imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Macbook Pro

Fontos még egyáltalán a Mac széria az Apple-nek?


Az biztos, hogy mára a cég legnagyobb bevételi forrása az iPhone lett. De ez nem jelenti azt, hogy kevésbé fontos már a számítógépes vonal. Jony Ive, Phil Shiller és Craig Federighi elmondta miért.

Amikor Steve Jobs, az Apple egykori vezetője 2007 januárjában bemutatta az iPhone-t, egy másik lényeges bejelentést is tett. A vállalat, ami a Macintosh-oknak köszönhetően vált ismertté, elhagyta a “Computer” szót a nevéből, és egyszerűen csak Apple Inc.-é vált.

Létrehoztuk a Mac-eket és az iPodot. Létrehoztuk az Apple TV-t, és most az iPhone-t. De csak a Mac az, amire úgy gondolsz, mint egy számítógépre. Szóval arra gondoltunk, hogy a nevünknek is ezt kéne tükröznie.

Steve Jobs

Jobs szavait akkor közel 5 000 ember fogadta üdvrivalgással a San Francisco-i Macworld Expón. Azóta eltelt közel egy évtized, és láthatjuk, a legendás vezetőnek igaza volt. Az Apple egy kis garázscégből meghatározó, felhasználóknak szánt elektronikai eszközöket gyártó óriásvállalattá vált. Olyanná, aminek a közel 216 milliárd dollárnyi éves bevételének kétharmada a telefonokból jön. A Mac-ekből (ide értve a MacBookokat is) mindössze a bevétel 11%-a származik, de azért ezzel is 20 milliárd dollár fölött keresnek évente.

Valószínűleg pont az ilyen piaci aránytalanságok vezettek oda, hogy sok felhasználó úgy érzi, az Apple elhanyagolja a Mac-eket. Na meg az, hogy régóta nem történt lényegi frissítés a vonalon.

PowerBook
PowerBook, az első mai értelemben vett Apple laptop

Egészen csütörtökig. 25 évvel és egy héttel azután, hogy a cég bemutatta az első igazi laptopjukat, a PowerBookot, most a “Hello Again” nevű eseménnyel várta újra az érdeklődőket. Érthető tehát, hogy ennek megfelelően nagy volt a várakozás is.

Múlt héten, a cnet.com egy exkluzív interjúban kérdezte Jony Ive-ot, Craig Federighit és Phil Schillert arról, miért fontos még a Mac. És ha már az, akkor miért tartott négy évig, mire összeraktak egy jelentősebb frissítést.

Nem a naptár szerint hozzuk a döntéseink. Arra ösztönözzük a fejlesztői csapatainkat, hogy csináljanak jó munkát. Néha ez eltarthat egy, vagy akár három évig is… Ami számunkra a legfontosabb, hogy valami innovatívval jöjjünk elő. Olyannal, ami folytatja azt a történetet, ami már hosszú évek óta meghatározza az Apple-t – mondta Schiller.

Csak egy érintés

Macbook Pro

A történet mostani folytatását a következő jelzők kísérték: vékonyabb (komoly millimétereket fogyott a gép) és könnyebb (közel negyed kilót dobtak le az új modellek). A kijelző körüli káva is keskenyebb lett, így ugyanaz a 13 vagy 15 inches Retina kijelző kisebb házban is elfér. És a lényegről, azaz a Touch ID-ról és a Touch Bar-ról még nem is esett szó.

Erről Jony Ive azt mondta, a csapata legalább két évig dolgozott rajta, és hogy:

egy nagyon érdekes új irány kezdete, ami ötvözi az érintés alapú bevitelt a hagyományos mechanikus billentyűzettel

Federighi hozzátette:

Ami igazán nagyszerű az egészben, hogy jelen van az egész rendszerben mindenhol. Egy alkalmazás sem marad érintetlen.

Külön, mégis egybe

Macbook Pro

Ettől függetlenül a Touch Bar csalódás lehet azoknak, akik arra számítottak, hogy az iPad egybeolvad a Próval egy hibrid készülékbe, vagy legalább érintőkijelzős lesz az új MacBook. Őket most el kell keserítsük, nem azért nem került ez eddig bele a számítógépekbe,mert az Apple nem tudná megcsinálni. Egyszerűen azért mert lenne “különösen hasznos”, ahogy Ive fogalmazott. Ráadásul a dizájner szerint megnehezítené a súly- és méretcsökkentésre irányuló terveket is.

Valami mást csinálni tulajdonképpen relatíve egyszerű és gyors folyamat, és ez elég nagy kísértés. Elég kényelmes megoldás, ha megvannak a dizájnelveid, amikhez ragaszkodsz. De ha nem tudod kitalálni, hogyan finomítsd ezeket úgy, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötnöd, akkor azzal aláásod a nagy ötletet. – mondta Ive

Macbook Pro

Persze jogos kérdés, ha van iPad Pro, amit úgy reklámoznak, mint minden feladat elvégzésére alkalmas eszközt, akkor mi értelme van a MacBook vonalnak? Az Apple szerint a két termék továbbra is más funkciókat szolgál. Például soha nem távolítanák el az ikonikus menüsávot a Mac-ekről ugyanúgy, ahogy soha nem adnák hozzá az iPadekhez.

Jó dolog, hogy ugyanazon dolgok megoldására két különböző utat is ajánlunk. De mindkét megoldásnak megvannak a rá jellemző egyedi funkciói, ami a másiknak nincsenek. Elkülönítve tartana őket lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezhessük mindkettőt, ahelyett, hogy megpróbálnánk beleerőltetni egy modellbe. – nyilatkozta Schiller

9542e72e9750240369e2106f0bfea698.n2optimized

Szóval az Apple ahelyett, hogy azon aggódna, hogy a készülékei kiszorítják egymást, inkább más felől közelít. A Continuity szellemében a cél a maximális átjárhatóság elérése. A Handoff funkcióval például elkezdheted írni az emailed az iPaden, majd befejezheted otthon a Mac-en. Sőt, ugye már hívásokat is fogadhatunk akár asztali géppel is.

Ez a gondolkodásmód magyarázza, hogy miért van még mindig két különböző operációs rendszere az Apple-nek, szemben mondjuk a Windows törekvéseivel. A macOS arra lett kitalálva, hogy egérrel (vagy érintőpaddal) és billentyűzettel használják. Éppen ezért nincs értelme a Touch Screennek erre a rendszerre. Szemben az iOS-szel, ami arra lett fejlesztve, hogy érintésekkel legyen jól navigálható, így a fotelben hátradőlve is kényelmes maradjon a használata.

Schiller szavaival:

Évekkel ezelőtt rengeteg időt eltöltöttünk azzal, hogy megvizsgáljuk az egybeolvasztás lehetőségét. Arra jutottunk, hogy ahhoz, hogy a legjobb személyi számítógépet hozzuk létre, nem alakíthatjuk a macOS-t iOS-szé, és ugyanígy fordítva.

Pénz beszél

01de34d2280b2f82a67d48e432ecf156_large-2

Persze mindennek megvan az ára is. Mindegyik modell ára súlyos tízezrekkel emelkedett a korábbi verziókhoz képest. Ami, valljuk be, nem kevés. Csak abból a pénzből, amivel növekedett az ár, már lehet alsó kategóriás gépeket venni.

A megfizethetőségre abszolút igyekszünk figyelni. De nem az ár, hanem a minőség és a felhasználói élmény szerint tervezünk. Ezt is várják el az emberek egy Mac-től. Sokszor ez azt jelenti, hogy a legfelsőbb árkategóriába esünk. De nem ok nélkül, ez ennyibe kerül. – árulta el Schiller

Úgy látszik, ezt el kell fogadni. Nem kötelező senkinek MacBook-ot venni. Viszont, aki egyszer hajlandó kifizetni érte ennyi pénzt, az egy olyan terméket kap a kezébe, ami még hosszú évekig ki fogja szolgálni. Nézzük csak meg a használt piacot. Mennyibe kerül egy 5 éves Mac, és mennyibe egy másik akkori csúcskategóriás Acer például.

8A0A3046-verge.0

Miért számít még mindig?

Schiller és Federighi is meg van győződve róla, hogy az Apple laptopok még legalább negyed évszázadig a piacon fognak maradni:

A laptop lényege, azaz egy olyan eszköz vertikális kijelzőjű eszköz, amin könnyen gépelhetünk, már 25 éve egy működő koncepció. Amennyire mi előreláthatunk, azt gondoljuk továbbra is lesz helye ilyen eszközöknek.

Ehhez pedig innováció kell Schiller szerint:

Nem akartunk pusztán a sebességen javítani. A mi szemszögünkből a mostani frissítés egy hatalmas előrelépés. Egy új architektúra, ami lehetővé teszi, hogy rengeteg mindent csináljunk vele a jövőben, olyan dolgokat, amiket most még elképzelni sem tudunk.

Macbook Pro

Persze a jövőbeli újdonságoknak lesz mire alapulniuk. Minden egyes új eszközzel sok tapasztalatot szerzett a fejlesztőcsapat. Gondoljunk csak a Jet Black anódizálási és polírozási folyamataira, az anyagok kezelésére, mint például az alumínium, vagy az olyan új beviteli megoldásokra, mint amilyen a Touch Bar.

De ezekről az irányokról már nem árult el sokat Ive:

Nehéz úgy beszélni, hogy nem menjek bele a mostani projektek részleteibe. Ami azt illeti, nem is nagyon akarok ezekről beszélni. – mondta nevetve.

Szóval számít még a Mac? Attól függ hogyan olvassuk a történetet. Az Apple kitart amellett, hogy az eddig legjobb laptopjukat adták most ki. A kérdés már csak, az hogy a világ is így gondolja-e.

Forrás: Cnet.com

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!