking folyóiratban publikálta a „High Ringxiety” című tanulmányát, amit „magas csörgésparának” is hívhatnánk, bár kétségtelen, hogy így kevésbé hangzik tudományosnak. A kutatásban 411 önkéntes vett részt, akiknek vagy kötődéssel kapcsolatos szorongásaik voltak (féltek a magánytól, vagy hogy az érzéseiket nem viszonozzák), vagy épphogy képtelenek voltak elköteleződni, távolságtartók voltak. Itt már egy kicsit sántít a kutatás, hisz alapvetően olyan emberekre alapul a minta, akik ilyen problémákkal küzdenek.

Régen a para is más volt. A kép illusztráció.
Régen a para is más volt. A kép illusztráció.

Ezek után nem meglepő, hogy a kutatásban résztvevők 80 százaléka számolt be arról, hogy gyakran érzékel fantomhívásokat és rezgéseket. A kutatók ezt egyértelműen a fenti szorongásokkal kötötték össze.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a csörgéspara azonnali és hosszútávon is negatívan hat az egészségre, a mellékhatások többek között fejfájás, stressz és alvászavarok formájában jelentkezik.

– mondta a folyóirat főszerkesztője, Dr. Brenda Wiederhold.

Mi ebből a tanulság? Az, hogy ha csörgésparád van, akkor valószínűleg nagyobb problémáid is vannak ennél, amivel szembe kell nézned, és nem bűn, ha ehhez segítségre van szükséged. A többiek meg csak néha kicsit engedjék el a digitális köldökzsinórt. Hogy ne az offline legyen az új luxus.

Források: The Telegraph via Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!