imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fény derült az iPhone X Plus méretére


Egy kis matek, egy kis számolgatás, egy leheletnyi Google Analytics és máris pontosan megmondhatók az iPhone X Plus legnagyobb titkai, azaz a pontos kijelzőméret, a fizikai paraméterek és várható felbontás.

Az idei WWDC-n az Apple nem mutatott be egyetlen hardvert sem. Noha várható volt, hogy nem leszünk elkényeztetve ezügyben, titkon azért mindenki remélt legalább egy-két kósza silent update-et. Most, hogy ez kimaradt, valószínűleg szeptember lesz a legközelebbi alkalom, amikor készülékek kerülnek leleplezésre.

Ha pedig szeptember, akkor egyértelműen az iPhone-é a főszerep. Azt, hogy mire számíthatunk mobil fronton már jóideje lehet sejteni: egy 5,8“-es iPhone X utód; ennek nagyobb testvére, ami jobb híján iPhone X Plus néven fut a szaksajtóban; végül pedig egy 6,1“-es olcsóbb furcsaszerzet. Tekintve, hogy egyelőre példanélküli jelenségnek számít a kávamentes Plus méretű készülék, elég sok a kérdés, főleg a méretekre vonatkozóan.

Oké, hogy a legtöbb forrás szerint 6,5 inch körül lesz a kijelző, de vajon milyen képaránnyal, mekkora felbontásban és persze mekkora fizikai házba lesz beágyazva mindez. A BGR egyetlen elegáns lépéssel lezárt minden kételyt és gyakorlatilag biztosra vehető adatokat logikázott ki az oldaluk látogatottsági statisztikáiból.

A következtetés tényleg elég logikus, a következő premisszákra épül:

  • Tudjuk, hogy az Apple már jóelőre teszteli a rendszereit.
  • Az iOS 12 például már február óta fel-felbukkan a látogatottsági adatokban.
  • A Google Analytics elég sok mindent listáz, többek közt a kijelző felbontását is.
  • Ha létezik az iPhone X Plus, akkor annak iOS 12-es készülékként fel kell tűnnie az adatok közt
  • Mivel olyan felbontással fog rendelkezni, amilyet még nem láttunk, ki kell lógjon az adatok közül

Innentől kezdve pedig már tényleg elég egyszerű a történet. Fentebb (jobbra) látható, hogy milyen felbontásokkal (pontokban, nem pixelekben kifejezve) látogatták iOS 12-es készülékek a BGR-t. Ezek alapján könnyen beazonosíthatók az egyes modellek: iPhone X, iPhone 8/7/6s Plus/6s/6 Plus/6, iPhone 8Plus/7Plus, 12.9“ iPad Pro, 10.5“ iPad Pro és iPhone SE. Összevetve azonban ezeket a látogatottsági statisztikákat az Apple hivatalos adataival (a képen bal oldalt) a felbontásokról, kiszúrható egy kakukktojás:

Nincs ugyanis egyetlen ismert Apple készülék sem 414 x 896 pontos felbontással.

A szélességre vonatkozó 414 azonban már ismerős lehet a mostani Plus modellekből. A rejtélyes készülékünk tehát pontosan ugyanolyan széles, mint a Plus. Ez pedig felkelti az emberben a gyanút, hogy az iPhone X Plus – ahogy azt sokan várták – tényleg egy mostani Plus házába (fizikai méreteit tekintve) csomagolt kávamentes szörny lesz, hasonlóan az iPhone X-hez, ami meg jó közelítéssel a 4,7“-es modellek méreteit örökölte ugyebár.

Lényegében tehát pontosan akkora lesz az iPhone X Plus, mint vártuk, csak ezúttal már bizonyítékunk is van az állítás igazolásához.

Érdekes adalék, hogy a BGR statisztikái szerint a készülék csak két látogatást tett az oldalon májusban. Ebből – bár messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni -, de nagyon úgy tűnik, hogy csak egy prototípusról van szó. Korábbi adat nincs is, tehát valószínűleg májusban jutottak csak el oda, hogy teszteljék az első verziókat. Nem értek a nagyüzemi gyártáshoz, de nekem ehhez képest nagyon közelinek tűnik az a szeptember…

Forrás: BGR

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!