imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fényképek vörös szem korrekciója iPhone-on


Előfordult már veled is, hogy egy alapvetően jól sikerült képen vörös szemmel jelent meg az adott ember vagy állat? Na, ezzel a trükkel ezt könnyen kiküszöbölheted, és még külső app sem kell hozzá!

Biztosan mindenki látott már olyan fotókat, amin a rajta látható személyek (vagy állatok) szeme vörösen világít. A jelenség hátterében meglepő módon nem az áll, hogy az illető titokban vámpír vagy gyíkember. A vörös szem effektus minden esetben akkor fordul elő, amikor kevés a környezeti fény és a fényképező – esetünkben az iPhone – vakut használ.

Nem véletlen! Alacsony fényviszonyok közt ugyanis az ember pupillája (ami lényegében egy lyuk a szemgolyón) kitágul, hogy a több fényt tudjon beereszteni. Igen ám, de amikor erre a kitágult állapotra rávakuzunk, azaz megküldjük egy jó nagy adag fotonnal, nincs elég ideje összehúzódni, így a vaku fénye csont nélkül a szemfenéken landol. A szemfenék meg tele van erekkel, amik vöröses fényt fognak visszaverni, ezt örökíti meg a gép.

Ami sajnos a legtöbb esetben nem kívánatos hatás. De szerencsére nagyon könnyen kiküszöbölhető, és még csak külső képszerkesztő alkalmazás sem kell hozzá. Egyszerűen csak:

  • a Fotók alkalmazásban a nyomjatok a jobb felső Szerkesztés gombra az adott képnél
  • Ezután jobb felül látni fogtok egy áthúzott szem ikont. Tapp rá
  • Koppints a vörös szemekre a képen (annyiszor, amennyiszer el nem éred a kívánt korrekciót)

Láss csodát, a probléma villámgyorsan meg is oldódott!

Érdekes, ugyanakkor szomorú adalék, hogy a vörös szem hiánya sajnos komoly betegséget is jelezhet. Amennyiben 1-2 éves gyerekeknél a fényképeken nem vörös, hanem fehér, sárgás-fehér szembogár jelenik meg (leucocoria) az a retinoblastoma, azaz a rosszindulatú ideghártya-daganat jele lehet. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!