imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple újratervezné az érintőképernyőt


Az Apple csütörtökön benyújtott egy teljesen új szabadalmat, amellyel a haptic-et (érintést szimuláló visszajelzést) fejlesztenék. A fejlesztés teljesen jövőbeli technológiát idéz, hiszen az érintőképernyőnkön szimulálja különféle anyagok és felületek érintésének az érzetét. Azért azt meg kell vallani, elég hihetetlenül hangzik, hogy az érintőképernyőnk megszokott érzete helyett, mondjuk ujjunkkal egy fémlap érintését fogjuk érezni. 

A technológia működési elve, hogy helyi mikrorezgésekkel, és helyi hőmérséklet változtatásokkal olyan érzetet keltsen, mintha a képernyőnk nem üvegből, hanem egy teljesen más anyagból lenne. Alapvetően az Apple Watch-ban is látott technológia, az érintést szimuláló visszajelzés elvén működni, csak egy lépéssel továbbfejlesztve. A helyi rezgést úgy oldja meg az Apple, hogy vízszintesen és függőlegesen is tudjon mozogni a rezgést szimuláló alkatrész. A képernyőn lévő ujj pontos helyzetének ismeretében és ezzel a két dimenzióban mozgó alkatrész segítségével, a képernyőn lévő ujjunk bármelyik részén képes a készülék érzékeltetni a rezgést. Ha ezt változó helyeken, változó frekvenciával és erősséggel teszi, akkor azzal érdes és sima felületeket is egyaránt képesek leszünk érzékelni.

Akár egy levelet is fogdoshatunk az új technológiával a képernyőn
Akár egy levelet is fogdoshatunk az új technológiával a képernyőn

Azt is képes lesz érzékelni a rendszer, hogy milyen erővel érünk a képernyőhöz, ezáltal pontosan kiszámolja, milyen erős rezgést kell ahhoz produkálnia, hogy mondjuk, egy érdes fafelületet szimuláljon. Az agyunkat egyébként persze majd az is jobban meg fogja zavarni, hogy ilyenkor a képernyőn egy érdes fafelület képét láthatjuk. Arról nem szólt a szabadalom, hogy esetleg egy iOS felületen ezáltal mondjuk, képesek lesznek a fejlesztők, például az alkalmazás széleit “kidomborítani” ezáltal növelve egy készülék használatának az élményét.

ss+(2015-04-24+at+01.54.10)

Ami engem viszont nagyon érdekelt, hogy miként fog működni a helyi hőmérséklet változtatás. Ez azért elég komoly mérnöki tudást igényel szerintem, mivel a termikus változásokat egy elektronikai rendszerben nagyon körültekintően kell kezelni, hogy ne okozzon komoly problémákat. A szabadalomban alkalmazott termo-elektronikus hűtők (az angol nevéből jön a TEC rövidítés) a Peltier elven működnek. Ennek a lényege, hogy két áramot és hőt egyaránt vezető alkatrész, különféle hőmérsékletet tart, és a köztük lévő hőáramlással hűtik vagy fűtik a köztük lévő panelt. A hideg panel hőt von el, a melegebb panel pedig hőt ad le. A probléma onnan adódik, hogy míg az egyik panelnak nagyon forrónak kell lennie, addig a másiknak nagyon hidegnek és ha ez nem egyedülálló rendszerben van, akkor az más alkatrészekre is kihatással van.

ss+(2015-04-24+at+01.57.41)

Az Apple itt még nem állt meg a fejlesztéssel, ugyanis a szimulált anyagok hővezetési tényezőjük alapján az ujjunkkal képesek vagyunk „melegíteni”a szimulált anyagot. Tehát ha egy szimulált fémlapot sokáig fogunk nyomkodni, akkor az egy idő után elkezd melegedni. Az, hogy ez mennyire lehet hasznos vitatható, ahogy az is, hogy egyáltalán képes lesz-e ezt egy készülékben is alkalmazni az Apple. Persze ez majd idővel úgyis kiderül. Vizuális típusoknak az alábbi videót is érdemes megnézni, nagyon hasonló az elv:

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!