imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Foltozd be a kátyút az okostelefonoddal!


Január végén iOS-re is megjelent a Járókelő nevű alkalmazás, amivel közterülethez kapcsolódó problémás eseteket jelenthetünk be, amit aztán a civilek eljuttatnak az illetékes hatóságokhoz. Placebo vagy orvosság? Nézzük.

A telefonunk tele van alkalmazásokkal, nem reprezentatív felmérésben gyorsan megnéztem a sajátom. Ott vannak a „pragmatikus” alkalmazások: térképek, menetrendek, fordítóprogramok, felismerő appok. A sharing economy alkalmazásai: te is jól jársz, én is jól járok a szolgáltatással. Médialejátszók, fotószerkesztők. Ez már átvezet minket az ego boost és a web2 játszóterére, a közösségi hálózatok világába, a végtelen duckface szelfik és macskás videók mezejére. Persze a sort mindenki hosszasan folytathatja, de a lényeg, hogy az alkalmazások többsége az egyéni szórakoztatásról, haszonszerzésről, vagy szolgáltatások igénybevételéről szól. Mi történne akkor, ha lenne egy olyan alkalmazás, amivel viszont a szűkebb és tágabb értelemben vett közösségnek is jót tehetünk, miközben használjuk?

Gyalogátkelő Tokióban.
Gyalogátkelő Tokióban.

A Járókelő civil egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a kátyútól a szemetes közterületen át, az otthagyott roncsautókon keresztül a hiányzó utcanév tábláig bármit bejelenthetünk, fényképpel, leírással és helyszínnel, amit ők továbbítanak az illetékes hatóságnak, hogy oldják meg. Ha olimpia szám lenne a rossz dolgok feletti siránkozás és hőbörgés, akkor Magyarország kétségkívül dobogós lenne. Itt egy kicsit én is önkritikát gyakorolnék, ugyanis maga a jarokelo.hu oldal már létezik egy ideje, azonban én sem vettem a fáradtságot, hogy regisztráljak, befotózzam a telefonommal a problémás helyet, majd otthon feltöltsem asztali gépen. Viszont a telefonom mindig nálam van, ahogy gyanítom nálatok is, és a fejcsóválás helyett végre valami értelmeset is csinálhatunk. Az alkalmazás ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re. Egy gyors regisztrálás után ti is beküldhettek bármilyen észrevételt, de addig is nézhetitek mások bejelentéseit, ami néha roppant szórakoztató, ugyanis a hivatalos hangvételű szövegek mellett vannak, akik kicsit lazábban fogalmazzák meg, hogy mi is a probléma az adott közterületen.

Az alkalmazás elsősorban a funkcionalitásra koncentrál.
Az alkalmazás elsősorban a funkcionalitásra koncentrál.

„Ha megosztod, megoldod.” – ez a Járókelő mottója. A cikk elején azt a kérdést tettem fel, hogy vajon csupán placebo ez az egész kezdeményezés, vagy tényleg megoldást jelent a közterülettel (és az ehhez szorosan kapcsolódó közérzettel) kapcsolatos problémákra? A válasz az, hogy mindkettő. Budapesten eddig 4914 megoldott ügyről tud a Járókelő, ami egyszerre lehet sok, vagy kevés. A pohár félig tele van, vagy félig üres? Gondolom nektek sincsenek túlzottan nagy illúzióitok a magyar állammal kapcsolatban, de tételezzük fel, hogy az adónkból fenntartott hivatalok tényleg értünk vannak, és a problémáinkat akarják megoldani. Mert vannak ilyenek, közreműködő és segítőkész hivatalnokokkal. Érdemes megnézni ezt a statisztikát, hogy melyik budapesti kerület volt a leginkább közreműködő, engem meglepett az eredmény.

És persze a Járókelő egy placebo is, ugyanis nyilvánvalóan nem fog az összes ügy azonnal megoldódni, amint bejelentjük, sőt, van amelyikre éveket kell várnunk. Mégis a jobb fajtából való pótlék, ugyanis hozzáadhat ahhoz az érzethez, hogy ez a mi városunk, és a kontraproduktív hőbörgés helyett megpróbáltunk tenni valamit, hogy jobb legyen. Pszichológiai önbecsapás? Lehet, de akkor több ilyenre volna szükség.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!