imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone appok

Fedezd fel az iPhone-od gyári appjait!


Legutóbb egy hosszabb cikket olvashattok arról, hogy miben is nyilvánul meg az Apple ökoszisztéma és milyen pluszt tesz hozzá az Apple-termékek használatához. Ebben a cikkben 6 olyan gyári iPhone alkalmazást szedtünk össze, amit a felhasználók nagy része kevésbé ismer vagy egyáltalán nem használ.

Tagadhatatlan, hogy kiváló alkalmazásokkal van tele az App Store. Erre egyébként az Apple különös figyelmet fordít. Az ide bekerülő applikációknak a legszigorúbb irányelveknek kell megfelelniük. Ugyanakkor az előre feltelepített alkalmazások is nagyon rendben vannak. Előnyük, hogy jól összedolgoznak az asztali verziókkal, illletve néhányat az iCloud segítségével felhőből is elérhetünk vagy egy másik eszközről (például egy iPadről vagy Macről). Ezekkel kapcsolatosan osztunk meg veletek pár tippet.

App Store rekord

A Térkép alkalmazás

A híres Térkép (Maps) app ami régebben buta volt, mint a tök. Mostanra viszont egész jó lett és bár navigáláshoz / tájékozódáshoz nem ez az elsődleges fegyverem, azért nagyon sok hasznos funkciót tartalmaz.

Tartózkodási hely megosztása

1. Indítsuk el az alkalmazást a főoldalról.
2. Koppintsunk a ferde nyilacskára. Ezzel pozicionálhatjuk jelenlegi helyzetünket. Ez elfog minket a térképen navigálni oda, ahol éppen tartózkodunk. Az app akkor keresi a pozíciónkat amikor a kék pötty pulzálni kezd.
3. Ha megvan a pozíció, akkor koppintsunk a kék körre.
4. Alulról fel fog ugrani egy fül. Ha ezt fölhúzzuk, akkor meg tudjuk nézni például a pontos címet és itt tudjuk megosztani a saját helyzetünket is.
5. Bökjünk a “Saját helyzet megosztása” (Share My Location) lehetőségre.
6. A felugró ablakban választhatjuk ki, hogy melyik alkalmazásban szeretnénk megosztani a helyzetünket. Ez lehet az iMessage, a gyári Mail app, Facebook, Twitter és a többi.

Tartózkodási hely megosztása AirDrop segítségével

Mi az AirDrop?

Egy Bluetooth és Wi-Fi kapcsolaton alapuló adatküldési módszer. Ha van két Apple eszközöd, (mondjuk két iPhone vagy egy iPhone és egy MacBook) akkor azonnal átdobhatsz fájlokat egyikről a másikra. Tehát, ha megkérem az egyik közelemben lévő kollégát, hogy küldjön el nekem egy képet, akkor csak annyit tesz, hogy kiválasztja a képet és rámutat AirDroppal a laptopomra. Így nem kell e-mailben, iMessage-ben vagy a Facebookon bénáskodni. Két koppintás az egész és már célba is ért a fájl. Természetesen ezt másfajta fájlokkal is megtehetjük, nemcsak képekkel. Így például a pozíciónak is megoszthatjuk AirDrop használatával.

IMG_1297 2

1. Indítsuk el az alkalmazást a főoldalról és kövessük az előző felsorolásban lévő 2-4. pontokat.
2. Bökjünk a “Saját helyzet megosztása” (Share My Location) lehetőségre.
3. A felugró ablakban felül tudjuk kiválasztani az AirDrop lehetőséget. Ha rábökünk, akkor az ikon kékre vált és az iPhone aktiválja a Bluetooth-t és a Wi-Fit.
4. Ellenőrizzük, hogy a céleszköz azonos hálózaton van-e a küldő eszközzel. Ha mindent jól csináltunk, akkor meg fog jelenni a listában. Jelen esetben ez most a laptopom.

Útirány meghatározása és navigálás 3rd party appokkal

Ha már itt vagyunk a Térkép alkalmazásban, akkor meg kell említenünk, hogy nem minden funkció működik európai lokációkkal. Ilyen például Magyarország is. Szóval, ha útvonalat szeretnénk tervezni tömegközlekedéssel a Térkép appban akkor nem fogunk sokra menni. Vagy mégis?

Az Apple gondolt a nem támogatott országokra is, így helyet kapott egy megosztás funkció a tervezési felületen.

1. Indítsuk el az alkalmazást a főoldalról és kövessük az előző felsorolásban lévő 2-4. pontokat.
2. Bökjünk a “Saját helyzet megosztása” (Share My Location) lehetőségre.

maps_1
3. Alulra pötyögjük be a célt. Esetemben egy iSTYLE-ba szeretnék eljutni, az app fel is dobja lehetőségeket.
4. Válasszuk ki a megfelelő címet.
5. Állítsuk be alul a közlekedési módot, majd adjuk meg a használni kívánt útvonalat.
6. Itt szépen kilistázza a telefon, hogy merre hány méter. Ha lejjebb tekerünk akkor a bal alsó sarokban találunk egy “Megosztás” (Share) opciót.

maps_2
7. Erre bökjünk is rá gyorsan. Itt koppintsunk a “Közlekedési Alkalmazások” (Transport Apps) ikonra.
8. Innen már mazsolázhatunk a feltelepített alkalmazások közül vagy az App Store kínálatából.

Mi értelme ennek? Előfordul, hogy megszokásból is a gyári térképet indítom el és mire kikerestem a címet és megterveztem az útvonalat nem kell a BKK Futárban ugyanezt megtennem. Csak átküldöm az infókat és a BKK Futár egyből mutatja a megfelelő járműveket. Az sem ritka, hogy elfogy az adatforgalmam az autósnavigáció elindítása előtt. Szintén csak át kell dobni az információkat egy offline navinak (például a HereWeGo-nak) és már indulhatok is.

A Watch alkalmazás

Ha van már Apple Watch-od, akkor nem kell bemutatnunk ezt az alkalmazást. Azonban, ha nincs akkor ne nézegesd túl sokáig, mert a végén még elcsábulsz. Alapvetően itt tudjuk párosítani a telefonunkat az órával. Ezenkívül mazsolázhatunk a számlapok között, illetve itt találjuk a Watch dedikált App Store-ját. Itt csak olyan alkalmazásokat találunk, amik Apple Watch kompatibilisek. Ezeket végigpörgetve mindenki hamar eltudja dönteni, hogy van-e szüksége Apple Watch-ra.

watch

Az Egészség alkalmazás

Ez az app közvetlenül kötődik az Apple Watch-hoz, de az óra nélkül is hasznos funkciókat rejt. Létrehozhatunk benne egy “Orvosi azonosítót” (Medical ID), amiben megadhatjuk a testsúlyunkat, magasságunkat, vércsoportunkat. Illetve egyéb jegyzetekkel is elláthatjuk ezt az azonosító lapot, mint például milyen gyógyszereket szedünk, milyen orvosi kezelés alatt állunk, mire vagyunk allergiásak vagy milyen érzékenységeink vannak (cukor betegség, glutén érzékenység stb.).

Ezen kívül egy Apple Watch birtokában az alkalmazás számon tartja az életaktivitásunk, ezernyi chart közül bogarászhatunk. A Watch főleg a “Tevékenységek” (Activities) és az “Alvás” (Sleep) funkciókat tudja automatikusan nyomon követni. Az eseményeket manuálisan is hozzáadhatjuk természetesen. Bár kétlem, hogy lenne olyan, aki szívesen adogatná hozzá egyesével. Napokat is ellehet tölteni azzal, hogy kiismerjük ennek az alkalmazásnak minden szegletét. Ha esetleg kaptál karácsonyra egy Apple Watch-ot, akkor mindenképp ajánlott kicsit beleásnod magad az ünnepek alatt.

Egészség app

Én tavaly az egyik családtagomnak karácsonyra egy “Mindfulness” című könyvet ajándékoztam. Ugye ez a tudatosság, vagyis a tudatos pihenés. Kemény éve volt, így azt tanácsoltam neki, hogy mindenképp olvassa ki a könyvet akár többször is. Nagyon bejöttek neki az abban található praktikák és idővel elkezdte az Egészség alkalmazásban követni, hogy naponta hányszor és mennyi időt tölt el tudatosan. Napról-napra egyre többet és többet foglalkozott vele. 1 év alatt teljesen kimaxolta a témát és egy egészen más ember lett belőle. Szóval, akinek stresszes az élete annak erősen ajánlott, hogy kipróbálja.

A FaceTime alkalmazás

Ez az a fogalom, amit az emberek 90%-a nem ismer. Még azok sem feltétlen, akiknek egyébként iPhone-juk van. Persze használhatunk Skype-ot vagy WhatsAppot, de a FaceTime egy egészen más világ. Hátránya (és az előnye is egyben), hogy csak almás eszközökkel működik. De annyira jól, hogy még a szomszédnak is ezen keresztül szoktam átcsörögni ahelyett, hogy bekopognék hozzá. Indíthatunk FaceTime audió- és videóhívást is. Sőt a FaceTime beépül a hálózatról érkező hívásokba is.

Mi az a “Mobilhívások”?

Ismerős neked is amikor csörög a telefonod, de lövésed sincs, hogy hol van? A “Mobilhívások” erre nyújt megoldást. Akármelyik eszközünkkel fogadhatjuk a hívást. Tehát telefonálhatunk egy Macen vagy egy iPaden is akár.

A beállítása nagyon egyszerű:

1.Mindegyik eszközön legyen bekapcsolva a Wi-Fi. Ezt legegyszerűbben a kontroll panelből tudjuk megtenni. A képernyő aljáról húzzuk felfelé az ujjunkat, ameddig az meg nem jelenik.
2. Bökjünk az ikonjára, aktivált állapotban ezek kékre fognak váltani.
3. Nyissuk meg a “Beállítások” (Settings) appot és válasszuk a “Telefon” (Phone) fület.
4. Keressük meg a “Hívások egyéb eszközökön” (Calls on Other Devices) menüpontot és engedélyezzük a “Hívások engedélyezése más eszközökön” (Allow Calls on Other Devices) funkciót.
5. Most ugyanezeket a lépéseket tegyük meg az iPaden is. Ha megvagyunk nincs más dolgunk, mint élvezni az Apple ökoszisztéma nyújtotta kényelmet. Abban az esetben, ha Macen vagy Apple Watchon szeretnénk ugyanezt megtenni, akkor pár lépés még hátravan.
6. A Macen nyissuk meg a FaceTime alkalmazást, majd válasszuk ki a FaceTime > Beállítások (Preferences) menüpontot. Kattintsunk a Beállítások (Settings) elemre, majd jelöljük be a Hívások iPhone-ról (Calls From iPhone)  jelölőnégyzetet.

Az Otthon alkalmazás

Az Apple egyik legfontosabb fejlesztése a Home-ra keresztelt saját okosotthon alkalmazás. Minden okoseszközt ez képes vezérelni a házban. Csak engedélyezzük neki, hogy hozzáférjen az iCloudhoz és kezdődik az okoskodás. Koppintsunk a “Kiegészítő hozzáadása” (Add Accessory) gombra. Itt kezelhetjük a lakásunkban található összes eszközt kezdve a termosztáttal, a világításokon át egészen a zárakig. Mi is írtunk ilyen eszközökről korábban például itt és itt. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, mindenképp pillants rá ezekre a cikkekre is!

Home alkalmazás

A Tippek alkalmazás

Gondolom neked is feltűnt, hogy az Apple matricák mellé csomagoltak 1-2 papírfecnit is. Nulla a hasznos infó rajta, valószínűleg valamilyen jogszabály vagy az illem úgy diktálja, hogy még adnak “leírást” (user manual) a termékek mellé.

Azonban, ha kicsit jobban körbenézünk az iPhone-on, akkor az “Extrák” (Extras) mappában találunk egy “Tippek” (Tips) nevű alkalmazást. Ebben egyszerű útmutatókat találhatunk olyan funkciókról, amik az új felhasználók számára nem teljesen egyértelműek. Az alkalmazás rendkívül letisztul és könnyen kezelhető. Ha magyar nyelven használjuk a telefonunkat, akkor természetesen ezek a minileírások is magyar nyelven fognak megjelenni.

Tippek alkalmazás

A régi felhasználóknak is érdemes végigpörgetniük, hátha találnak maguknak valami újdonságot,amiről eddig még nem tudtak. Ha esetleg letöröltétek volna az alkalmazást (mert már ilyet is lehet), akkor az App Store-ból le tudjátok töltni.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!