imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Feltörhetetlennek bizonyult a Face ID


A Forbes alapos tesztelésnek vetette alá a piacon jelenleg kapható, arcfelismerő rendszert használó telefonokat: a Face ID ötösre vizsgázott. 

Mára a legtöbb gyártó arcfelismerés funkcióval szállítja zászlóshajó készülékeit, ezek között azonban jelentős eltérések tapasztalhatóak mind a gyorsaságuk, mind a biztonságuk mértéke között. Azt eddig is tudni lehetett, hogy az Apple készíti a piac legkomplexebb és legdrágább arcfelismerőjét, a Face ID-t. Azonban eddig nem teljesen volt egyértelmű, hogy mekkora különbséget jelent ez a vetélytársakkal szemben.

A Forbes vonatkozó videóját a képre kattintva érhetitek el!

A másfél évvel ezelőtt technológia úttörőként robbant be és azóta teljes megoldást nyújt a felhasználóknak. Nem is meglepő módon, hiszen mivel az Apple teljesen megszűntette a korábbi ujjlenyomat leolvasást, így a Face ID-nak nem maradt más lehetősége: muszáj tökéletesen működnie. Személyes tapasztalatom szerint pedig, ebben nem is vallott szégyent az Apple.

A Forbes tehát fej-fej mellett vizsgálta meg, hogy melyik a legbiztonságosabb az arcfelismerők közül. Ehhez fogták négy gyártó telefonját, egy 3D szkenner stúdiót és egy 3D nyomtatót. Miután minden telefonon megjegyeztették ugyanazt az arcot, elkészítették annak 3D nyomtatott modelljét és ezzel próbálták átverni a készülékeket.

A OnePlus 6-ot egyből sikerült átverni, gyakorlatilag ez bizonyult a leggyengébbnek. A Samsungok sem bírták igazán sokáig, mind a Samsung S9, mind a Samsung Note 8 átverhető volt, igaz ezek esetén manuálisan beállítható a beolvasás alapossága, ami persze lassabb feldolgozást is jelent. De végeredményben mind a két készüléket sikerült átrázni.

Végül az LG G7 ThinQ is beadta a kulcsot, az iPhone X és újabb modellekben található Face ID-t viszont nem lehetett felnyitni a 3D nyomtatott arccal. A tesztből az is jól látszott, hogy az androidos gyártók készülékei között is jelentős eltérések voltak, illetve hogy némely modellek esetén akár tudatosan is az Apple megoldásánál jóval primitívebb technológia került a készülékekbe.

A OnePlus szóvivője például az esetre reagálva azt mondta, hogy ugyan a OnePlus folyamatosan dolgozik új technológiákon, a cég a gyorsaságot és könnyen használhatóságot tartotta szem előtt, az arcfelismerés a OnePlus 6 esetében csak egy opcionális módja a beléptetésnek és mindenképp ajánlott más azonosítást is használni a felhasználóknak. Mint például a jelkód vagy az ujjlenyomat olvasás.

A OnePlus esetében egyébként az arcfelismeréssel nem is lehet fizetni, illetve a bankolás sem engedélyezett, ezekhez mindenképp szükség van a többi azonosítási módra. Az Apple viszont jelesre vizsgázott, ez pedig megnyugtató már csak abból a szempontból is, hogy a cupertinóiak viszont elsődleges technológiaként tekintenek a Face ID-re és minden nemű autentikációra használható.

Forrás: Forbes

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!