imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fejjel mennek a falnak az Apple alkalmazottai


És ezt most értsétek a kifejezés legszorosabb értelmében. A cupertinói alkalmazottak egy örökös Benny Hill Show jelenetben tengetik mindennapjaikat az új szupercsili-vili Apple Parkban.

Ki gondolta volna, hogy az Apple vadiúj főhadiszállásán dolgozni nem feltétlen leányálom. Amikor bemutatták, a fél világ ámulva nézte az építészeti remekművet. Hű, azok a kőlépcsők, hú mennyi fa, azta milyen energiatudatos, wow micsoda technológia. Nyilván fel sem merült senkiben, hogy az 5 milliárdért felépített főhadiszállással bármi probléma legyen.

Pedig elég hamar elkezdtek szállingózni az első panaszos hangok. Alighogy beköltöztek, a dolgozók rögtön szidni kezdték a hatalmas open-office irodákat. Olyannyira kicsapta a biztosítékot a „segítsük elő a csapatok közti együttműködést” típusú épülettervezési filozófia, hogy állítólag Johny Srouji alelnök személyesen menekítette ki dolgozóit az épületből. Szavait John Gruber, a Daring Fireball szerzője tolmácsolja:

Amikor Sroujinak megmutatták az emeletet, többé-kevésbé végig ilyeneket mondott: b…meg ezt, b…meg azt, ba…dj meg, ez sz…r. Végül építtetett a csapatának egy külön épületet a Campuson kívül. Ha jól sejtem, azért épült az épület, mert Srouji az asztalra csapott: B…tok meg, az én csapaton nem fog így dolgozni.

Így festenek azok a irodák, ahonnan fejvesztve menekül aki csak tud.

Most egy újabb fejfájást okozó épületelemről számolt be a Bloomberg. A fejfájás pedig szó szerint értendő. Az a helyzet, hogy az a rengeteg, überspeciális üvegpanel ami körbeveszi az épületet (és ami egyben az egyik legjellegzetesebb eleme az egésznek) egy dologban nagyon hasonlít a sima mezei üveghez: átlátszó. A problémát az okozza, hogy mindenhol üveg van, így szerencsétlen alkalmazottak úgy elvesztették valóságérzékelésüket, mint Marion Cotillard az Eredetben.

Mi a valóság és mi az üveg? Létezik ajtó? Ki tudok innen valaha jutni, vagy ez a hely lesz koporsóm?

Miközben pedig ilyen kérdéseken filozofálnak (najó, csak simán mobiloznak), rendszeresen nekimennek az üvegfalaknak. Ami feltehetően nekik jobban fáj, mint a falnak, tekintve hogy több tonnás edzetüvegről van szó. A helyzet annyira eszkalálódott, hogy pár gerilla-alkalmazott halált megvető bátorsággal, Jony Ive lelki épségére fittyethányva figyelmeztető matricákat ragasztott az üvegre.

Talán mondanom sem kell, hogy a dizájn mindenekfelett elvet valló vállalatnál néhány nanomásodpercnél nem húzták sokkal tovább a feliratok. Nem maradt tehát más az alkalmazottaknak csak a kín és szenvedés. Ha van a földön pokol, ez a kesudiós pulykabékön szagú üvegbugyor lesz az…

Forrás: Bloomberg

Azért mielőtt a sanyarú sorstól könnyekig hatódva gyűjtésbe fognánk, nézzük meg belülről is az Apple Park rejtett zugait. Annyira talán nem fogjuk sajnálni az itt dolgozókat.

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!