imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fejletépős lesz az iMac Pro processzora


Feltéve, ha beválik a Pike’s Universum sejtése, miszerint az akár 18 magig bővíthető Xeon processzor szerverszintű számítási teljesítményre lesz képes. És nem ez az egyetlen érdekesség, amit a decemberben érkező csúcsgépről megtudtunk.

Az idei WWDC egyik legizgalmasabb bejelentése az iMac Pro érkezése volt. Na nem azért, mert a felhasználók 1%-ánál többen ki tudnák használni a bejelentett sepcifikációkat, és nem is azért, mert túl sokan mászkálnak egy fél panellakás árának megfelelő mennyiségű készpénzzel a zsebükben, amit ne tudnának mire költeni. Hanem azért, mert az Apple tényleg visszatért az igazán professzionális felhasználásra szánt gépek szférájába.

A könnyfakasztó specifikáció a Xeon processzorokkal kezdődik, amiből akár 18 magot is kérhetünk, és amiknek az órajele Turbo Boosttal akár a 4,5 GHz-et is megüthetik. Emellé társulnak a Radeon Pro Vega GPU brutális grafikus képességei, amikkel akár 22 terafloppos egykettedes pontosságot is kicsikarhatunk a vasból. Az egészet pedig megfejelhetjük 128 giga 2666 MHz-es DDR4 ECC RAM-mal, és 4 TB, 3 GB/s-os átviteli sebességre képes SSD tárhellyel is.

Tekintve viszont, hogy csak december környékére ígérte az Apple a kiszállítást, a fenti adatok nem egy pontosan, kőbe vésett chipkészletet írnak körül, hanem csak egyfajta megközelítő, „gyűjtő” specifikációt. Az oké, hogy Xeon processzor, de a kérdés, hogy azon belül milyen? Ez az inkább körülírásnak megfelelő kommunikáció nem véletlen a vállalat részéről, év végéig még sok víz lefolyik a Dunán, a chipgyártók fejleszthetnek, kiadhatnak új megoldásokat, amelyek ha időben érkeznek, simán benne lehetnek majd brutális vasakban.

Ez már egy másik liga

A Pike’s Universum kicsit elbarangolt a macOS High Sierra (ezt a nevet soha nem fogom megszokni) bétájának kódsorában, és elég érdekes információkat hámozott ki belőle, amik pontosabban körvonalazzák a processzorok milyenségét. A firmware fájlok alapján az iMac Próban egy LGA3647 processzorfoglalat fog helyet kapni, ami alapján az Apple a Purley kódnévre hallgató szerverszintű Xeon processzorokat szánja a csúcsgépbe. Ha „csak” az Intel Skylake vagy Kaby Lake megoldásaiban gondolkodnának, akkor a LGA2066 socketre kellett volna bukkanjanak a szemfüles blogerek.

Ez nem is az egyetlen furcsaság, amire fény derült. A Pike’s Universum szerint az iMac Próban lesz még egy ARM segédprocesszor is, ami a Secure Enclave működését fogja segíteni. Igen, ez a kifejezés ismerős lehet már az iPhone-okból, sőt, újabban a Mac Prókból is, ugyanis a Secure Enclave felelős többek között a felhasználók ujjlenyomatának kezeléséért és biztonságos tárolásáért. Ebből pedig nem túl vakmerő arra következtetni, hogy valamilyen úton módon az iMac Pro is megkapja a biometrikus azonosításnak ezen módját.

Hogy a Magic Keyboardba építik, vagy a még nem létező Touch Baros billentyűzet szélén, esetleg a Magic Mouse érintőfelületébe integrálva valósítják-e meg a technológiát, még nem tudjuk. Remélhetőleg hamarosan kiderül, mit forgat a fejében az Apple.

Forrás: 9to5mac

Ha az iMac Pro kicsit túlzás is lenne mezei otthoni gépnek, egy sima iMac mindig jól jöhet. Főleg, hogy most a kifutó modelleket jelentősen kedvezőbb áron szerezheted be.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!