imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Federighi: az FBI azt akarja, hogy menjünk vissza 2013-ba


Craig Federighi, az Apple szoftverekért felelős alelnöke persze nem arra utalt, hogy feltalálják az időgépet, és együtt visszamennek 2013-ba az FBI prominens képviselőivel, hanem hogy azt várják tőlük a hatóságok, hogy az iOS 7 biztonsági szintjére „gyengítsék le” le az iPhone operációs rendszerét, de ő nem azért lett mérnök, hogy ezen dolgozzon.

Bár a bírósági meghallgatás csak március 22-én lesz, joggal érezték úgy az Apple-nél, hogy addig is érdemes fenntartani az emberek érdeklődését a téma iránt, és adott esetben megszerezni a szimpátiájukat. Már csak azért is, mert az egész világ ezt figyeli, és a döntésnek globális hatásai lesznek. A terrorizmus által joggal felzaklatott Franciaországban a parlament alsóháza átengedett egy olyan törvényjavaslatot (tehát még nem törvény), ami lehetővé tenné azon cégek megbüntetését, akik terrortámadások esetében nem oldják fel a felhasznált készülék titkosítását. A javaslatot a François Hollande elnök által vezetett szocialisták ellenezték, a jobboldal viszont támogatta, és csak egy általános törvénycsomag (itthon is nagy szeretettel alkalmazzák a törvényhozók: salátatörvénynek hívják) részeként ment át, ami a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel foglalkozik. A tavaly januári és novemberi terrortámadások után Franciaország radikálisan megnövelte a kormányzati megfigyelési rendszert, amit ott is többen a szabadságjogok korlátozásának tartanak. Meglátjuk, hogy vajon lesz-e a javaslatból törvény, hisz mint mindenhol, ez sem csupán az Apple-t érintené.

Francia katona járőrözik a Notre Dame katedrálisnál Párizsban.
Francia katona járőrözik a Notre Dame katedrálisnál Párizsban.

A téma tehát még mindig forró, ezért az Apple most Craig Federighit küldte a frontra, aki a Washington Post vélemény rovatában megjelentetett írásával áll ki továbbra is az erős titkosítás mellett.

A személyes adatok veszélyeztetése csak a jéghegy csúcsa. A telefonod jóval több, mint egy személyes eszköz. A mai mobil, hálózatos világunkban ez része annak a biztonsági zónának, ami a családunkat és a munkatársainkat is érinti. Az országunk kulcsfontosságú infrastrukturális pontjai – mint például az elektromos hálózat, vagy közlekedési csomópontok – sokkal sebezhetőbbek lesznek, ha egyes egyéni készülékek feltörhetővé válnak. Azoknak a bűnözőknek és terroristáknak, akik ezekbe a rendszerekbe akarnak behatolni, elég lesz egy alkalmazott okostelefonjával kezdeniük.

Ezért dolgozunk olyan keményen a csapatommal, hogy előttük járjunk.

És pontosan ezért okoz személyesen neki nagy csalódást, hogy az FBI azt szeretné, hogy az iOS 7 biztonsági szintjére „butítsák le” a mostani iPhone-okat, mert az „elegendő” ma is. Federighi szerint az iOS 7, akkor, amikor megjelent, valóban jó védelmet nyújtott, azonban mára már több irányból feltörték, ezért több millió ember kerülne veszélybe, ha visszaforgatnánk az idő – és a titkosítás – kerekét. Innentől a már ismert érveket hozza fel, miszerint a létrehozandó hátsó kapu egy visszafordíthatatlan folyamatot indítana el, és semmi nem garantálja azt, hogy ne kerüljön rossz kezekbe a speciális operációs rendszer.

Azért lettem mérnök, mert hiszem, hogy a technológia erejével gazdagabbá tehetjük az életünket. A nagyszerű szoftvernek határtalan lehetőségei vannak, hogy emberi problémákat oldjon meg, és egy szempillantás alatt elterjedjen az egész világon. A rosszindulatú kódok ugyanilyen gyorsan terjednek, és ha egy szoftvert rossz célból hoznak létre, akkor óriási és növekvő kapacitásai vannak arra, hogy millióknak ártson.

A biztonság egy végtelen verseny – amit vezethetsz, de soha nem nyerhetsz meg. A tegnap legjobb védelmi rendszerei nem biztos, hogy elhárítják a ma vagy a holnap támadásait. A jövő szoftveres innovációi az eszközök erős biztonságon múlnak. Nem engedhetjük meg, hogy lehagyjanak minket azok, akik a technológia kihasználásával csak káoszt szítanának. Ha lassítunk, és visszaforgatjuk a fejlődésünket, azzal mindenkit veszélybe sodrunk.

Minden jel arra utal, hogy a történet eszkalálódni fog, ugyanis nem sokkal Federighi cikke után a New York-i rendőrség terrorelhárításért felelős vezetője egy rádióinterjúrban azt mondta, hogy nem érti, miért áll az Apple a bűnözők, rablók és gyilkosok oldalára.

Források: 9to5MacThe VergeThe Washington Post

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!