imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Focus – az alkalmazás, amit gyűlölve fogsz szeretni


Tudod, hogy tanulni kéne, de rácsúsztál a YouTube-ra? Van még egy rakat munkád, de képtelen vagy nem 5 percenként ránézni a Facebookra? Akkor a Focust neked találták ki!

A 21. századi ember jellemző küzdelme, hogy sok esetben ugyanaz az eszköz szolgál munkavégzésre, ami a szórakoztatásra is. Sokszor nem könnyű szétválasztani a két területet, hiszen két kattintásra van egymástól a munkahelyi emailezés és a kedvenc sorozat. Ha neked sem elég acélos az akaraterőd, de szeretnél hatékony maratni, jól jöhet a Focus for Mac nevezetű apró segédeszköz!

Tényleg faék egyszerűségű appról van szó. Indítás után rögtön felköltözik a menüsávba, ahonnan elindíthatjuk a hatékonyan eltölteni kívánt időintervallum számlálóját. Amíg pörög a visszaszámláló, az alkalmazás letilt minden olyan előre beállított, vagy a felhasználó által megadott weboldalt és alkalmazást, ami elterelheti a figyelmet. Egyszerűen nem nyílik meg és kész, te pedig tovább tudsz fókuszálni a feladatodra. Olyasmi, mint iOS 12-ben a Downtime mód.

Természetesen a weboldalak és alkalmazások fekete és fehérlistáját könnyen ízlésed szerint módosíthatod, de még olyan haladó beállítások is szerepelnek a tudástárban, mint a menetrend beállítása (egyetemistáknak tökéletes), a Pomodoro tanulási módszer használata, vagy a scriptelési lehetőség.

A poroszos fegyelemre vágyók pedig bekapcsolhatják még az úgynevezett Hardcore Mode-ot is, ami nevének megfelelően vasszigorral tartatja be a házirendet. Ilyenkor az alkalmazást nem kilőheti, így még azok sem tudnak kibúvót találni, akik hajlamosak lennének elgyengülni. Igen, még az újraindítás sem fog segíteni. (Azért persze van módszer a kiiktatásra, de egy átlagos felhasználó biztosan nem ismeri).

Az egyetlen negatívum, amit fel tudunk róni az alkalmazás számlájára, hogy meglehetősen drága. 20 dolcsit kell kicsengetni az egyéni licenszért, de ha több gépre is vásárolsz, akkor olcsóbban is ki lehet jönni. Ha úgy nézzük, mennyi hasznosan eltöltött munkaórával leszel beljebb, már nem is olyan sok.

Persze a kategóriában vannak ingyenes alternatívák is, ugyanakkor tapasztalataink szerint egyik sem olyan hatékony és nagy tudású, mint a Focus. Vásárlás előtt természetesen érdemes élni a próbaverzió nyújtotta lehetőségekkel.

Ne fizess túl sokat az alkalmazásokért, a Focust letöltheted a Setappon keresztül is! A havi előfizetésről és a Setapp előnyeiről itt olvashatsz bővebben.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!