imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Firefox karanténba zárja a Facebookot


Az ismert böngészőt készítő vállalat, a Mozilla egy új add-on segítségével szorítja ki a Facebookot a magánszférádból. Lassan ideje lesz valamit kitalálnia Zuckerbergnek, mert szép lassan már senki nem bízik meg a Facebookban.

Világszerte kezd kidurranni a Facebook lufi. A vállalat körül egy ideje már gyülekeztek a felhők, igazából nem annyira meglepő, hogy végül vihar lett belőle. Alig csendesedett le az amerikai választások körül eszkalálódó manipulációs botrány, máris robbant a Cambridge Analytica bomba. A Facebookot elsőszámú közellenségnek lett kikiáltva, amire lássuk be, rá is szolgáltak.

Egyre többen mennek szembe nyilvánosan a vállalattal valamilyen formában. A Facebook által korábban felvásárolt WhatsApp egykori vezére például mindenkit arra buzdított, hogy törölje le magát a közösségi hálóról. Még Elon Musk is eltávolította cégeit az oldalról – igaz ő inkább csak heccből. Ezúttal pedig a Mozilla rúgott bele egy kiadósat a Facebook földön vergődő testébe.

Kiadtak ugyanis egy ingyenesen telepíthető bővítményt Facebook Container néven, amely gyakorlatilag teljesen elzárja a Facebookot a világhálóról. A dolog működése pofonegyszerű. A telepítés után minden, a Facebookhoz kapcsolható webcím egy külön dobozkába, úgynevezett konténerbe kerül a böngészés során. Ez a konténer egyfajta kerítésként szolgál a világ és a minden tevékenységedre kíváncsi közösségi háló között.

Ha például a Facebookon belül rákattintasz egy linkre, akkor azt a konténeren kívül, külön tabon nyitja majd meg a böngésző, amelyhez nem fér hozzá a Nagy Testvér. Ennek köszönhetően nem szerez információt arról, hogy mit meddig nézegettél, mi érdekel és a többi. Ugyanez fordítva is érvényes. Az oldalakba ágyazott Like és Megosztás gombokon keresztül sem férnek hozzá böngészési adataidhoz. Működni viszont normálisan működnek, csak a kattintás után nem maradsz az oldalon, hanem a Firefox átnavigál a Facebook lezárt konténeréhez.

Ezekkel a praktikákkal gyakorlatilag teljesen megvakulnak a szolgáltatás figyelő szemei: csak annyi adatot tudnak meg rólad, amit te szolgáltatsz nekik magán az oldalon. Azon kívül azonban semmit. Éppen ezért lehet ajánlott a Facebook Container mindenki számára, akinek nincs különösebb baja a Facebookkal, de nem szeretné, hogy a nem-facebookos tevékenységei is rögzítésre kerüljenek.

Valószínűleg nem a Firefox lesz az egyetlen böngésző hasonló lépésekkel. A Safariban erre a célra érdemes bepipálni a Beállítások/Privacy füle alatt található Prevent cross-site tracking és Ask websites not to track me lehetőségeket vagy privát böngészést használni.

A bővítményt innen tudjátok letölteni, a Mozilla hivatalos blogbejegyzését a dologról pedig erre olvashatjátok.

Forrás: The Verge

Épp a minap írtunk róla mi is, hogy milyen elképesztő aktát vezet rólad a Facebook. Ha kíváncsi vagy, hogy rólad milyen adatokat tárol a Nagy Testvér, olvasd el írásunkat.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!