imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fizess okosbögréddel a kávédért!


Ezt kínálja a Costa Coffee legújabb szolgáltatása az Egyesült Királyságban. Ami egy kicsit továbbgondolva egész jó termék is lehetne!

Azt mindenki döntse el maga, mennyire örül a Starbucks amerikai sikerének, amivel új szokást robbantott ki világszerte. Épp ma filozofálgattunk egy kollégámmal: olyan világban élünk, ahol az a menő, ha papírkosárból eszel és elviteles papírpohárba kéred a kávéd. (Mindketten kétszemélyes KFC kosarat toltunk be ebédre, szóval nincs jogunk senkit sem elítélni.)

Az azonban biztos, hogy a kávézóláncok papírpoharai, mint szemét, egyre égetőbb problémát jelentenek. Az Independent januári számai szerint csak az Egyesült Királyságban naponta 7 millió poharat használnak el, ez évi több mint 2 milliárd. És ugyan a papírpohár elnevezésből lebomló termékre gondolnánk, a vízállóság miatt valójában egy részben műanyag termékről beszélünk. Ez nem fenntartható állapot, ezért egyre elkerülhetetlenebb lesz a megszokott megoldás: adóztatni kell az ilyen poharakat, hogy visszaszorítsák a fogyasztást.

Ennek menne elébe a briteknél az itthon is népszerű és náluk piacvezető Costa Coffee, amit a nyáron a Coca-Cola vásárolt fel 3,9 milliárd fontért. A ‘Clever Cup’, vagyis az okosbögre lényege, hogy egy újrafelhasználható poharat kapsz, aminek az alján egy érintésmentes fizetési eszköz található. A poharat fel tudod tölteni a telefonodon egy banki app speciális funkciójával, így önmagában is használhatod vásárlásra. Ez mindenkinek jó: te olcsóbban kapsz így kávét, a Costa (vagy bármelyik másik cég) magához láncol vásárlóként, a pénzintézeted pedig újabb szolgáltatást tud neked nyújtani, amivel rendszeresen használod az appjukat.

Ez a megoldás vélhetően csak akkor lenne működőképes és ténylegesen zöldebb, ha évekig használnánk egy ilyen poharat, ahogy a nejlonzacskók esetében is sokat halljuk. És nem csak egy adott láncban lenne elérhető, hanem univerzális lenne. Jó ötlet lehet például a mostanában megjelenő zero waste boltokban is használni, akár többet is egy bevásárlásnál. Persze kellene támogatni is: ha így olcsóbban kapunk terméket, használni fogjuk. Ha tartunk rajta pénzt, akkor pedig nem fogjuk elhagyni. És így egy sokkal jobb megoldást kapunk egy egyszerű újratölthető termosznál, amit már én is vettem, csak fogalmam sincs, mi lett vele. Na, valaki indít ilyen startupot?

Ha lenne itthon feltöltős okosbögre, te vennél?

Forrás: Engadget

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!