imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Felzabálja a föld aranykészleteit az Apple Watch?


Elképesztő számításra bukkantunk, amiben azt számolgatják, hogy az aranyból készült Apple Watch akár a világ által évente megtermelt aranykészletek egyharmadát is felzabálhatja. Utánajártunk, hogy mennyire lehet ez valós becslés.

A Wall Street Journal beszállítói forrásokra hivatkozva, nemrég úgy tippelte, hogy az Apple 5 millió darab Apple Watch-ot rendelt meg a rajtra. Ennek a fele az Apple Watch Sport modell, egyharmada az Apple Watch, a maradék pedig az Apple Watch Edition modellek. Ez a WSJ szerint azt jelenti, hogy akár egymillió Edition modell is elfogyhat. Havonta! (Ez hülyeség persze, de olvass tovább.)

Apple-Watch-szef-cover

Szorgos 3D tervezők már lemodellezték az Apple Watch tokozását, és a térfogat alapján kiszámolták, hogy nagyjából 62 gramm lehet az óra arany tokozásában. Ha ezt felszorozzuk egymillióval, majd felszorozzuk egy évre, kiderül, hogy 746 tonna aranyra lenne szüksége az Apple-nek, hogy legyártson ennyi Apple Watch Editiont. A világ éves aranytermelése nagyjából 2500 tonna, ez alapján az Apple használná fel a világ aranytermelésének az egyharmadát.

Ez így elég durván hangzik, sőt, ha ez megtörténne, az Apple az egekbe tolná fel az arany árát. Szerencsére hibás a számítás, nem kell egyelőre aggódnunk, hogy nem lesz arany a jegygyűrűnkhöz.

Van pár probléma a fenti számokkal, és most meg is mondjuk miért nem jön ki a matek. Egész egyszerűen kizárt, hogy ilyen arányban fogyjon majd egymáshoz képest a három különböző modell. Teljesen kizárt, hogy milliós nagyságrendben fogyjon a Gold és a Rose Gold Apple Watch. Ha évente 100-150 000 darabot tudnak értékesíteni, már akkor is boldogok lehetnek az Apple-nél. Viszonyításképpen a Rolex például évente nagyjából 600 000 darab órát értékesít, ebből 4,7 milliárdos bevételre tesz szert, tehát a Rolex órák átlagára 7800 dollár, vagyis 2 millió Ft/darab körül alakul. Ennek a 600 000 darabnak csak egy részét képezik az aranyból készült Rolexek, ebből is következtethetünk a várható arany Apple Watch eladásokra: semmiképp nem fogy majd 1 millió darab Apple Watch Edition.

Apple_watch_edition_close_up

A második probléma a fenti számítással, hogy valószínűleg nem 62 gramm arany kell majd az Apple Watch Edition órákhoz, hanem pontosabb becslések szerint csak a fele, tehát nagyjából 30 gramm, ez pedig tovább felezi az előállításhoz szükséges nyers arany mennyiségét. (Ne felejtsük el továbbá, hogy az Apple Watch Edition „csak” 18 karátos aranyból van, vagyis a színarany aránya nagyjából 75%. A 30 grammot már ennek a figyelembevételével számolták.)

A nagyértékű svájci órákból 27-30 millió darab fogy évente, ezt összevetve a WSJ becslésével, azt jelentené, hogy az Apple birtokolná a hi-end órapiac 45 százalékat. Nagyértékűnek az 5-10 000 dollár közti árazású órák számítanak, de teljesen kizártnak tartjuk, hogy az Apple egyik pillanatról a másikra megszerezné az 5-10 000 dollár közti árfekvésű órák piacának a majdnem a felét.

Ezek alapján kimondhatjuk, hogy a Wall Street Journal újságírójának valószínűleg nem a legjobb napja volt, amikor megírta a cikket. Ennek ellenére egészen elképesztő mennyiségű aranyat vásárol majd az Apple. Ha maradunk az általunk tippelt évi maximum 150 000 darabos mennyiségnél, akkor nagyjából 4 tonna aranyat kell majd vásárolnia az Apple-nek az első évben. Vicces adat: Magyarország aranytartaléka 2,8 tonna.

Gold-Bar

Ebből a cikkből is látszik, hogy ha az Apple-ről beszélünk, akkor minden téren félelmetes számokat láthatunk, legyen szó akár a részvényekről, darabszámokról, profitról, gyártókapacitásról vagy most épp az arany Apple Watch-hoz szükséges arany mennyiségéről. Már csak egyetlen döbbenetes szám hiányzik: Az Apple Watch Editionok ára. 1000 és 25 000 dollár közt már mindenki tippelt mindent, de szerencsére már nem kell sokat aludni, március 9-én ezt is megtudjuk végre, amikor a keynote-on Tim Cook mögött megjelenik az a bizonyos slide az árazásról.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!