imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nagyon durva MacBookot mutatott be az Apple


Már akkor a földön volt az állunk a mai Apple bemutatón, amikor az Apple Watch még szóba sem került. Az új MacBook egy kicsit kisebb, sokkal vékonyabb és könnyebb, nincs benne ventillátor…de ez még csak a kezdet…

Az Apple 5 év után új MacBookot mutatott be, amiről ugyan egy ideje már pletykáltak, mégsem számítottunk rá, hogy már most, az Apple Watch megjelenése előtt bemutatják. Egészen elképesztő, mennyi újdonság került bele, egyes tulajdonságai a legmerészebb pletykákat is túlszárnyalják.MacBook_lifestyle

Szóval a hír igaznak bizonyult, itt az új MacBook. 12 hüvelykes kijelzővel érkezik, negyedével vékonyabb a most kapható MacBook Air modelleknél, kevesebb mint 1 kilógrammot nyom, és az eddig megszokott egyetlen szín helyett kapható lesz ezüst, asztroszürke, illetve arany színben is. De ez még csak a külseje, a belseje még ennél is több izgalmas újdonságot tartogat.

MacBook_case

Nem túlzás, hogy szinte minden tekintetben forradalmi technológiákat vonultat fel az új MacBook.

Az egyik legfontosabb, hogy mindössze egy speciális USB port, illetve egy fülhallgató csatlakozó található meg rajta, ezeket, illetve a vezetéknélküli kapcsolatokat használva érhetünk el minden megszokott funkciót. Az USB porton keresztül tölthetjük, és itt csatlakozhatunk külső kijelzőhöz is. Ezt a példátlan sokoldalúságot az új USB szabvány teszi lehetővé, tehát nem az Apple egyedi csatlakozójáról van szó, de az új MacBook az első készülék a világon, amin megtalálható.

MacBook_USB

A készülék háza természetesen aluminium, azonban most először a MacBook összes vezetéknélküli csatlakozásért felelős antennája a házba van építve. Ez a hatalmas antenna felület miatt remek jelerősséget biztosít, amellett, hogy rengeteg helyet spórolt a tervezőknek.

Annak ellenére, hogy ez az Apple legvékonyabb gépe, teljesértékű billentyűzetet és trackpadet szereltek bele, sőt, mindkét fronton egészen új technológiát ismerhettünk meg.

A billentyűzet az eddigi ollószerű mechanika helyett egy „pillangó mechanizmusnak” nevezett módszert alkalmaz, ami kényelmesebb, pontosabb, a teljes billentyűn egyenletes ellenállást biztosít, ráadásul így a billentyűzet vékonyabb is. Nem hangzik túl izgalmasnak, de szerintem érdemes lesz kipróbálni, valószínűleg érezhető a különbség azoknak, akik érzékenyek a billentyűzet minőségére.

MacBook_keyboard1

A trackpad terén még érdekesebb újítást mutattak, ez pedig az Apple Watch-ból ismert Force Touch szenzorok használatát jelenti. Az eddigi egyetlen, a trackpad alján elhelyezett gomb helyett a trackpad négy pontján elhelyezett Force Touch szenzorok gondoskodnak az érintések és kattintások érzékeléséről. Ennek érdekessége, hogy egyrészt a gomb érzékenysége a teljes felületen egyenletes, ráadásul az ellenállás erőssége állítható is. Sőt, az újfajta szenzorok azt is érzékelik, mekkora erőt fejtünk ki a trackpadre, ami egészen újfajta lehetőségeket nyújt az OS X használata közben.

MacBook_bottom

Hogy a gyakorlatban pontosan mire használhatjuk ezt, az majd akkor derül ki, ha már kezünkben tartjuk az új MacBookot, a bemutatón azt mutatták meg, hogy ha erősebben nyomjuk le a trackpadet egy szó kijelöléséhez, egyből láthatjuk a kapcsolódó Wikipedia vagy szótár bejegyzést, egy videó előretekerésénél pedig minél erősebben nyomjuk a trackpadet, annál gyorsabban halad majd a videó.

Ha ez nem lenne elég, a szintén az Apple Watch kapcsán bemutatott Taptic Engine-t is beépítették az új MacBookba, ami érezhető visszajelzést ad majd például kattintáskor, annak megfelelően, hogy hogyan állítjuk be a gépet.

MacBook_screen

A 12 hüvelykes kijelző Retina technológiával készül, 2304 x 1440-es felbontású, és a mérnöki újításoknak köszönhetően 30%-al kevesebb áramot igényel adott fényerő használatakor, mint a korábbi MacBook kijelzők.

MacBook_screen2

Az akkumulátor idő átlagfelhasználás mellett 9-10 óra közötti, ami igazán kiemelkedő, az Apple mérnökei itt is újat mutattak, több rétegben helyezték el a cellákat, hogy minél jobban kihasználhassák a rendelkezésre álló helyet.

MacBook_battery

Az új MacBook teljesítményéért új Intel Core M chipek felelnek, ami alapjáraton 1.3 Ghz-es sebességre képes, Turbo módban pedig a 2.9 Ghz-et is eléri.

Az új MacBook április 10-én kerül a boltokba, induló ára 469 990 Ft.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!