imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Firmware biztonsággal foglalkozó céget vett az Apple


Ha az Apple és a biztonság egy mondatba kerül, akkor mostanság a többség a titkosításra, és körülötte lévő harcokra gondol, New Yorktól Londonig. Most azonban a Macek biztonságán erősítene az Apple.

Az akvizíció ismét csak „csendben”, tavaly novemberben valósult meg, amikor az Apple felvásárolta a LegbaCore biztonsági céget. Ezt Trammell Hudson biztonsági kutató fedte fel a 32C3 konferencián elhangzott prezentációjában, amit a LegbaCore egyik alapítója, Xeno Kovah is megerősített. Az egész úgy kezdődött, hogy kitették a cég oldalára, hogy nem vállalnak több megbízást, és az oldal referenciatárként működik tovább. Ezt követően Kovah és Corey Kallenberg bejelentették, hogy főállású Apple-alkalmazottak lettek. Az ezt követő tweetje már nem is meglepő, ha számba vesszük a cupertinói cég titoktartását (ami egyesek szerint már túlmegy egy bizonyos határon).

Hudson és a LegbaCore csapata ismerte fel az első Mac firmware férget,a Thunderstrike 2-t. A biztonsági rés igencsak jelentős, ugyanis a kártevő még azelőtt lefuttatja a kódját, mielőtt elindulna az operációs rendszer. A Thunderstrike 2 nemcsak hardvereken, de letöltött szoftvereken keresztül is tud fertőzni. A csapat még 2015 nyarán értesítette az Apple-t, akik rögtön elkezdtek dolgozni a megoldáson, méghozzá a leglogikusabb módon: alkalmazták azokat, akik észrevették a biztonsági rést. Maga a cég nem rendelkezik különleges technológiával, de a tudástőkéjük elég volt, hogy az Apple lecsapjon rájuk. Reméljük, hogy mihamarabb betömik azt a bizonyos rést. Önbizalomért biztosan nem kell a Kovah-éknak a szomszédba menni, mottójuk szerint ők „digitális voodoo-t” művelnek.

apple-aurait-rachete-la-societe-legbacore-en-novembre-2015

Miért mondjuk azt, hogy digitális voodoo?

Mert a számítógépes rendszer legmélyebb és legsötétebb biztonsági szintjére fókuszálunk. Kimondottan azokra a területekre, ahol a támadók a végtelenségig ügyködhetnek a felfedezés veszélye nélkül, mert egyszerűen nem látsz rá arra a szintre.

Mi a Legba?

Papa Legba egy voodoo szellem, aki felügyeli az átmenetet és az érintkezést az emberi világ és a szellemi világ, vagy a fizikai tér és a kibertér között.

Valószínűleg amellett, hogy legbásoknak nem fog fejtörést okozni, hogy minek öltözzenek a közelgő farsangi bulin, az Apple sem ült fel vakon az ezoterikus hullámvasútra, és megbízik a társaság munkájában. Legyen most nekünk ennyi elég.

Források: 9to5Mac, MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!