imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Finder tippek 2.


Néhány hete mutattunk be pár tippet az OS X fájlkezelőjével, a Finderrel kapcsolatban. Akkor többek között a Quick Lookról, az oldalsávról, különböző bekapcsolható információkról illetve a csoportos átnevezésről volt szó – ha esetleg lemaradtál róla, itt tudod bepótolni.

Ma pedig megnézzük, hogyan szabhatjuk testre a Finder eszközsorát, hogyan működik és mit tud az infó ablak, valamint, ami talán még izgalmasabb, kicsit beleásunk a keresésekből létrehozható intelligens mappák rejtelmeibe is.

Eszközsor testreszabása + egyéb apróságok

Ez valószínűleg sokaknak nem lesz újdonság, hiszen a legtöbb OS X alkalmazásban hasonlóan működik a dolog. A Finder ablakunk tetején található ikonok elrendezése és megjelenése nem fix, bizonyos korlátok között kedvünk szerint állítgathatjuk. Ehhez mindössze a jobb egérgombbal kell rákattintani az eszközsorra, majd ki kell választani az „Eszközsor testreszabása…” opciót.

Finder eszközsor

Itt a nekünk tetsző ikonokat behúzhatjuk az eszközsorba, a fölöslegeseket pedig eltávolíthatjuk onnan – ez utóbbit egyébként az ablak előhívása nélkül is megtehetjük, ha a Cmd gombot nyomva tartva lehúzzuk az adott ikont a sorból. Bármikor visszatérhetünk a gyári beállításhoz ha visszahúzzuk az alapértelmezett készletet, valamint beállíthatjuk azt is, hogy csak az ikonok, ikonok szöveggel, vagy csak szöveg jelenjen meg.

Az alapértelmezettként nem megjelenő ikonok közül talán a „Kapcsolódás” lehet érdekes ha sokszor csatlakozunk megosztásokra, valamint az „Útvonal”, ami megmutatja, hogy a gyökérhez képest éppen hol járunk a fájlrendszerben. Ez utóbbit egyébként akkor úgy is elérhetjük, ha a Cmd gombot nyomva tartva kattintunk az ablak neveként szolgáló mappanévre.

Finder útvonal

Ha már az ablak címénél járunk, érdemes kitérni a tőle balra található apró ikonra is. Ezzel gyakorlatilag megfoghatjuk az adott mappát, és bárhová áthelyezhetjük, vagyis reagál a drag-and-drop funkcióra. Ez egyébként ugyanígy működik a legtöbb alkalmazásban, vagyis például ha a Megtekintőben (Preview) megnyitunk egy képet, az ikonját rádobhatjuk a Mail ikonjára, amivel egy új levélbe csatolhatjuk, vagy akár a Photoshopra is, így megnyitva a fájlt az alkalmazásban.

 

Az infó ablak (Get Info)

Ha valamilyen fájlra kattintunk a Finderben a jobb egérgombbal, a felugró menüből kiválaszthatjuk az Infó megjelenítése menüpontot, amivel előugrik az infóablak – a kattintás helyett a legegyszerűbb talán a Cmd+I billentyűkombinációval előcsalogatni. Ezzel általános információkat kapunk az adott fájlról, attól függően, hogy milyen formátumról beszélünk – egy képnél például a képméretet, videónál az időtartamot, kodeket, stb., de ha valahonnan letöltöttük vagy kaptuk az adott fájlt, akkor a „származási helyét” is láthatjuk. A kis háromszögekkel lenyithatjuk illetve bezárhatjuk a különböző paneleket.

Get Info

Emellett beállíthatjuk, hogy melyik alkalmazással akarjuk alapértelmezettként megnyitni az adott fájlt, ha pedig az „Összes módosítása” gombra kattintunk itt, akkor az adott fájltípushoz rendelhetjük a szóban forgó appot. Ezen kívül állíthatjuk a fájl jogosultságait (vagyis hogy milyen felhasználók és csoportok hogyan férhetnek hozzá), illetve zárolhatjuk is, ha azt szeretnénk, hogy ne tudjuk véletlenül átnevezni vagy törölni.

Az ablak bal felső sarkában látjuk az adott fájl, mappa vagy alkalmazás ikonját. Ezzel több mindent is kezdhetünk. Ha rákattintunk, egy kék keret jelenik meg körülötte, ez jelzi, hogy kiválasztottuk. Ha nyomunk egy Cmd+C-t, akkor a vágólapra kerül az ikon, majd a Megtekintőt megnyitva egy új fájlt létrehozva máris hozzájuthatunk nagy felbontásban az ikonhoz – mi sokszor használjuk ezt a trükköt a borítóképek elkészítésekor. Sőt, ikont is cserélhetünk így! Nyissuk meg az ikonként használandó képet a Megtekintőben, jelöljük ki az egészet (Cmd+A), majd az adott fájl infóablakában válasszuk ki az ikont, és illesszük be a képet (Cmd+V).

Ilyenkor aktív az ikon kijelölése. Bónusz: egy csúnya grafikai hibát is megfigyelhetünk.
Ilyenkor aktív az ikon kijelölése. Bónusz: egy csúnya grafikai hibát is megfigyelhetünk, ha magyarra állítottuk az OS X-et.

Az infóablak a fájl- és mappaméretet is mutatja, de mi van akkor, ha egy mappán belül van mondjuk 25 fájlunk, de ebből csak 10 összesített méretére vagyunk kíváncsiak? Ha kijelöljük őket és nyomunk egy Cmd+I-t, akkor bizony 10 ablak ugrik fel gyors egymásutánban (tipp ha kipróbáltad egy rakás fájlon: sorozatos Cmd+W-kel gyorsan be lehet zárogatni őket). Egyesével kell összeadnunk a számokat? Szerencsére nem, mindössze a Cmd+Alt+I kombinációval kell előhívni az infóablakot, ami így a fájlok összesített méretét fogja megmutatni. Ezt a fajta ablakot akkor is használhatjuk, ha több fájl között lépkedünk gyorsan, és mindig az aktuális fájl infóit szeretnénk látni.

 

Intelligens mappák (Smart Folder)

A Finder-ablakok jobb felső sarkában kereshetünk is – már ha nem dobtuk ki a keresőt az első lépésben. Ez ráadásul néhány szempontból sokkal hatékonyabb és praktikusabb lehet mint a Spotlight: a kereséseinket úgynevezett intelligens mappákként el is menthetjük. A legegyszerűbb, ha a keresett kifejezés beírása után megnyomjuk a „Mentés” gombot (a felugró ablak mellé kattintva eltűnik az útból), majd a név megadása után meg is vagyunk. Ha nem vesszük ki a pipát a „Hozzáadás az oldalsávhoz” mellől, akkor máris ott van a mentett keresés egy kis fogaskerekes ikonnal a Finder-oldalsávunkban.

Smart Folder

Ez azonban még nem minden. A mentés melletti kis plusz gombra kattintva finomíthatjuk is a keresést. Alapértelmezésben olyan egyszerű opciókat választhatunk ki, mint a fájltípus, név, megnyitási és létrehozási dátum, de ha az „Egyéb…” elemre kattintunk, akkor aztán egy hatalmas listát kapunk, ahol beállíthatjuk, mely keresési attribútumok jelenjenek meg a menüben. Innentől kezdve nincs olyan feltétel amit ne rakhatnánk össze intelligens mappaként, nincs olyan fájl ami elbújhatna előlünk.

Smart Folder

Kéne az összes rejtett rendszerfájl egy helyen? Semmi probléma. Olyan fotókat keresünk, amik 100 mm-es gyújtótávolsággal készültek, és a fehéregyensúly magasabb volt, mint 2700 K? Hajrá. Szeretnénk látni összes olyan zenénket, aminek jazz a műfaja és négy hónapnál régebben jutottunk hozzá? Máris. A lehetőségek tényleg elég széles körűek, hiszen az egyes attribútumokat tovább pontosíthatjuk különböző feltételek mentén. Itt azért megjegyezném, hogy magyarul az opciók legalább feléről sosem találnám ki, hogy mit jelent, úgyhogy a rendszert angolul használók ebből a szempontból (is) előnyben vannak.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!