imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

FingerKey: oldd fel az ujjlenyomatoddal a Maced!


Az Apple ujjlenyomat-olvasója, a Touch ID először az iPhone 5s-ben mutatkozott be, és egy rendkívül egyszerű megoldást kínált arra, hogy feloldjuk a telefonunkat, még akkor is, ha bonyolult jelszavakat használunk, hiszen ehhez mindössze egyetlen érintésre van szükségünk a főgombon.

Korábban is voltak már alkalmazások amik a telefonunk segítségével juttattak be a Macünkre, az egyik legnépszerűbb ilyen a Knock, ami a telefonunk gyorsulásmérője és a Macünkben Bluetooth 4.0 chip segítségével oldja fel a gépet, ha a két eszköz elég közel van egymáshoz, és kétszer koppintunk az iPhone-on. Az alkalmazás működget, itt az irodában is van kolléga aki használja, bár néha elég lassan végzi a dolgát.

Az iOS 8 megjelenésével az Apple a fejlesztők számára is elérhetővé tette a Touch ID használatát, úgyhogy igazából csak idő kérdése volt, mikor készül el az első olyan iPhone app, ami a telefonunkban található Touch ID és a Bluetooth LE segítségével nyújt megoldást a problémára. Jelentem, befutott az első megvalósítás: a Leandro Luziari által fejlesztett FingerKey app.

Az alkalmazás kezelőfelülete rendkívül egyszerű, igazából azt nyújtja, amit kell. Az első indítás alkalmával pár lépésben végigvezet a szükséges beállításokon. Leandro külön felhívta a figyelmemet, hogy erről mindenképp írjak részletesen, bár tényleg roppant könnyen összelőhető a rendszer, teljesen érthető minden. Először is, le kell töltenünk a Macünkre a FingerLock nevű alkalmazást a szoftver weboldaláról, ez lesz a kliens, ami segítségével feloldhatjuk a gépet az iPhone-unkról.

FingerLock

Ezután meg kell adnunk a jelszavunkat a Macen a FingerLockban, majd miközben fut az app, az iPhone-on a + gombra kell bökni a FingerKey appban. Egy-két másodperc elteltével a két eszköz megtalálja egymást a Bluetooth LE kapcsolatnak köszönhetően, és a dolog már működik is. Természetesen mind a Macen, mind az iPhone-on folyamatosan aktívnak kell lennie a Bluetooth-nak, viszont külön párosításra nincs szükség a két eszköz között.

Innentől kezdve két lehetőségünk van a számítógép feloldására az iPhone-ról. Egyrészt, elindíthatjuk az alkalmazást, ami bekéri az ujjlenyomatunkat ha a közelünkben van a lezárt Mac számtógépünk. Másrészt, az apphoz tartozik egy widget is, melyet az értesítési központból érhetünk el. Ez gyakorlatilag egy nagy piros ujjlenyomatban nyilvánul meg, ami elindítja a FingerKey appot ha rábökünk. Ha be van kapcsolva az értesítési központ az iPhone-on lezárt képernyőnél is, akkor innen is könnyedén elérhetjük a FingerKey-t. Ezután csak a Touch ID-ra kell helyeznünk a megfelelő ujjunkat, és az alkalmazás már „be is gépeli” a jelszavunkat.

FingerKey

Nagyon egyszerűen hangzik, és az is, de azért vannak hátulütői a dolognak. Ha például a lezárt iPhone kijelzőről indíjuk el a widgetet, akkor kétszer kell azonosítanunk magunkat a Touch ID-vel: egyszer amikor feloldjuk a telefont, és egyszer amikor a FingerKey appban adjuk meg az ujjlenyomatunkat. Ez ugyan mindössze 2-3 másodpercet vesz igénybe, de akkor is picit hosszabbnak tűnik, mint ami indokolt lenne. A Macemen én egy 12 változó karekterből álló közepesen biztonságos jelszót használok, de érzésre még így is lassabb a FingerKey-vel bejutni a gépemre, mint a jelszóval. Persze ha egy fokkal bonyolultabb jelszót használnék, akkor már átbillenhetne a mérleg nyelve – igazából el is gondolkoztam azon, hogy jelszót cserélek valami atombrutálbonyolultra.

Másrészt, a feloldás csak akkor működik, ha aktív a jelszóbekérő mező, vagyis ha például alszik a gépünk, egyszer mindenképp hozzá kell érni, ugyanez a helyzet a képernyővédővel (én így szoktam zárolni a gépemet). A zárolt képernyőn egyébként a profilképünkön egy piros „radar” köröz ha fut az alkalmazás, ez alapján láthatjuk, hogy rendben működik a FingerLock és FingerKey. Ezeket leszámítva egyébként teljesen jól működik a dolog. Leandro szerint van egy bug, ami kapcsolódási problémákat okoz iPhone 6 és iPhone 6 Plus esetén, szerintem én is belefutottam már párszor, de az ígérete szerint rövidesen jön az alkalmazás új verziója, ami már orvosolja ezt a gondot. A nagyobb kijelzőket támogató frissítés is készülőben van, hiszen az új iPadekben is megtalálható már a Touch ID szenzor.

• FingerKey letöltése az App Store-ból (iPhone, 1,79 €)
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!