imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple visszatéríti a félrement vásárlások árát.

Félrement egy vásárlás az App Store-ban? Az Apple segít!


Ugyan komoly elvárásoknak kell megfelelnie az App Store-ba bekerült alkalmazásoknak, több lépcsős rendszerben, de néha becsusszan egy-két nem kívánatos alkalmazás is.

Magam is meglepődtem rajta, de a maces App Storeban sikerült belefutottam egy-két appba, ami nem épp azt kínálja, mint, amit hirdet. Ha a nagymamádon múlik, simán letölt jó sok pénzért egy ilyet.

Tegyük fel, hogy egy naivabb felhasználó le szeretné tölteni a Microsoft Office csomagját vagy abból valamelyik programot (Excel, Word, PowerPoint stb.). Mivel az App Store 99,99%-ban megbízható, ezért a számítógépén is az alkalmazás áruházban keresi a megváltást. Logikus, hiszen ez többek között pont arra is jó, hogy az Apple kontroll alatt tartsa az appokat és megóvja felhasználóit az átverésektől. Ha beírjuk a keresőben, hogy “Excel” például, rengeteg találatot kapunk, de egyik sem a Microsoft saját terméke.

Excel az App Storeban

Eleve veszett fejsze nyele a keresés, hiszen nem kell nagy geeknek lennie az embernek ahhoz, hogy tudjuk: a Microsoft Office programjai előfizetősek. De feltételezem ez nem mindenkinek ennyire egyértelmű.

Tehát szorít az idő, az egyszerű halandónak pedig szüksége van egy Excelre. Megpróbálja beszerezni az App Store-ból, teljesen ésszerűen. Az eredetit, mint már írtam nem fogjuk megtalálni, de alternatív megoldások létezhetnek. Az amerikai store-ban az első találat egy “office bundle” nevű programocska, ami azt sejteti, hogy itt bizony többet kapunk, mint egy egyszerű Excel.

650x414xoffice-bundle-templates.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.p-1t9UhRim

30 dollárért bizony verhetetlen áron kínálják, egy kevéske népbutító szlogennel megspékelve:

A legkönnyebb módja annak, hogy minőségi Word doksikat, Excel táblákat vagy PowerPoint prezentációkat készíts!

Ha a fejlesztő ajánlana mellé még egyet fizet, kettőt vihet akciót is, akkor máris egy tipik televíziós vásárláson érezhetnénk magunkat. Ha végignézzük, hogy mit kínál az app, akkor még mindig nem mondanám azt, hogy ez nem egy Office programcsomag. Eszembe se jut. Persze sántít a dolog, de a leírás szerint a következőket tudja a program:

  • Létrehozhatunk Word, Excel és PowerPoint documentumokat, amiket egyből szinkronizálhatunk is OneDrive-ba
  • Folyamatos szinkronizáció online és offline tartalmak között
  • Naptárak és e-mailek menedzselése Outlook segítségével
  • Ingyenes online templatek stb.

Tehát rányomunk a vásárlásra, eltűnik 30 dolcsi a kártyánkról és letöltődik a program. Kitaláljátok mit sikerült megvenni? Igen…sablonokat, viszont abból jó sokat. 293MB sablon kollekció, nem semmi…De várjunk csak! Mire jó ez, ha nincs hozzá Office? Trükkös!

650x337xoffice-bundle-features.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.ujxZbSazEQ

A találatok között az elsők között találjuk meg ezt a csodás “office bundle” nevű programot. Továbbá se a címben, se a leírásban nem tesznek arról említést, hogy ezek tulajdonképpen csak sablonok. Ugyanakkor a termékleírás gyönyörűen leírja, hogy mit tudnak az eredeti programok, csak azt nem, hogy ezeket nem tartalmazza a csomag. Ráadásul, ha rákeresünk a “template” szóra az áruházban, akkor nem dobja ki ezt az appot.

A Worddel és PowerPointtal ugyanígy járhatunk. Ez nem azt jelenti, hogy nincs megfelelő alternatíva rá az App Storeban, de úgy tűnik nagy ritkán ilyenekbe is belefuthatunk. Mindenkinek azt tudjuk tanácsolni, hogy keresse fel a gyártó honlapját és onnan tájékozódjon. Az Adobe programjaival dettó ugyan ez a helyzet.

Segítség, megvettem valamit, amit nem szerettem volna

Tehát megtörtént a baj megvettünk egy olyan appot, amit nem szerettünk volna. Ennek persze más okai is lehetnek. Például, hogy valamit félrenyomtunk vagy nem azt vettük, amire gondoltunk stb. Semmi gond, van rá megoldás! Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ez az opció nem arra való, hogy végigtoljunk egy fizetős játékot, majd visszakérjük az árát.

Kár is ilyennel próbálkozni, minden esetet egyesével megvizsgál az Apple és ezért nem fogunk visszatérítés kapni. Ugyanakkor egy EU-s szabályozás értelmében, akármit vásárolunk a neten, attól elállhatunk 14 napon belül és vissza kapjuk a pénzünket. Ez magába foglalja a digitális tartalmakat is.

Pénzvisszatérítés igénylése iPhone-on, iPaden vagy iPodon

1. Keressük ki az e-mail fiókunkból a vásárlást igazoló számlát.
2. Tekerjünk lejjebb és alul keressük meg a “Jelentés” (Report a Problem) feliratot és kattintsuk rá.
3. Válasszuk ki Magyarországot.
4. Adjuk meg az Apple ID-t és a jelszót.

itunes-refund-search-email-iphone-screenshot
5. Kattintsunk a “Probléma kiválasztása” (Choose a Problem) legördülő menüsávra és válasszuk ki, hogy mit szeretnénk jelenteni.
6. Röviden indokoljuk meg, hogy miért szeretnénk visszacsinálni a tranzakciót. Tehát jelen esetben megírhatjuk, hogy csúnyán átejtettek a vásárlás során és nem azt kaptuk, amit vártunk.
7. Kattintsuk meg a “Beküldés” (Submit) feliratot.

itunes-refund-choose-problem-iphone-screenshot

Pénzvisszatérítés igénylése webről

1. Látogassunk el az Apple probléma bejelentő felületére.
2. Itt is kiválaszthatjuk a régiót és a nyelvet, ha véletlenül alapértelmezetten nem magyar oldalra irányítana a link.
3. Itt válasszuk ki, hogy a megfelelő fület, esetünkben az “Alkalmazások” (Apps) lesz a helyes választás.

itunes-refund-report-website-mac-screenshot
4. Jobb oldalt megint csak a “Jelentés” (Report a Problem) gombot kell megkeresnünk.
5. Gördítsük le a fület és válasszuk ki a legjobban passzoló problémakört.
6. A négyzetbe írjunk egy rövid indoklást.
7. Ha ezzel is megvagyunk, akkor kattintsunk a “Beküldés” (Submit) gombra.

itunes-refund-choose-problem-mac-screenshot

Az Apple ügyintézője pár napon belül fel fogja venni velünk a kapcsolatot és felülbírálja a kérelmet.

Forrás: How-To Geek és iMore

 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!