imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Felgyulladt iPhone miatt perelik az Apple-t


Az egyesült államokbeli Wisconsin egy lakója (és biztosítója) azt állítja, hogy egy hibás iPhone miatt kapott lángra a károsult háza még tavaly. 75 ezer dollárt követelnek az Apple-től.

Milliós gyártási számok mellett óhatatlanul is előfordulnak hibás darabok, melyek rosszabb esetben átjutnak a szűrésen és eljutnak a felhasználókig. Elképzelhető, hogy ez történt a Wisconsinban élő Xai Thao iPhone 4s-ével is, feltéve ha nem valami ügyeskedésről van szó. De ezt majd minden bizonnyal kivizsgálják az illetékes hatóságok. A hölgy (igen, a Xai Thao egy női név) okostelefonja ugyanis állítólag lángra kapott, felgyújtva ezzel a házát is.

Az eset még tavaly történt, de csak most jutott a bíróság elé a dolog. Az áldozat és biztosítója most 75 ezer dollárra (~ 20 millió forint) pereli az Apple-t. A keresetben az áll, hogy a készüléket senki nem berhelte meg, abban még a gyári akkumulátor volt, mégis egy rövidzárlat miatt bekövetkezett a baj, amiért így Cupertinónak kell felelősséget vállalnia.

2016 április elsején az iPhone meghibásodott, és tüzet okozott Thao otthonában. Az előzetes vizsgálatok során bizonyítékot találtak arra, hogy jelentős és lokalizálható melegedés történt a készülék akkumulátorának közvetlen környékén, és annak belső részeiben. Ez azt jelzi, hogy a tüzet az iPhone akkumulátorának meghibásodása okozta. – olvasható a vádiratban.

Biztosan mindenki emlékszik még a Samsung Galaxy Note-ok önrobbanó/gyulladó különszámára tavalyról. Természetesen a hiba bármelyik másik gyártó készülékével is ugyanúgy megeshet, és ez alól persze az Apple sem kivétel. A kérdés inkább az, hogy milyen gyakran történik meg a baj.

A Samsung esetében ezért lett botrány a dologból, mert túl gyakran következett be a súlyos baki, de ez nem jelenti azt, hogy más gyártók akkumulátorai között ne lehetnének hasonlóan hibás, veszélyes alkatrészek. Csak azok ritkábban égetnek le egy házat, vagy robbannak fel az éjjeliszekrényen. Ritkábban, de nem soha, mint ahogy az a fenti történet is igazolja.

Hogy mi lesz az ügy kimenetele, az természetesen a későbbi alaposabb szakértői vizsgálatok függvénye, de tekintve, hogy egy ilyen ügy eléggé kellemetlen az Apple hírnevére nézve, nem lepődnénk meg, ha peren kívül állapodnának meg a felek a lehető legrövidebb időn belül. Az a 75 ezer dollár úgyis csak aprópénz a cégnek.

Forrás: Macrumors

Hogy miért nagyon ártalmasak a hasonló esetek egy telefongyártónak, arról a Samsung sokat tudna mesélni. Ebben a cikkben néztük meg, hogy mennyi vásárlót szívhatott el magának az Apple a dél-koreaiaktól a malőr miatt. Ha te is csatlakoznál az Apple-ösök táborához, egy iPhone SE 99 000 forintért jó kezdés lehet.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!