imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Footure – A jövő cipőboltja Budapesten


A világ nagyon gyors ütemben fejlődik, és könnyen megesik, ha az ember nem figyel egy pillanatra, hogy egyszerűen már nem tud lépést tartani vele. Minden változik és ezalól az üzletek sem kivételek. De ki gondolná, hogy az egyik legfejlettebb és legfuturisztikusabb hatást keltő bolt éppen a magyar fővárosban van? Ellátogattunk a Footure-be, ahol olyan vásárlási élményben lehet része a vásárlóknak, mint sehol máshol.

A bolt a belvárosban található, a zsúfolt Király utcában, egészen konkrétan a 90-es szám alatt. A környéken nem igazán lehet találni egyéb boltot, mindösszesen néhány ABC-t és diszkontot, az üzlethelyiséggel szemben pedig egy elektronikai termékekkel foglalkozó kiskereskedés található. Érdekesség, hogy a Footure mellett egy kosárlabdával kapcsolatos termékekkel foglalkozó bolt van, ezt azért említem meg, mert később még érdekes lesz.

kep1

Maga az üzlet kicsit kiugrik a Király utca általános szürkeségéből. Már külsejéről is lehet látni, hogy egy igényes boltról beszélünk, de a meglepetés akkor ér igazán minket, amikor belépünk az üzletbe. A helyiségben nem találunk polcokat vagy tömegszámra nyomorgó árut, mindösszesen néhány kiállítási darab mutatja nekünk, hogy egy cipőboltba léptünk.

A berendezés is a minimalista vonalat követi: egy kasszán, három iPad állványon és három egyedi kialakítású széken kívül csak a dekoráció kapott helyet a helyiségben. A falon nem látszik, de az sem hétköznapi, hiszen a festék alatt mágnes van, és így az összes díszítőelemet erős mágnesek tartják ízléstelen szögek helyett. Így minden falon található elem egyszerűen átrendezhető, ízlés és kedv szerint.

kep2

A három iPad állvány mindegyikén egy-egy iPad Air található, melyek a bolt tulajdonosa, Buza Dániel által kigondolt egyedi koncepció miatt kaptak helyet az üzlethelyiségben. Az elgondolás az, hogy a vásárlók egyszerre tudják élvezni az online vásárlás kényelmét és azt a lehetőséget, hogy a helyszínen fel tudják próbálni a cipőket. Emellett fontos irányelv volt az is, hogy mindez a legmagasabb minőségi szinten legyen kivitelezve.

A bolt indulásakor éppen ezért esett a választás Apple termékekre az üzlet teljes technikai hátteréhez. Ez 4 iPadből és egy Apple TV-ből áll. A vásárlás közben hallható zene a központi iPadről megy, a másik 3 iPaden pedig a vásárlók tudják kiválasztani a felpróbálni kívánt termékeket. Az Apple TV-n keresztül megy a zene és a különféle árusított cipőkről is láthatunk egy igényesen elkészített diavetítést.

kep3

A vásárlás lebonyolításához a Footure egyedi alkalmazást használ, amelyet egy magyar fejlesztő és folyamatirányító cég, a Laurel Kft. fejlesztett. Külön felület van a vásárlóknak, illetve az eladóknak, de ezek összehangoltan működnek a raktár készletét kezelő rendszerrel. A vásárlás folyamatát pedig három szó írja le a legjobban: elegáns, modern és egyszerű.

Alapvetően egy előre elkészített diavetítés megy az iPadeken, de ha megérintjük a képernyőt, akkor egyből láthatjuk az alkalmazás kezdőképernyőjét. Nem kell megijedni, az app használata egyáltalán nem bonyolult, bárki képes intuitív módon használni.

kep4

A nyelv kiválasztása után az új vásárlók egy rövid videót láthatnak, ami bemutatja, hogy miként is működik ez a rendszer. Akik már jártak az üzletben, azok pedig egyből a méretválasztáshoz léphetnek, ahol több cipőméretet is megadhatunk. Az alkalmazás ugyanis annyira intelligens, hogy csak azokat a cipőket fogja kilistázni, melyekből van készleten a méretünkben. Emellett muszáj megemlítenem, hogy az app igényesen kivitelezett, gyönyörű és akadás mentesen fut, ami ritka a hazai fejlesztésű szoftverek esetében.

Ha konkrét elképzelésünk van a leendő cipőnkről, akkor szűrőket is beállíthatunk márkára, kategóriára, színre és nemre is. Megadhatjuk emellett a cipőre szánt keretünket, vagy megtekinthetjük a leértékelt cipőket is.

kep5

Ha kiválasztottunk legkevesebb egy, de maximum három különböző cipőt, akkor a kosarunk tartalmát a „Felpróbálom” gomb segítségével az eladóknak elküldve, pár percen belül láthatjuk a való életben is a lábbelit. Felpróbálhatjuk, kérhetünk új méretet, majd ha megtaláltuk a tökéletes cipőt, akkor a kasszánál fizethetünk érte. Az árak egyébként teljesen reálisak, tehát a minőségi és elegáns körülmények közötti vásárlás egy forintunkkal sem kerül majd többe.

Az egész rendszer körülbelül 3 hét alatt épült fel és két héten belül várhatóan a Footure webshopja is elindul. A széleskörű kínálatban olyan márkákat találunk, mint a Nike, Adidas, Jordan, Asics és a Superga. Természetesen a kínálat több modellel és márkával is bővül idővel, ennek a folyamatát egy kérdőív kitöltésével segíthetjük. A Footure egyébként egyedi trucker sapkával kedveskedik az első 50 vásárlónak, de a Facebook oldalukon érdemes követni az egyéb akciókat is, tegnap például minden betérő vásárló ajándék jéghideg energiaitalt kapott. Talán éppen ez a fajta üzletpolitika és a vásárlás különleges élménye miatt volt, hogy sokan keresték fel a boltot már a reggeli nyitás utáni első félórában is.

kep7

Nem ez az első vállalkozás, amit ez a csapat indított. A Footure a mellette lévő kosárlabda szaküzletből vált ki. Az új bolt megnyitása előtt itt lehetett megvásárolni az utcai vonulatot képviselő termékeket. Így, hogy mindkét üzlet szakosodott, sokkal áttekinthetőbb, mind a Footure, mind a Rapcity kínálata. A kötelék pedig még mindig szoros, hiszen a két üzlet egy közös raktáron osztozik. A boltban tartózkodáskor a kellemes érzést nem csak az üzlet kinézete vagy a speciális vásárlási mód nyújtja. Az eladók segítőkészek, bármilyen kérdésre válaszolnak, illetve segítenek ha elakadnánk. Érdemes megfigyelni a munkaruházatot is, hiszen nem egyszerű egyenpólóról van szó, hanem LED-ek segítségével világító Footure logós felsőt visel az összes dolgozó.

Ilyen bolt valószínűleg nem lesz több, hiszen folyamatban van a koncepció levédése. Ez tényleg egy teljesen egyedi üzlet, egy magyar ötlet alapján, Budapest kellős közepén. Ha pedig valakinek tetszik a streetwear vonulat, akkor ne habozzon felkeresni, ki tudja nem-e épp a kedvenc cipője van leakciózva. Persze annak is érdekes lehet, aki kicsit más stílusban mozog, hiszen ilyet biztosan nem lát máshol. A Footure megtalálható a Facebookon és Youtube-on is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!