imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Félmilliárd dollár felett fektet játékokba az Apple


A hatalmas befektetéssel azt reméli a piac, hogy még az Apple TV+ bevételeit is sikerül a következő 5 évben túlszárnyalnia. Nekünk, a felhasználóknak ez mindenképpen pozitív hír! 

Az egyik legérdekesebb, és az európai közönség számára vélhetően először elérhetővé váló nagyobb bejelentés a legutóbbi Keynote-on az Apple Arcade volt. Az új, havidíjas szolgáltatásban előre szelektált játékok közül választhatunk majd, amiket egytől-egyig további díjak nélkül játszhatunk reklámmentesen. Fantasztikusan hangzik, a kérdés már csak ennyi: milyen minőségű címek között szemezgethetünk majd, és mindezt mennyiért?

A Financial Times szerint Cupertinóban hajlandóak mélyen a zsebébükbe nyúlni, hogy a játékok minősége minél magasabb legyen már az indulásnál is. Több mint 100 projektet támogatnak egyenként 1 millió dollár feletti összegben, ami összességében 500 millió dollár feletti költést jelent idén csak a játékokra. Ez még a mammutvállalatok esetében is nagy összeg. Csak összehasonlításképp: a saját gyártású filmekre az Apple a hírek szerint 2017-ben 1 milliárd dollárt tett félre.

Persze nem nonprofit szervezetről beszélünk, ez befektetés. A pénzügyi támogatással pedig nem csak a felhasználóknak szeretnének minél jobb tartalmat juttatni, de a fejlesztőket is rá akarják venni, hogy legalább egy ideig (a Financial Times szerint pár hónapig) exkluzívan csak az Apple Arcade-ben tegyék elérhetővé az új címeiket.

A játékszekciótól hatalmas bevételeket várnak a szolgáltatásokon belül. A HSBC elemzői megbecsülték, hogy az Apple újonnan bemutatott szolgáltatásai hogyan teljesíthetnek majd a jövőben:

A grafikonon az látszik, hogy az Apple Arcade a HSBC becslése szerint 2024-re meghaladhatja a 4 milliárd (!) dolláros bevételt. Ha összeadjuk a három vonalat, ekkorra a TV+, az Arcade és a News+ együttes bevétele elérheti a 10 milliárd dolláros összbevételt. Ez nagyjából annyi, amit most az Apple teljes szolgáltatás szektora (vagyis leginkább az App Store) generál. Ugyan az Apple Arcade árazása még nem ismert, a HSBC elemzői 12,99 dolláros havidíjjal számoltak.

Hogy ez valóban meg fog-e érni ennyi embernek olyan címeket, mint a Sega Sonicja, a Cartoon Network és a Lego, arra a jövő ad majd választ. Úgy tűnik, míg az Apple tévéfronton minél nagyobb neveket akart összeszedni, a játékok esetében inkább a kisebb, független fejlesztő csapatokban bízik, mint az ustwo games, az Annapurna Interactive és a Bossa Studios. A kiválasztott fejlesztők már bizonyítottak az App Store-ban, így azért nem vakon lövöldözve szórják el azt a félmilliárdot.

Ahogy közeledik az őszi rajt, vélhetően egyre többet tudhatunk majd meg a részletekről.

Tervezed az előfizetést az Apple Arcade szolgáltatásra? Téged mivel tudnának megvenni?

Forrás: Financial Times

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!