imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Finder-ikon evolúciója


Az OS X Yosemite az eddigi legnagyobb változást hozta az OS X történetében, már ami a külcsínt illeti. Persze az Apple-nél folyamatosan csiszolgattak az operációs rendszer kinézetén, ha visszanézünk néhány korábbi verziót, feltűnik, hogy nem is keveset, de egy valami nagyon régóta változatlan volt: a Finder ikonja.
Finder ikonok

Olyannyira, hogy a Finder mindenki számára ismert kis mosolygós feje már az OS X előtti Mac OS-ekben (melyeket az OS X megjelenése óta összefoglaló néven Mac OS Classicnak hívunk) is szerepelt. Őt láthattuk akkor, amikor bekapcsoltuk – rossz esetben újraindítottuk – a számítógépet.

Első verziója mai szemmel már-már humorosnak hathat, hiszen alig pár pixelből rajzolta meg az Apple legendás ikontervezője, Susan Kare, aki az első Macintosh-ok fekete-fehér ikonjait rajzolta. A Finder mosolygós feje eredetileg a különböző felugró ablakok illusztrációjaként funkcionált.

A klasszikus Finder ikon

Később színes lett, megkapta a jól ismert két kék árnyalatot, és gyakorlatilag a Mac platform és a Mac OS operációs rendszer logója vált belőle. Továbbra is a bootképernyőn és az About ablakban láthattuk viszont, valamint a Mac-kompatibilis szoftverek és hardverek dobozán.

Színes Finder

Amint megjelent az Apple következő generációs operációs rendszere, a Mac OS X, a mosolygós fej a fájlkezelő, a Finder ikonjává vált. Ekkor kapott még egy kis térbeli hatást és színezést, de az alapvető vonalai változatlanok maradtak. Innentől kezdve minden egyes nap a dokkunk bal alsó sarkából mosolygott ránk, hacsak el nem rejtettük a dokkot. Ledobni nem tudtuk róla, de talán senki nem is akarta.

2005-ben, vagyis majdnem 10 éve, a Mac OS X 10.4 Tigerben kapta a ma is ismert kicsit tükröződő felületét, de ezen kívül nem nyúltak hozzá különösebben, és azóta is változatlan formában várja, hogy elénk tárhassa a Macen tárolt fájljainkat. Egészen mostanáig!

Csillogó Finder ikon

Az OS X 10.10 Yosemite-ben ugyanis – ha nem is radikálisan – de egy plasztikai sebész vette kezelésbe a Finder ikonját: kicsit átszabták az orrát, még szélesebbre vették a mosolyát, levágták az alján és a tetején lévő kis „nyúlványokat”, és az arányain is módosítottak. A színeihez is hozzápiszkáltak: picit élénkebb kék lett, és a világosabb oldala pedig már-már fehér színt kapott.

OS X Yosemite Finder

A végeredmény szerintem egy még vidámabb Finder lett, bár én egy picit sajnálom a korábbi változatot: amióta Macet használok, gyakorlatilag a Finder ikon egy biztos pont volt, ami mindig pontosan ugyanúgy mosolygott vissza rám a dokk bal alsó sarkából.

Végezetül, nézzük meg egy kicsit azt, hogy miért is lett ilyen a Finder ikon. Eredetileg arra szánták, hogy a párbeszédablakokban emberközelibbé, vidámabbá tegye a számítógépet. Sok legenda kering arról, hogy mi is inspirálhatta pontosan az ikont. Van, aki szerint egy emberi arcot mutat (az ikon jobboldala), ahogy az visszatükröződik a számítógép kijelzőjén (balra). Vannak olyan elméletek, hogy az ikont az első weimari Bauhaus-kiállítás plakátja ihlette. Megint mások szerint pedig egy Picasso-festményen szereplő alak arca a forrás. Ez utóbbi akár teljesen hihető is lehet, mivel az Apple Picassót is szerepeltette a híres Think Different kampányában, illetve egy ideig használt egy „Picasso Mac” logót is, amit egyértelműen a spanyol festő munkássága ihletett.

Balra a Bauhaus logó, középen Picasso képe, jobbra pedig a Finder ikon
Balra a Bauhaus logó, középen Picasso képe, jobbra pedig a Finder ikon

 

Persze az is lehet, hogy Susan Kare egyszerűen ilyennek álmodta meg mindig jelenlévő mosolygós kis barátunkat. Nektek hogy tetszik a Yosemite új Finder-ikonja?

 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!