imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Flow by Moleskine – az új kedvenc digitális vázlatfüzeted


Ki ne ismerné a Moleskine-t? A legendás jegyzetfüzet már már egy ideje megjelent a digitális piacon de most márciusban már a saját márkájú sketchbook alkalmazásukat is megjelentették. Ráadásul olyannyira jól sikerült, hogy még egy Apple Design Award díjat is bezsebelt.

Hogyan kezdődött?

A kézzel készített keményborítós Moleskine felirattal ellátott fekete jegyzetfüzeteket Franciaországban kezdték el gyártani a 19. században. A cég Párizs papírboltjait is meghódította, ahol művészek és írók tömkelege fedezte fel a terméket és tette beleírt munkájával méltán híressé. A keményborítón kívül lekerekített szélek és rugalmas zár jellemezték a terméket. Az első oldalon egy “Ha elvesztenéd” felirató mező volt, ahova a szükséges adatokat lehetett beírni. A hátlaphoz ráadásul egy bővíthető zsebet is illesztettek a gyártók, ahova mindenféle fecnit lehetett bepakolni. Így nem csak utazáshoz bizonyult ideális társnak, de jegyzetek, fecnik és híres történetek tárolására is alkalmasnak bizonyult, ezt példázza Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Oscar Wilde és Ernest Hemingway is.

Mindezek ellenére a francia könyvkötőcég abbahagyta a Moleskine-ek gyártását egy időre. A jegyzetfüzetek szerelmeseinek nagy szerencséjére azonban 1980-ban egy kis milánói kiadó 1997-ben megújította a márkát és a Moleskine újra elérhető lett. Azóta pedig folyamatosan bővülnek a kollekciók és a Moleskine termékek, hiszen már nem csak jegyzetfüzeteket de naplókat, íróeszközöket, táskákat és egyéb kiegészítőket is találunk a kínálatban.

Moleskine jegyzetfüzetek a digitális korban

Nos, a digitális kor beköszöntével a cég is rájött arra, hogy a papíralapú szolgáltatásukat ideje lenne megreformálni egy kicsit. Számos alkalmazással rukkoltak elő, mint például a Page Camera, a Timepage okosnaptár, illetve a listarendező és emlékeztető funkcióval ellátott Actions. Ebben az évben ráadásul piacra dobták a Flow névre hallgató digitális vázlatfüzetet.

Az alkalmazás pedig garantált Moleskine jegyzetfüzet élményt nyújt, csak éppen iOS-en. Ahogy a névből is sejteni lehet, az angol flow szó azt a bizonyos flow-élményt akarja szimbolizálni, aminek segítségével bármit elérhetsz, amit csak szeretnél. Az app ehhez még egy szuper és könnyen használható eszköztárat, korlátlan hosszúságú dokumentumok tárolását, elrejthető kezelőfelületet és Apple Pencil (második generációs) támogatást is biztosít.

Mit kezdj a Flow-val?

A Flow kiváló funkcionalitásának, rugalmasságának, egyszerűen használható és gyönyörű kezelőfelületének köszönhetően amatőrök és professzionális szakemberek is egyaránt használhatják. Például jegyzetek, listák, tervek, diagramok, naplóbejegyzések, művészeti vázlatok tárolására is. A Flow fejlesztése során az volt a lényeg, hogy a felhasználó intuitívan tudja feljegyezni hirtelen jött kreatív ötleteit rajzolással, firkálással vagy épp írás segítségével. Mikor megnyitod a Flowt, a legutolsó munkádhoz kalauzol, ráadásul csak el kell húznod a képernyőt és korlátlan hely áll a rendelkezésedre az újabb kreatív ötletek papírra vetéséhez. Az app erejét az Apple, Metal által kifejlesztett rajzmotorja biztosítja, ami képes arra, hogy még a legnagyobb rajzokat is kifinomult render technikákkal jelenítse meg.

Funkciók

A Flow rendkívül professzionális eszközökkel büszkélkedhet, melyekkel számos papírformán, végtelen színopciók és minták segítségével lehet dolgozni (a népszerű Moleskine dizájnok: üres, pöttyös, rácsos, vonalas). A tiszta és zavartalan kezelőfelület lehetővé teszi, hogy szimpla húzásokkal válassz ezek közül, utána pedig már csak annyi a dolgod, hogy kreálj. Ráadásul a rajzeszközeidet is testreszabhatod – válaszhatsz stílust, színt, és méretet mindegyiknek. A legjobb az egészben, hogy mindegyik eszköz megjegyzi azt a színt, stílust és méretet amit választottál, az eszköz dock pedig szintén testreszabható, szóval annyi rajzeszközt kreálhatsz a saját eszközdobozodba, amennyit csak szeretnél. Ezzel pedig pont megspórolod magadnak azt az időt, amit alapjáraton a menük böngészésével töltenél.

Az Apple Pencil használatával iPaden pedig annyira közel leszel az igazi kézírás élményhez, amennyire csak lehet. Az ultra alacsony késleltetés és billenthetőség pedig tökéletes eszközzé varázsolja az Apple Pencilt ahhoz, hogy a legjobbat tudd kihozni a Flowból. Ha esetleg nem rendelkezel Apple Pencillel, akkor sincs gond, a Flow minden elektronikus tollat támogat.

Fontos még megemlíteni, hogy a dokumentumaidat kollekciókba rendezi az alkalmazás. Ezeket el is nevezheted, átnevezheted vagy kitörölheted, és ha bármikor új dokumentumot szeretnél készíteni, abba a kollekcióba fogja pakolni az app, ami épp meg van nyitva. Ahhoz, hogy más kollekcióba helyezd az adott dokumentumot csak egy drag & drop kell. Ez a funkció egyszerre több dokumentummal is működik.

Megosztás és exportálás

Ami a munkáid megosztását illeti, a Flow három exportálási opciót kínál neked. A képernyőn megjelenített dokumentumot Share Sheet használatával vagy drag & drop módszerrel is exportálhatod, külön részt is kiválaszthatsz a dokumentumból amit exportálni szeretnél, vagy kiválaszthatod az egészet is. Ha a dokumentumod nem fér ki egy oldalra, az exportálási folyamat során több oldalt csinál belőle az alkalmazás. Itt pedig szintén kiválaszhatod az ‘Export Range’ nevű opciót, amivel csak adott oldalakat fog exportálni a rendszer. Minden exportálási opciónál kiválaszhatod, hogy milyen háttérszínnel, háttérmintával és milyen felbontásban szeretnéd exportálni a dokumentumot. A Flow PNG formátumba exportálja a jobb minőségű képeket.

Nekünk ezek a funkciók jöttek be a legjobban

  • Könnyű használni, király a dizájn és a kezelőfelület,
  • Saját eszköztárat kreálhatsz magadnak,
  • Korlátlan hosszúságú dokumentumokat készíthetsz,
  • Számos hátteret választhatsz magadnak a simától a különböző mintákig,
  • Testreszabható gesztusokat támoat az app, beleérte a duppla koppintással használható Apple Pencilt (második generációs),
  • Elrejthető kezelőfelület, ami segít, hogy fókuszált maradj
  • Multitaskelhetsz iPaden a megosztott képernyővel,
  • Konfigurálható exportálási opciók.

A Flow 14 napos próbaverziót kínál, hogy tényleg kipróbálhasd mit tudsz kihozni belőle. Ha persze ugyanúgy beleszerettél az appba mint a standard Moleskine jegyzetfüzetbe, érdemes előfizetned, hiszen ezzel az összes frissítést és a felhő szinkronizálást is a magadénak tudhatod. Havi és éves előfizetést is válaszhatsz, az éves előfizetés 4 390 Ft-ba kerül, amivel éves szinten 50%-ot spórolhatsz.

Flow letöltése az App Store-ból (iPhone, iPad – ingyenes, alkalmazáson belüli vásárlások)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!