imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fly: többkamerás felvétel iPhone-on


Pillanatok alatt profi Final Cut X videóvágó mesternek tűnhet bárki, aki az iPhone-ra most megjelent Fly alkalmazással vágja meg az iPhone-nal felvett videóit.

Egészen elképesztően jó videóvágó alkalmazást találtunk iPhone-ra, ez pedig a Fly. A Fly segítségével pillanatok alatt szerkeszthetünk akár négy kameraállásból felvett videót. De ami ennél is durvább, hogy a barátaink telefonját is használhatjuk, így egyszerre rögzíthetünk videót akár négy telefonnal, különböző kameraállásokból. A négy telefon által felvett anyagot az alkalmazás szinkronizálja, és hihetetlen egyszerűen vághatjuk meg az anyagot, pár koppintással és pöccintéssel váltogatva a kameraállások közt.

Lacival gyorsan ki is ugrottunk, és kipróbáltuk a gyarkorlatban, hogy működik-e az app, és tényleg azt tudja-e amit ígérnek a fejlesztők. Íme a telefonon felvett és megvágott tesztvideó:

Amint látjátok tökéletesen működik, elsőre simán felvettük a fenti anyagot, nem is módosítottunk rajta semmit, így jött ki a Fly appból vágás után. (Igen tudjuk, hogy a fókusz kicsit elmászott a kezemben lévő telefonon, de hát péntek van nálunk is, bemutatónak így is megfelel. :) )

Készítettünk egy rövid videót magáról a vágás folyamatáról is, hogy biztosan érthető legyen mit is tud a Fly. Íme:

Hihetetlen egyszerű az egész, és nagyon jól működik. Ha mindkét vagy akár mind a négy iPhone-on fut az alkalmazás, egy meghívás után átvehetjük az irányítást a többi készüléken, és egy – a „rendező” iPhone-on lenyomott – gombnyomással indulhat egyszerre több telefonon a felvétel. Mindössze két negatívumot tudok felsorolni. Az egyik, hogy a legtöbb funkció csak fizetősen érhető el, így hiába ingyenes az app, végül úgyis rá kell költsük az 5 eurót. Feltéve, hogy minden lehetőségét ki akarjuk használni a Fly-nak. A másik probléma, hogy csak egyben felvett snittekkel lehet dolgozni, tehát a videó hossza annyi lehet amennyit egyben felveszünk. Természetesen vágás után ezeket le lehet menteni a filmtekercsek közé, így később akár iMovie-ban vagy a gépünkön összeilleszthetjük a multicam felvételeinket.

multicambig

Kinek javaslom? Azoknak akik kreatívabb videókat szeretnének készíteni a megszokott, felveszem, és vágás nélkül feltöltöm tucat videókhoz képest. Például gördeszkás vagy BMX-trükkök felvételéhez több kameraállásból megörökítve, de akár arra is jó, ami a lenti kis videókon is látszik, hogy feldobjuk egy kicsit az utazásaink alkalmával készült felvételeket.

A Fly honlapjáról letöltöttem még pár bemutató videót kedvcsinálónak, illetve a funkciók bemutatásához.

VÁGÁS

A vágás nagyon egyszerű. Egy koppintás, és máris a következő snitt jön.

ÁTTÜNÉSEK

Az áttűnésekhez készítéséhez, elég egy finom pöccintés egyik klipről a másikra.

OSZTOTT KÉPERNYŐ

Osztott képernyőt is használhatunk, ha egyszerre koppintunk két klipre.

KÉP A KÉPBEN

A kép a képben funkcióhoz elég az egyik klipre koppintani két ujjal.

Ha kedvet kaptatok, és úgy érzitek, hogy sikerült egy ütős anyagot készítenetek, töltsétek fel YouTube-ra, és másoljátok be a linket a hozzászólások közé!

A Fly alkalmazás ide kattintva tölthető le az App Store-ból.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!