imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Federighi: a népnek emoji kell, de azért mi máson is dolgozunk


A hétfői nyitó prezentációkon sok mindenről szó esett a WWDC-n, de mindenre értelemszerűen nem juthatott idő. Így Phil Schiller már az Apple fejlesztői konferenciája előtt jelentette be az App Store megreformálását, de több újdonságról csak ún. „radar alatti” hírként értesültünk, közleményből, vagy egyszerű weboldal frissítésekből. Így derült ki, hogy új, SSD-re optimalizált fájlrendszert tesztelnek majd a macOS Sierrával, vagy hogy tényleg OLED érintősor és Touch ID támogatás lehet az új MacBook Prókban. A WWDC második napján egy kötetlen beszélgetés keretében újra megszólalt Phil Schiller és Craig Federighi.

Az Apple marketingfőnöke és szoftveres fejlesztésért felelős vezetője John Gruberrel, a Daring Fireball bloggerével beszélgetett. Ő az, aki néha csak pár szóval kommentál bizonyos híreket, de a meglátásai és az értesülései általában elég megbízhatóak. Nem véletlen, hogy az Apple vezetői is minden probléma nélkül leülnek vele beszélgetni – gyaníthatóan Mark Gurman is hasonló babérokra pályázik, amiért elhagyta a 9to5Macet, hogy kicsit komolyabban vegyék vállalati oldalról is.

Phil Schiller, Craig Federighi és John Gruber a The Talk Show-ban. | Kép: MacRumors
Phil Schiller, Craig Federighi és John Gruber a The Talk Show-ban. | Kép: MacRumors

A beszélgetés (aminek remélhetőleg hamarosan lesz átirata és megtekinthető változata is) során szóba került a Mac App Store, az iOS 10-zel megújuló iMessage, a valamint az, hogy miért nyitják meg Sirit és az iOS más részeiet a fejlesztők előtt. Az iOS 10 demózásakor kiemelt szerep jutott a Messages-nek, ennek a miértjére Gruber is rákérdezett Federighinél, aki frappáns és őszinte (ennek megfelelően némileg sértett és szarkasztikus) választ adott:

Akárhányszor hozzáadunk pár emojit [az iMessage-hez], az a nagy durranás. Egész évben azon dolgozunk, hogy létrehozzunk egy új fájlrendszert, de az embereket jobban izgatja az, hogy van két plusz emoji. Ezért arra gondoltunk, hogy megváltoztatjuk azt a felhasználói élményt, ami eddig a Messages-t jellemezte az iOS-ben.

Az iOS 10 több részét nyitják meg a külsős fejlesztők előtt, hogy kiegészítő programokat készítsenek a gyári appokhoz, így jöhetnek majd az új matricák, vagy fizetési eszközök az iMessage-be, vagy időpontfoglalók az Apple Maps-be. Azt Schiller és Federighi is kiemelte, hogy az alapokat az Apple fogja minden esetben lerakni, amikre aztán a fejlesztők építhetnek, de azt szeretnék, hogy új felhasználó élményt teremtsenek ezekre az alapokra építve. Így például a Sirit is használhatják az adott alkalmazások.

Federighi azt is elmondta, hogy az iOS 10 gyári alkalmazások törlésekor nem tűnik el teljesen az adott app, hanem elsősorban a felhasználói adatok, továbbá azok a „kampók” törlődnek belőle, amik beágyazzák az iOS-be, de maguk a programkódok megmaradnak. Ha újra letöltjük őket, akkor gyakorlatilag ezek a kapcsolatok épülnek vissza.

Forrás: MacRumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!