imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Focusrite iTrack Pocket teszt


Az iTrack Pocket léha megfogalmazással élve, nem más mint egy hordozható hangfelvevő eszköz, egészen pontosan egy beépített térmikrofonnal és egy gitár bemenettel rendelkező, kifejezetten az IPhone telefonokhoz kifejlesztett Focusrite termék, aminek segítségével a dalszerzők és zenészek a lehető legmagasabb minőségben tudják rögzíteni youtube-ra kikerülő felvételeik hangsávját. De mire mennénk saját tapasztalatok nélkül?! A termékteszetelésben Garas Péter volt segítségünkre.

Hogyan írnád le az iTrack Pocketet?

Egész pontosan ez egy sztereó mikrofon és gitárbemenet, amely Lightning csatlakozós kábelével köthető össze iPhone (vagy akár iPad vagy iPod touch) készülékekkel, ahol bármilyen hang- vagy videófelvevő alkalmazással használható bemeneti forrásként. Hivatalosan iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5, iPhone 5C és iPhone 5S készülékeket támogat.

Alkalmas-e még valamire ez az eszköz?

Lightning csatlakozós iPod touch és iPad készülékekkel is működik. Beépített mikrofonjai alkalmassá teszik beszélgetések hangjának felvételére is (újságírói/iskolai jegyzet, jegyzőkönyv, stb.) Egy megfelelő mikrofon impedancia illesztő transzformátor (pl. Shure A85F) segítségével vonalbemenetére dinamikus mikrofon is csatlakoztatható, így hangszeres játék, ének, beszéd, videó hangsáv felvétele külső mikrofon használatával is megoldható. (Ilyenkor kissé alulvezérelt a felvétel, talán érdemes lenne kipróbálni sima 6,3 mm-es jack végű mikrofonkábellel is, trafó nélkül.) Videóhívásokhoz és streaming felhasználásra (pl.FaceTime, Skype, Ustream, stb.) is javasolt, mivel kiváló minőségben továbbítja a hangot miközben megfelelő pozícióban tartja az iPhone készüléket.

Önmagában hangrögzítéshez is használható-e?

Igen, bármilyen hang- vagy videófelvevő appal használható, pl. az iOS Kamera alkalmazásával, GarageBand-del, iMovie-val, vagy egyéb gyártók szoftvereivel.

Tartozik-e hozzá valamilyen szoftver?

A Focusrite készített hozzá egy Impact névre hallgató videófelvevő appot, amely ingyenesen letölthető az App Store áruházból.

Akkumulátorral, elemmel működik? Tölteni kell?

Nem kell hozzá akkumulátor vagy elem és nem kell tölteni – tápellátását a hozzá csatlakozó iPhone készülék biztosítja a Lightning kábelen keresztül.

Tárolja is a felvételeket vagy ezek a telefonra kerülnek?

Nem rendelkezik saját háttértárral, a felvételeket mindig a telefon tárolja.

A felvételeket később effektezni is lehet?

A Focusrite saját Impact alkalmazása lehetőséget biztosít utólagos vágásra és effektezésre hangszínszabályzó, késleltető, visszhang, kórus, zengető és kompresszor használatával, valamint a gitárbemenetre erősítőszimuláció is alkalmazható felvétel közben, valós időben, az effektek intenzitásának alapszintű beállításával. Egyéb gyártók szoftvereivel szintén adott az effektezés lehetősége felvétel közben és utólagosan is.

Miben áll a termék egyedisége?

Nem egy különálló és nem egy iPhone készülékre szerelhető eszköz, hanem annak tartójaként is funkcionáló, sztereó mikrofont és gitárbemenetet tartalmazó megoldás. Saját analóg-digitális átalakítót tartalmaz, így a hang átvitele kiváló minőségben, digitálisan történik a Lightning csatlakozón keresztül az iPhone készülékre.

Kinek ajánlod?

Énekes-dalszerzőknek, énekeseknek, gitárosoknak, akusztikus hangszeres zenészeknek, zenekaroknak, podcast készítőknek, iPhone videósoknak, riportereknek, újságíróknak, diákoknak.

Mi jutott róla először eszedbe?

Kinézete alapján arra számítottam, hogy hangszórót is tartalmaz, amellyel az iPhone kihangosítható. Hasznos, hogy egyidőben használható a gitárbemenet és a mikrofon.

Könnyűnek érezted a használatát?

Igen, a használata nagyon könnyű, mivel a bemeneti érzékenység szabályzóján kívül semmilyen kezelőszerv nem található rajta. A bemeneti forrás – vonalbemenet, mikrofonok – mind szoftverből választhatók. Az Impact app használatával az elkészült videók azonnal továbbküldhetők és közzétehetők a világhálón.

Milyen típusú iPhone-nal használtad?

iPad mini 2, iPhone 6.

Tetszettek a vele elkészített felvételek?

Meglepően jó felvételeket készít. Mikrofonjai érthető, részletgazdag felvételt produkálnak és a teremakusztika is nagyon kellemesen érvényesül.

Tapasztaltál valamilyen hátrányt a termékhasználat során?

Régebbi, 30 tűs csatlakozóval rendelkező iPhone készülékekkel nem használható. Előfordulhat, hogy vastagabb iPhone tokokat használva a telefon nem fér bele az eszközbe. Az iPad súlyát nem képes megtartani, az iPad minivel éppen hogy csak nem borul fel.

Tetszik a termék design-ja?

Előnye, hogy kicsi, könnyű, zsebben elfér. Hasznos lenne, ha az iPhone készülékeket fixen hozzá lehetne rögzíteni. Ha lenne rajta állványmenet, akkor használható lenne mindenféle fotós/videós kiegészítővel (pl. állványok, fogantyúk, stabilizátorok). Ha a két mikrofon szöge állítható lenne, az a sztereó felvételek terének beállításánál több lehetőséget biztosítana. Lehetne (az iPhone-énál jobb minőségű) saját hangszórója a felvételek visszahallgatására és az iPhone kihangosítására.

A Focusrite iTrack Pocket iOS kiegészítővel kapcsolatos további információk megtalálhatóak a Focusrite weboldalon.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!