imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Mire jó a LiDAR Scanner?


Az új iPad Pro egyik legnagyobb dobása a beépített LiDAR Scanner. A technológia nem új, táblagépekben azonban még sosem használták. Na de mire jó valójában? Megpróbáljuk tisztázni.  

A LiDAR elnevezés egy mozaikszó, amely a „light detection and ranging” kifejezést takarja. Ez magyarul lézer alapú távérzékelést jelent, s évtizedek óta használt eljárás például a geodéziát, vagy a régészetet segítő térképek megalkotásánál. Konyhanyelven a LiDAR nagyjából úgy működik, hogy egy kibocsátó eszköz alacsony energiájú lézerrel bombázza a környezetet, s a visszaverődési idővel kalkulálva pontos, háromdimenziós képet generál az érintett területről.

A LiDAR segítségével alkotott kép egy Maja városról.

Egy ilyen szkennerrel bővült most az iPad Pro, ahol elsősorban az AR (augmented reality/kiterjesztett valóság) terén hoz változásokat. A hivatalos leírás szerint a táblagépben dolgozó egység 5 méter távolságban képes nanoszekundumok alatt feltérképezni a környezet. A szkennerből érkező adatokat az iPadOS erre szolgáló keretrendszere kombinálja a kamera és a mozgásérzékelők által rögzített információkkal, így villámgyorsan születik pontos kép a minket körülvevő térről. Ez mind szép és jó, de miért hasznos?

Aki próbált már bármilyen AR-alkalmazást, az tudja, hogy ezek finoman szólva sem működnek gördülékenyen. Először is minden használat előtt körbe kell forognunk a kamerával, és manuálisan „szkennelni” a környezetünket. Amikor pedig ezen túl vagyunk, a valóságot kibővítő virtuális elemek gyakran hibásan jelennek meg, el-elcsúsznak a helyükről, illetve a legkisebb zavar (pl. egy előttük átfutó háziállat) esetén pillanatokra felszívódnak.

A LiDAR ezen segíthet azzal, hogy egy szempillantás alatt automatikusan feltérképezi a szobát, valódi 3D-s képet alkotva, így téve sokkal pontosabbá az AR-appok működését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a virtuális elemek elhelyezésére nem kell várnunk, mert az ARKitet használó alkalmazások azonnal képesek lesznek megjeleníteni őket. Egy másik fontos újítás, hogy a rendszer javít a személyek általi kitakaráson is. Tehát, ha beáll elénk egy ember, akkor a bővítmények csak simán mögé vetítődnek ahelyett, hogy elcsúsznának, vagy eltűnnének.

A LiDAR Scannerből a Mérés app is profitál, hiszen a lézerszkenneléssel ennek működése is gyorsabbá, megbízhatóbbá válik, például az emberek magasságának meghatározásakor. A technológia másik lehetséges hozománya lehet a hátoldali kamerával lőtt portréfotók megjelenése is, mivel az iPad Pro jelenleg csak az előlapi lencsével produkál ilyet. Ez azonban egyelőre csak spekuláció, mivel az Apple sehol nem említi a funkció megjelenését.

A LiDAR tehát mindenképp sokat ad az AR műfajához, a kérdés, hogy ez vajon elég lesz-e ahhoz, hogy a szélesebb közönség is rákapjon az ilyen alkalmazásokra. Mi kíváncsian várjuk, hogy a fejlesztők mihez kezdenek az új szenzorral, no és persze azt is, hogy a technológia mikor jelenik meg az iPhone-ban is…

Frissítés: Időközben megjelent egy remek videó, amely kiválóan szemlélteti a LiDAR által lehetővé tett következő generációs AR-élményt. Az anyagban a Hot Lava című Apple Arcade játék, valamint a Complete Anatomy és a Shapr 3D alkalmazások láthatók akció közben. Az utóbbit Csanády István, az app mögött álló ötletgazda mutatja be, akivel pár éve Red készített interjút.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Developers show off some of the new capabilities the new camera and processor system on the new iPad Pro provides them.

Rene Ritchie (@reneritchie) által megosztott bejegyzés,


Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!