imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Finder tippek


Az OS X fájlkezelő szoftvere a Finder. Ez az a kis – az új OS X Yosemite-ben jelentősen megváltozott – mosolygós ikon, ami minden esetben a Dock bal alsó sarkában figyel, és várja, hogy megmutassa nekünk a fájljainkat. Nézzünk most pár apró tippet, amikkel még könnyebben, hatékonyabban és gyorsabban kezelhetjük a fájljainkat!

Még menőbb Quick Look

Quick Look

Össze sem tudom számolni, egy nap vajon hányszor használom a szóköz billentyűvel előhívható Quick Look funkciót, vagyis amivel egy pillanat alatt tudunk belenézni szinte bármilyen fájl tartalmába. Ha több fájl kijelölése után szóköz mellé lenyomjuk az Alt billentyűt is, akkor egyrészt teljes képernyőn nyílik meg az előnézet diavetítésben, másrészt az alsó ikonsorral átválthatunk indexképes megjelenítésre, vagyis az összes kijelölt fájlt egyszerre láthatjuk a kijelzőn.

 

Mappák megjelenítése/elrejtése az oldalsávban

Finder oldalsáv

Az oldalsávban található mappákat egy kattintással érhetjük el. De hogyan szabhatjuk testre ezeknek a listáját? Egyrészt, a Finder beállításaiban (Finder menü > Beállítások…) az Oldalsáv fülön kattintgathatjuk be, hogy melyik rendszermappákat lássuk mindig. Ezen kívül bármilyen mappát kézzel is odahúzhatunk, illetve lehúzással eltüntethetjük innen. Így a legfontosabb dolgaink tényleg csak egy kattintásnyi távolságra vannak.

 

Elérési útvonal és szabad terület mutatása

Finder Status Bar

Alapértelmezésben elég spártai a Finder ablaka. Szerencsére bekapcsolhatjuk, hogy (például ikonos nézet esetén is) mutassa az adott mappa elérési útvonalát, illetve mindig lássuk, hány fájl van az adott mappában, és mennyi szabad tárhelyünk van. Az előbbit a Nézet > Útvonalsor megjelenítése, az utóbbit pedig a Nézet > Állapotsor megjelenítése elemekkel kapcsolhatjuk be. Ha a fájlok alatt szeretnénk látni például a képek vagy a fájlok méretét, ezt mappánként állíthatjuk a Nézetbeállítások ablakkal. Ezt a Nézet > Nézetbeállítások megjelenítése vagy a Cmd-J kombinációval csalogathatjuk elő.

 

Könyvtár (Library) mappa megjelenése a saját mappánkban

Finder Library

Egy ideje már nem látszik alapértelmezésben a Könyvtár mappa a saját mappánkban, ami mindenféle rendszerfájlokat, illetve az alkalmazások különböző fájljait tartalmazza. Ennek az az oka, hogy a tapasztalatlanabb felhasználók még véletlenül se kontárkodjanak bele. Ha szeretnénk, hogy ez mindig megjelenjen, a szokásos Terminal-parancsok helyett a fenti Nézetbeállításokkal is bekapcsolhatjuk. Ehhez mindössze a saját mappánkban kell megnyitnunk a Nézetbeállításokat.

 

Több fájl átnevezése egyszerre

Finder tömeges átnevezés

Tegyük fel, hogy van 20 képernyőképünk, vagy fotónk, amiknek hasonló nevet szeretnénk adni. Ugye nem akarjuk egyesével átnevezgetni a fájlokat? Nincs annyira szem előtt, de a Finder képes több fájl egyidejű átnevezésére is, ráadásul különféle paramétereket is megadhatunk ehhez, úgy mint növekvő számokkal átnevezés, dátum szerinti átnevezés, ilyesmik. Ehhez mindössze ki kell jelölnünk az adott fájlokat, majd a jobb egérgombbal elérhető menüből az „X elem átnevezése…” menüpontot kell kiválasztanunk.

 

Új mappa kijelölt fájlokból

Nos, az előbbiek után van már egy kupac hasonló nevű fájlunk. Mi van, ha ezeket egy mappába szeretnénk tenni? Persze létrehozhatunk jobbkattintással (vagy a Cmd-Shift-N) kombinációval egy új mappát, és belehúzhatjuk őket. Az előbbi átnevezés után azonban még ezek az aktívan kijelölt fájlok. Kattintsunk rajtuk ismét a jobb egérgombbal, majd válasszuk az „Új mappa kijelöléssel (X elem)” opciót. Már létre is jött az új mappánk, aminek egyből megadhatjuk a nevét is. Spóroltunk egy pár kattintást és húzgálást.

 

Protipp: szövegek kijelölése Quick Lookban

Quick Look kijelölés

Mi van, ha soha nem akarunk megnyitni mondjuk egy Word dokumentumot sem a Microsoft Office-ban, sem iWorkben, de szükségünk lenne egy mondatra belőle? Alapértelmezésben a Quick Lookkal megnézett szövegfájlok, táblázatok és PDF-ek tartalmát nem tudjuk kimásolni. Az Apple viszont elkészítette ezt a funkciót, csak nem aktiválta. A bekapcsolásához indítsuk el a Terminalt (/Alkalmazások/Segédprogramok/Terminal.app), majd másoljuk be az alábbi sort és üssünk entert:

defaults write com.apple.finder QLEnableTextSelection -bool TRUE; killall Finder

Voilà! Máris közvetlenül a Quick Look ablakból másolhatunk ki szövegeket kijelölés illetve a Cmd-C billentyűkombináció lenyomása után.

Reméljük hasznos volt a fenti tippek közül legalább egy-kettő, a későbbiekben is jelentkezünk majd további, a Finderrel és fájlkezeléssel kapcsolatos tippekkel. Ha van jól bevált praktikád, ne szégyelld megosztani a hozzászólásokban!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!