imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Flat vagy szkeuomorf dizájn? – tegyünk végre pontot a kérdésre!


Amióta Jony Ive átvette az iOS feletti uralmat az Apple-nél, és leváltotta az addigi, sokak által kedvelt szkeuomorf dizájnvonalat, folyamatosan él a kérdés: vajon melyik a jobb. Most a korábbi szoftvervezér, Scott Forstall is beszállt a vitába a vele készült nagy interjúban.

Az Apple egykori alelnöke és az iOS-t megalkotó csapat vezetője, Scott Forstall a vállalattól való távozása után tegnap szólalt meg először nyilvánosan az iPhone munkálatairól. Forstallt annak ellenére, hogy már nem dolgozik az Apple-nél, minden bizonnyal körülbelül 89 éves koráig szigorú titoktartás kötelezi. Így igazán szaftos műhelytitkokat nem tudtunk meg, inkább a nosztalgiázás ment. Szerencsére az interjúztató azért feltette azt a kérdést is, ami valószínűleg mindannyiunknak az első lenne, ha lehetőségünk adódna Forstall-lal beszélgetni:

melyik a jobb, az általa vallott szkeuomorf dizájn vagy a Jony Ive féle flat?

Persze annál azért formálisabb volt a beszélgetés, mint hogy ilyen nyócker stílusban felkérdezze a riporter, úgyhogy finoman vezette rá a dologra. Az első kérdés még csak annyi volt, hogy:

Feltételezem most is iPhone-t használsz. Elő szokott néha fordulni, hogy egy-egy dolgot meglátva csóválod a fejed? Ha igen, miért?

A Tim Cook politikailag korrekt, óvatos nyilatkozatain nevelkedett egyszeri újságíró azt gondolná, hogy Forstall csak simán passzolja majd a kérdést, vagy mond valami „oh, imádom az iPhone-t, minden szipi-szupi” rizsát, de nem, simán beleállt a helyzetbe:

Állandóan. Ha dizájner vagy, akkor fontos neked a dizájn. Életed egyik területén sem tudsz fejcsóválás nélkül átmenni, és azon gondolkodni, vajon hogy lehetne ezt jobban megcsinálni. De ugyanezt csináltam a saját megoldásainkra is, már az első verzió után. Aztán a másodikat már mindig jobbra csinálod.

De Markoff, az interjúztató nem elégedett meg ennyivel:

Volt egy időszak úgy 5-6 évvel ezelőtt, vagy talán még régebben is, amikor a szkeuomorf dizájn erősen vitatott volt. Hogy érzel most ezzel kapcsolatban?

Sosem halottam azt a kifejezést, hogy szkeuomorfizmus, még évekkel az iPhone elindulása után sem. Aztán amikor először használták, hát… úgy értem, ez egy borzalmas szó! Úgy hangzik mintha valamit természetellenesen átformálnál, egyszerűen rettenetesen hangzik.

Amikor a jó dizánt látok, vagy egy jó dizánt keresek, akkor valami olyan után kutatok, amit egyszerű használni. Ami barátságos. Amit használati utasítások nélkül is használhatsz. Ami szórakoztató.

Ha megnézed, hogy milyen dizájnt alkottunk az Apple-nél, akkor leginkább a fotószerűen illusztrált, metaforikus szavakkal jellemezhetnénk. Ezek pedig a Steve Jobs féle Apple dizájnormáit jelentették, legalább azóta, amióta kijött az első Mac, ha nem korábbról. Az eredeti Mac-nek alapvetően csak asztala és mappái voltak, ami nem sokban különbözött kinézetben attól az asztaltól, amin maga a Mac állt.

Mi ezeket a dizájnelveket vallottuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes kis részletét szerettük. Természetesen voltak dolgok, amiket kevésbé kedveltem, mint a többit, de olyan dizájnt alkottuk, ami működött. És hogy ezt honnan tudtuk? Egyszerűen csak ránéztünk az emberekre, akik használták.

Forstall ezután felidézett két vásárlói levelet. Az egyikben egy kétéves kislányról írtak a szülők, akik elképedve látták, hogy milyen intuitívan tudja kezelni az iPadet a gyerek. A másik pedig egy 99 éves néni, aki az iPaden olvasgatta az eBookjait úgy, hogy szürkehályogban szenvedett, és limerickeket írt (ötsoros nonszensz-versek) a virtuális billentyűzeten, annak ellenére, hogy ízületi gyulladása volt.

Tudtuk, hogy valami jót csinálunk a kezelőfelülettel. A csapat nagyszerű volt, és biztosak voltunk benne, hogy jó úton járunk.

Ez hát Forstall válasza a nagy kérdésre. Nem szólt be különösebben az iOS jelenlegi dizájnereinek, de határozottan nem bánta meg az akkori tervezési döntéseit, és a szkeuomorf „fotószerűen illusztrált, metaforikus” dizájnt.

Ideje hát nekünk, felhasználóknak kimondani a végső döntést: melyik kinézet a jobb: a Forstall-féle fotószerűen illusztrált, metaforikus, vagy a Jony Ive-féle flat?

Forrás: 9to5mac

Ha szeretnéd végignézni, hogyan alakult az iOS kinézete Forstall keze alatt, mindenképp fusd át az iOS történelméről szóló cikksorozatunk első két részét. Ha egyéb érdekességekre vágysz, a Shuffle rovatban óránként friss hírekkel jelentkezünk.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!