imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fitbit Zip okos lépésszámláló


A Fitbit legelső termékét 2008. szeptemberében mutatta be. A cég a kezdetek óta azon ügyködik, hogy minél kényelmesebben és pontosabban tudjuk nyomon követni testmozgásunk hatékonyságát és egészségügyi értékeinket. Ezúttal a cég lépésszámlálóját, a Fitbit Zipet teszteltem le.

A dobozt kibontva először a Fitbit Zip szenzort vehetjük kézbe, ami méretre nagyjából 2 egymásra helyezett százforintos érmének felel meg, úgy szólván apró. Mellette a meglepően strapabíró szilikon tok, az elemfedélnyitó és a használati útmutató kapott helyet. A dobozban találunk még egy USB adaptert is, amivel számítógépünkhöz tudjuk csatlakoztatni a Fitbit Zipet. Utóbbit csak a teszt kedvéért vettem elő, hiszen iPhone-hoz és néhány androidos készülékhez adapter nélkül is tökéletesen kapcsolódik. A kompatibilis készülékek teljes listája a fitbit.com weboldalon érhető el.

fit-bit

Az üzembehelyezés nagyon egyszerű volt. Kicsomagol, elem betesz, zsebrerak, és már ketyegnek is a lépések. A Fitbit Zip saját kijelzővel rendelkezik, így az aznapi teljesítményemet azonnal láthatom, anélkül, hogy az iPhone-omhoz csatlakoztatnám. A kijelző mutatja a pontos időt, az elégetett kalóriákat, a megtett lépésszámot és a bejárt távot, végül egy rajzolt mosollyal – jó esetben – véleményezi a teljesítményemet. A Zipen egyetlen gombot sem találunk, a kijelzett értéket pöcköléssel váltogathatjuk.

A nap folyamán lejártam a lábam, úgyhogy este kíváncsian ugrottam neki az iPhone appnak. A regisztráció nem tartott tovább egy percnél: e-mail címet, magasságot, testsúlyt és születési dátumot kell megadnunk, majd csatlakoztatni a Fitbit Zipet, amit szintén egy jól irányzott koppintással kezdeményezhetünk. Így a méréseimet már a Fitbit webes felületén is láthatom, akárcsak a díjmentesen letölthető iPhone alkalmazásban.


IMG_0464IMG_0465IMG_0468IMG_0461

Szerk: kemény vagy Bence, én tegnap eléggé belehúztam, kétszer is kimentem a Bazilikához a Lego toronyhoz de így is csak 7215-öt léptem. Ja és most már azt is tudom, hogy a Hard Rock 5150 lépésre van a lakásomtól, az is megvolt nemrég. :) -Handras

A Fitbit alkalmazásban számon tarthatom a bevitt folyadékmennyiséget és azt is, hogy mit ettem. Ezen kívül célokat is megszabhatok: kívánt testsúly, napi lépésszám és megtett táv, mozgással töltött percek. Ha testsúlyváltozást szeretnénk elérni, kiválaszthatjuk a diéta intenzitását és a Fitbit mindennap jelzi, mennyit ehetünk még adott mozgás mellett, hogy tartsuk a menetrendet.

FI0203BL_3

A szenzor alacsony energiaigényű bluetooth kapcsolattal kommunikál telefonunkkal és számítógépünkkel, és mivel a kijelző sem fogyaszt sokat, a mellékelt sztenderd óraelemmel legalább fél évet ki lehet húzni a gyártó szerint. Utána cserélni kell, ami nagyjából fél percet vesz igénybe. Egy hét aktív használattal napi 15-20 szinkronizáció mellett sem sikerült mérhető csökkenést elérnem a töltöttségi szintben, úgyhogy a fél éves élettartam teljesen reálisnak tűnik.

FI0203GR_3

Parányi méretének köszönhetően egyáltalán nem volt zavaró sem futás, sem kosárlabdázás közben, és a nap folyamán a zsebemben vagy az övem mögött is abszolút észrevehetetlenül bújt meg. Az anyaghasználatba sem tudtam belekötni: jó minőségű, strapabíró műanyagból készült a szenzor és a tok egyaránt.

Zip_Charcoal

Már említettem, hogy a kijelzőn pixelesen kirajzolt mosollyal nyugtázza a testmozgást, ami nekem nagyon bejött. Egyrészt ezzel egyértelműen kiérdemelte a legcukibb sportos kiegészítőnek járó nagy presztízsű elismerést, másrészt – és ezt kicsit restellem bevallani – motivált. Ma konkrétan még gyorsan elindultam vele futni egyet a Margit szigetre, hogy megnézzem, tud-e jobban vigyorogni, mint a tegnapelőtti kosarazásnál. Tud.

Egy dolgot hiányoltam belőle, ez pedig az alvás idejének és minőségének mérése. Ez a funkció ugyanis megtalálható a Fitbit Flex csuklópántban, a Zipből viszont kimaradt. Ezzel együtt a Fitbit Zip egy remek sportkiegészítő. Azoknak pedig, akik hozzám hasonlóan kicsit ódzkodnak attól, hogy csuklójukon viseljenek valamit egész nap, egyenesen hiánypótló. Egyes külföldi teszteken csekély pontatlanságra panaszkodtak, amit én nem tapasztaltam, de kétség kívül egy minimális hibahatárral azért kell számolnunk. Eredendően lépésszámlálóról beszélünk, így arra számítottam, hogy egy kosárlabdaedzés után kirívóan pontatlan eredményeket kapok majd, de erről egyáltalán nem volt szó. A Fitbit Zipet így bátran ajánlhatom mindenkinek, aki különösebb erőfeszítés nélkül szeretné nyomon követni a mindennapi testmozgás során elégetett kalóriákat.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!