imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kipróbáltuk az iPhone XS Max-ot

Megnéztük hogyan teljesít hosszabb távon!

Fizikailag kapcsolodik le a mikrofon, ha lecsukod az új MacBookokat


A T2 chip egyik új áldásos biztonsági funkciójára csak most deült fény, hogy az Apple részletesen dokumentálta az új MacBook Air biztonsági funkciót. Lehetetlen lesz suttyomban hallgatózni.

Nem egy olyan laptoppal lehet találkozni, aminek a kamerája – általában szigorúan valamilyen kivételesen ízléstelen megoldással – le van takarva. Sebtapasz, post-it, szigszalag mind játszik. Pedig pontosan emiatt van a kamerával egy áramkörre kötött LED építve a gépekbe, hogy ha a kamera bekapcsol, a jelzőlámpának is be kelljen.

Érdekes módon azonban sose lehet látni gyurmával betömködött, technokollal eltömített mikrofonokat. Pedig, ha más nem, a politika tökéletes igazolja, hogy nem csak videóval lehet csúnyákat buktázni. Gondoljunk csak bele, mennyi minden érzékeny információ hangozhat el egy, a szobában állandóan jelenlévő gép előtt. Mint kiderült, az Apple erre a problémára is gondolt a T2 chip tervezése során.

Az új Retinás MacBook Air – ami szintén rendelkezik a biztonsági funkciók megtámogatásáért felelős chippel – dokumentációjában olvasható egy apró kis részlet. Eszerint a mikrofon fizikailag működésképtelenné válik abban a pillanatban, amint a felhasználó lecsukja a gépet. És ezen a gáton semmilyen szoftver nem törhet át.

Ez a lecsatlakozás egyedül a hardverbe van építve, ennek következtében semmilyen szoftver – még a root és kerneljogosultságokkal rendelkezők, de még a T2 chip saját szoftvere – sem férhet hozzá a mikrofonhoz, ha a laptop fedele le van csukva. – írja az Apple.

Majd hozzáteszik, hogy a kamera csak azért nem működik így, mert lecsukva azzal semmire se mennének. A funkció elvileg minden T2-es chippel rendelkező MacBookra érvényes.

Forrás: The Hacker News

iPhone XR | Részletre is

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!