imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Figyelj oda az iOS 11-es kamerabeállításokra!


A rendszer egyik szuper újítása (A10-es processzortól fölfelé), hogy az új tömörítési eljárásoknak köszönhetően a fényképeink és a videóink körülbelül fele akkora tárhelyet foglalnak mint korábban. Van viszont hátulütője is a dolognak. Most megmutatjuk, hol tudod a számodra legkényelmesebb tömörítést beállítani.

Minden egyes frissítésnek vannak látványos, és kevésbé látványos újításai. Azt mindenki rögtön észreveszi, ha megváltozik a betűtípus vagy mondjuk a Control Center kinézete, de egy új fájlrendszer például sokkal kevésbé szembeötlő, holott legalább annyira fontos, ha nem fontosabb változás mint az előbbiek. Az iOS 11 esetében ilyen kevésbé észrevehető váltás, hogy új kép- és videótömörítési eljárásokra tért át az Apple.

A dologról már a WWDC után értekeztünk egy hosszabbat, de röviden a lényeg, hogy a most bevezetett HEIF (High Efficiency Image File Format) és a HEVC (High Efficiency Video Coding) eljárások jelentősen fejlettebbek a korábban használtaknál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minőségromlás nélkül közel fele annyi tárhelyet fognak csak felemészteni a fényképeink és videóink, mely a kisebb tárhellyel rendelkező iPhone-oknál nem utolsó szempont.

Az átállással az Apple gyakorlatilag felkészült a jövő médiafogyasztási és készítési trendjeire, hiszen ezúttal nem egy olyan szabványról van szó, melyet az kizárólag magának fejlesztett és semmi mással nem kompatibilis csak a cég termékeivel, hanem egy abszolút nemzetközi felhasználásra szánt, minden bizonnyal hamarosan elterjedő megoldásról. Egyedül a hamarosannal adódhatnak problémák, hiszen mindkét formátum nagyon frissnek számít, a pontos technikai specifikációkat valamikor 2015 táján véglegesítette az alkotó MPEG csoport (Moving Picture Experts Group). Éppen emiatt még nem mindenhol használható probléma nélkül.

Az Apple annyiban tudott javítani a helyzeten, hogy a galibák elkerülése érdekében az iOS például automatikusan JPG-ben osztja meg a HEIC képeket (tehát Facebookozás vagy Instagramozás közben egyáltalán nem lesz zavar), vagy hogy akár Macről, akár PC-ről van szó, a fotótranszfer mindig kompatibilis formátumban zajlik, AirDropon keresztül is JPG-ket kapunk és így tovább. A lényeg, hogy a felhasználók többsége semmit nem fog a változtatásból érzékelni, csak annyit, hogy több helye maradt az iPhone-ján.

Akinél viszont mégis kompatibilitási problémák merülnének fel, az könnyen visszaállíthatja a jó öreg tömörítési eljárásokat. Ehhez nem kell mást tenni, mint ellátogatni a Beállítások > Kamera > Formátumok menüpontba, és az alapértelmezett Nagy hatékonyságú lehetőségről a Leginkább kompatibilis opcióra kattintani.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!