imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fele annyi helyet foglalnak majd a fotók és videók iOS 11 alatt


Épp csak érintőlegesen beszéltünk róla, pedig nagyon fontos változás: az iOS 11-ben két új médiafájl-formátum is bevezetésre kerül. A HEIF a fényképeknek, HEVC a videóknak. Ez a két formátum pedig rengeteg tárhelyet spórolhat majd nekünk.

Az elmúlt jópár évben az iOS kamerája H.264 videó tömörítési eljárást alkalmazott a videókon és JPG-et a fényképeken. Az iPhone-ok kamerája közben évről évre egyre jobb lett, aminek következtében az általa készített fájlok is alaposan meghíztak. Ezt orvosolandó, egyre nagyobb tárhelyre volt szükség az iPhone-okon és a felhőben is.

Van azonban egy másik, hatékony megoldás is ugyanerre a problémára: jobb tömörítési eljárások. Itt jön képbe a HEIF (High Efficiency Image File Format) és a HEVC (High Efficiency Video Coding). Mindkét formátum vadiúj technológiának számít, a pontos technikai specifikációkat valamikor 2015 táján véglegesítették az alkotói. Akik mellesleg nem az Apple alkalmazásában állnak, szóval nem arról van szó, hogy megint egy szabványon kívüli megoldást kapunk. Az átállással a cég gyakorlatilag felkészült a jövő médiafogyasztási és készítési trendjeire.

Hogy ez mit fog jelenteni a felhasználóknak? Leginkább azt, hogy ha ezt a két formátumot használják, akkor közel fele annyi tárhelyet fognak felemészteni a fényképeik és videóik, mindez ráadásul úgy, hogy a minőség közben egyáltalán nem romlik, sőt. Ilyen sokat számít egy hatékonyabb tömörítési eljárás.

Kevesen tudják, de az Apple egy ideje egyébként már alkalmazza a HEVC tömörítést az iPhone-okon, pontosabban a FaceTime-ban. Igen, az iPhone 6-tól kezdődően ezen a formátumon keresztül zajlott a videóchatelés, aminek köszönhetően rossz internettel is élvezhető minőségben lehetett beszélgetni amellett, hogy közben spóroltunk a sávszélességgel és az adatkerettel is.

Aki már iOS 11 betát használ (itt írtunk róla, hogy érdemes-e vagy sem), maga is kipróbálhatja a varázslatot. Ehhez nem kell mást tenni, mint kiválasztani a megfelelőt a High Efficiency és Most Compatible formátumok opciói között a Beállítások → Camera → Formats menüpontban. A High Efficiency lehetőséget választva aktiváljuk a HEIC és HEVC tömörítést, míg a Most Compatible-lel maradunk a JPG-nél és h.264.mov fájloknál. Mivel én meg szoktam várni a szeptembert az új rendszereken, így személyesen nem tudom kipróbálni, de szerencsére a 9to5mac megtette helyettem is.

Szerzőjük New York City-ben lőtt egy fotót éjszaka. A JPG formátumban 2 megabájtos kép HEIF-ben mindössze 1,2 megabájtot nyomott. Hasonló arány jött ki videózás közben is. Itt a H.264-es tömörítés 61,2 megás fájlt hozott létre, míg a H.265-ös (azaz a HEVC) csak 33 megásat. Gondoljunk bele, milyen sokat számít ez, főleg manapság, amikor 4K-s (és így hatalmas méretű) videókat készíthetünk a telefonunkkal is.

A nagy kérdés persze a kompatibilitás lesz, ugyanis nem minden program és készülék támogatja egyelőre ezeket a formátumokat. Mondjuk azt gondolom, ha tényleg ennyivel fejlettebb tömörítést használnak, akkor valószínűleg már nem kell sok idő hozzá, hogy végérvényesen elterjedjenek az egész világban. Főleg ha erre az Apple is rásegít pár százmillió kompatibilis készülékkel, amikkel – mint ahogy azt a WWDC-n megtudtuk –, több mint 1 milliárd fényképet készítenek naponta.

Az iOS 11 többi újdonságáról ebben a cikkben olvashattok.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!