imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Fényes jövő előtt az Apple Pay


Az elemzések szerint a jelenlegi kártyás fizetések 5%-a Apple Pay-en keresztül történik, de ez 2025-re akár meg is duplázódhat.

Az Apple Pay az Apple egyik legdinamikusabban növekvő szolgáltatása, ráadásul nem csupán vilgászerte, kis hazánkban is egyre többen használják. Itthon a lehetőséget tavaly májusban használhattuk ki először, elsőként az OTP, majd az Erste és a Revolut, szép sorban pedig a többiek is beálltak a sorba. Azóta pedig mindenki örül, mint majom a farkának, hisz egy sokkal egyszerűbb, praktikusabb, gyorsabb, és persze biztonságosabb fizetési opciót kaptunk, mintha a kártyánkat kellene mindig elő-elővennünk.

Az Apple Pay programban részt vevő bankok Magyarországon:

  • CIB Bank
  • Erste Bank
  • Gránit Bank
  • K&H Bank
  • Monese
  • OTP Bank
  • Revolut
  • Curve

Az Apple Pay olyannyira sikeres világszerte, hogy igen komoly vetélytársává vált a PayPal-nak is, sőt, több mutatóban egész egyszerűen le is körözte. Az Apple növekedési rátája jelenleg 4x olyan gyors, mint a PayPal-é, ráadásul az új felhasználók számában is komoly előnyre tettek szert. Persze ez utóbbi abból is adódik, hogy sok helyen nemrég került bevezetésre az Apple megoldása, ennek ellenére látszik, milyen dinamikus a fejlődés.

A száraz számok pedig még inkább a cupertinóiak előretörését mutatják: a Bernstein elemzése szerint az Apple Pay jelenleg a globális kártyás tranzakciók 5%-át fedte le, míg 2025-re ez a szám akár meg is duplázódhat. Látva azt, hogy ma már applikációkban, weboldalakon is felbukkanhat az Apple Pay gomb, könnyedén előfordulhat, hogy ez egy óvatos becslés.

És mit jelent mindez az Apple számára? A 9to5mac munkatársa végzett egy számítást a meglévő adatok és információk alapján, és az jött ki, hogy az Apple Pay 525 millió dollárt hozott a konyhára 2018-ban. Kizárólag az Egyesült Államokban. Azontúl, hogy ez egy hihetetlenül nagy szám, ráadásul egyetlen országra vonatkozik, érdemes kiemelnem az Apple jutalékát, mely mindössze 0,15%. Azaz minden 100 dollárnyi vásárlás után az Apple 15 centet kér el a kártyát kibocsájtótól pénzügyi intézettől.

Persze egyáltalán nem véletlen az előretörés, az Apple rendkívül okosan tervezte meg és építette be az Apple Pay-t az ökoszisztémába. Ráadásul olyan intézkedésekkel kötötte magához a felhasználókat, melyek könnyedén használhatóvá és gyakorlatilag a legjobb opcióvá tették az Apple Pay-t. Ilyenek például, hogy az iPhone-okban minden előre telepített, integrált, nincs szükség felesleges körökbe, regisztrációkra. De ilyen lépés az is, hogy az iPhone kizárólag az Apple Pay-t engedi NFC-n keresztül kommunikálni, a többi pénztárca jellegű appot nem.

A hatalmas térnyerésnek, valamint az előbb említett intézkedéseknek azonban nem csupán előnyei vannak. Az Európai Bizottság például tavaly év végén vizsgálatot indított az Apple ellen, mert úgy gondolták, hogy az Apple Pay egyes kondciói versenyellenesek lehetnek. Egész pontosan azt próbálták feltérképezni, hogy egyes alkalmazás- vagy weboldalfejlesztők az Apple Pay integrálása során kaptak-e bármilyen megkötést, korlátozást a további partnerek bevonását illetően.

Hogy a végére egy kis saját véleményt is fűzzek a történethez: egyáltalán nem csodálkoznék azon sem, ha holnap kijönne az Apple statisztikája, és kiderülne, hogy minden NFC-s iPhone-on történik Apple Pay fizetés, nap mint nap. Én a Revolutot használom (bár a KH szerepel a fenti listában, de a Visa kártya nem adható hozzá a Wallethez), ráadásul a megjelenése óta volt már Touch ID-s és Face ID-s iPhone-om is, és mindegyikkel brutálisan jó volt a használata! Gyors, pontos, kényelmes és nem utolsósorban biztonságos.

Forrás: 9to5mac

Te mikor használod az Apple Pay-t?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!