imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fotók kerültek elő az Apple korai éveiből


Az Apple öreg motoros dolgozói mesélnek az Apple korai éveiről és arról is, hogy milyen volt együtt dolgozni a két Steve-vel. Exkluzív fotógyűjtemény következik.

40 éve már, hogy az Apple hivatalos cégként működik és a Jobs család garázsából elköltözött az Apple első főhadiszállására, a Cupertinóban található Stevens Creek sugárútra. A hely érdekessége, hogy ezt az irodahelyiséget még a mai napig használja az Apple. Ugyanakkor 1977 óta sok minden megváltozott, maga az Apple is. De fogalmazhatunk úgyis, hogy akkoriban nem volt teljesen világos még a cégen belül sem, hogy tulajdonképpen mi is az Apple? Mi a céljuk?

Ez sokáig így is maradt, hiszen Phil Schiller nemrégiben beszélt arról, hogy a mai Apple nagyjából az iPod megjelenésével mutatta meg azt az igazi arcát, ami miatt emberek millió rajonganak termékeikért a világon. Kétségtelen, a cég Apple I számítógépe egy teljesen más vásárlóközönséget célzott meg, mint a mai sok millió iPhone szerte a világon.

A_01
Steve Jobs mosolya, amikor végleg elköltözik az Apple második cupertinói irodájába.

Bob Martinengo és Mark Johnson már az idők kezdete óta Steve Jobs és Steve Wozniak szolgálatában álltak, olyan figurák ők, akik a lehető legpontosabban tudják átadni azt, hogy mi is volt a ’80-as években az Apple valójában. Emlékeiket fotók is őrzik, amik igen-igen nagy értékkel bírnak.

Korai Apple fotókból nem túl nagy a dömping, egyrészt mert ekkor még nem tervezték meg az iPhone-t, hogy naphosszat szelfizhessenek a mérnökök. Másrészt viszont manapság se kerül túl sok belsős fotó nyilvánosságra, ennek valószínűleg biztonsági okai is vannak. Pedig nem lenne utolsó ötlet egy heti Tim Cook fotóválogatás…

X_01
A három fiatal újonc, akik a gépek összeszerelésében tevékenykedtek.

Ezen a képen például Chrisann Brennan, Mark Johnson és Robert Martinengo látható, amint az Apple II-t rejtő dobozok előtt pózolnak. Láthatóan itt még nagyon fiatalok mindhárman, ahogy Jobs is igen fiatal volt ekkor még.

Magától értetődő volt a sok móka.

– emlékszik vissza Martinengo, aki jelenleg már nem az Apple munkatársa. Bár a mostani munkahelye sem sokban különbözik az Apple-től, az AMAC sérült gyerekeknek nyújt különböző termékeket és szolgáltatásokat, csakúgy, mint ahogy erre az Apple is gondosan odafigyel.

A bal szélen látható Brennan a kép elkészültekor mindössze 22 éves volt és 17 éves kora óta Jobs barátnője volt. Útjaik akkor váltak el, amikor Brennan terhes lett. Jobs tagadta, hogy az újszülött Lisa az ő lánya lenne, annak ellenére, hogy 1983-ban róla nevezte el az Apple Lisa számítógépet. Jobs igaz későn, de elismerte Lisát, mint lányát, amikor ő már tinédzser éveit élte.

X_02
Az Apple teljes legénysége az indulást követő kezdeti időszakban.

Itt balról jobbra haladva Elmer Baum, Mike Markkula, Gary Martin, Andre Sousan, Steve Jobs, Sue Cabannis, Mike Scott és Don Breuner látható. Mögöttük pedig az előző képről már ismerős Mark Johnson van. Johnson csakúgy, mint Martinengo az Apple II összeszerelését végezte. Ő így emlékszik vissza erre a fotóra:

Ez a kép egy pénteki napon készült. A UPS-t vártuk, hogy felvegye az 57 elkészült Apple II számítógépünket. A kép azért készült, mert ekkor tudtunk először 57 darabot letesztelni, összeszerelni és kiszállítani egy hét alatt. Ez nagy teljesítmény volt akkoriban a csapattól.

Egyébként a képen az is látszik, ahogy Steve Mike Scott-tal vitázik. Ő volt a cég első elnöke, aki azért érkezett, hogy Jobst pórázon tartsa. “Ez egy tipikus eset volt”- mondja Johnson.

A kép bal szélén lévő Elmer Baum mérnökként dolgozott ekkor az Apple-nél. “Ő egy vezető volt, egy felelős személy” – jegyzi meg Johnson. “A termelésben és a tervezésben is részt vett. Egy kissé zsémbes volt, az a tipikus “kölykök húzzatok a gyepemről” féle fazon.”

Baum unokaöccse, Jesse Berger szerint viszont remek humorérzékkel volt megáldva, képes volt saját magán is nevetni, és nagyon viccesnek találta, hogy ezekkel a számítógépes agytrösztökkel kellett együtt dolgoznia. Miután úttörő lett a vezetéknélküli kommunikációs területen, majd titkos programokon dolgozott a második világháború alatt és közben. Csiklandozta a kíváncsiság, hogy újra előremutató technológiákon dolgozzon, így csatlakozott az Apple-höz.

X_03
Steve Jobs és Mike Markkula kezükben az első 250 000 dolláros csekkel.

Mike Markkula volt a kockázatitőke-befektető, aki a cég története során először ténylegesen komoly összeggel látta el az Apple-t és valódi szakmai irányítás alá vonta azt. Annyira király arc volt, hogy egyszer azt is megengedte az alig felnőtt Johnsonnak, hogy vezesse a Corvette-jét. Markulla 250 000 dollárt fektetett a vállalatba. Ma már tudjuk, hogy élete legjobb cselekedete volt ez.

X_04
Az Apple II csapat, Elmer Baummal és az “agytrösztökkel” kiegészülve.

A következő képen az Apple II csapata látszik teljes egészében, rajta Baummal és az őt körülvevő “agytrösztökkel”. És persze mögöttük ott sorakoznak a készülő számítógépek is. A kép jobb szélén látható fiatalembert Daniel Kottkénak hívják, aki hardver techinkus volt, bár karrierjének fellendítéséhez ez kevésnek bizonyult, manapság levéltáros pozícióban van (szintén az Apple-nél).

Ezen a Johnson által készített rajzon pedig az látszik, hogy milyen miniatűr volt kezdetben a cég. A képen a legelső főhadiszállás, a Stevens Creek-i iroda látható.

Meglehetősen kicsi volt az irodahelyiség. Ez magába foglalta az előteret és magát az irodateret válaszfal nélkül. Hogyha elfordultál jobbra, akkor ott volt egyből a gyártó helyiség. Ráadásul elfoglaltuk a szomszédos C iradahelyiséget is, ahol Bill Fernandez az áramköri elrendezéseket tervezte.

X_05
Az Apple első irodájának alaprajza és belső fotók az irodáról.

 

Itt egyébként még a két alapító Steve egymással szemben dolgoztak. Ez később másként lett, amikor a már 30 dolgozóval rendelkező Apple egy új irodába költözött, ami már meglehetősen nagyobb volt. És a két álmodozó olyan messze kerültek egymástól, amennyire csak lehetséges volt.

Az alatt a rövid idő alatt, amit itt töltöttem egy jelentéktelen startupból egy virágzó gyártósorhoz kerültem. Abból a helyből, ami előtte tele volt szórakozással, egy szempillantás alatt egy teljesen átlagos vállalati környezet alakult ki. Én bennfentes voltam, hiszen Steve Jobsnak jó kapcsolata volt az anyukámmal, Steve kedvelte az anyámat. Ez még azelőtt volt, hogy az Apple-nek kezdtem volna dolgozni. Volt egy interjúja a tévében Oaklandben és engem ért a megtiszteltetés, hogy elfuvarozhattam a Volkswagen bogarammal. Steve egy megátalkodott, intenzív személy volt.

X06
Az Apple második cupertinói irodájának alaprajza.

Az Apple II volt az első olyan termék, amivel felkerült a cég arra a bizonyos térképre: egy otthoni számítógép billentyűzettel, ami egybe van szerelve egy képernyővel, amit mindenki tudott használni.

Andre Sousan volt az Apple európai sales menedzsere, Sue Cabannis irodavezetőként dolgozott, Gary Martin a könyveléssel foglalkozott, Don Bruener pedig technikus volt. Ők voltak az Apple kevésbé ismert, de meghatározó személyei abban az időben és nagyban hozzájárultak a cég jelenlegi nagyságához is.

X_07
Az Apple első fejléce, mely hivatalos dokumentumokra került rá.

Amikor útjára indult az Apple II 1977 nyarán azt egy színes alma grafika díszítette. Jobsnak köszönhetően alakult ki ekkor az a szivárványszínekbe burkolózott alma sziluett variáció is. Később persze a színek is kikoptak és a logó is kicsit absztraháltabb lett (főleg a levél részénél).

Steve egy a közelünkben lévő boltot bízott meg azzal, hogy hímezzék meg az új Apple-logót. Ezekből mindenki kapott, aki akkor a cégnél dolgozott. Körbekérdeztem a Facebookon, de senki nem emlékszik ezekre. Ha létezik még olyan hímzés, ami kiállta az idő próbáját azt szeretném tudni. Ez egy igazán érdekes és értékes tárgyi emlék az Apple korai éveiből.

– folytatta Johnson.

X_08
A hímzett Apple-logó a szivárvány színeivel díszítve.

Gene Carter viszont egészen máshogy emlékszik vissza. Ő az Apple egy korábbi menedzsere volt, és együtt dolgozott Markkulával.

A hímzett Apple logó nekem köszönhető. Éppen Anaheimbe tartottunk, a számítógép-kiállításra. És azt akartam, hogy meg lehessen különböztetni az Apple munkatársait a tömegben, hogy kitűnjenek. A lányom akkoriban gimnazista volt és az egyenruháján volt egy hímzett S betű. Szóval felkerestem azt a céget, amelyik ezt is csinálta. Markkulával elmentünk a Macy’s-be és bevásároltunk mindenkinek pulóverekből. Ezekre tettük rá a hímzett Apple-logókat. Ez 1978-ban történt.

X_09
Steve Jobs névjegykártyái a legsikeresebb időszakából.

Végezetül pedig ezeken a névjegykártyákon az látszik, amint az Apple-csapat már elköltözött az első irodából, így ezeken is már az új cím található. Egyébként a képen látható 3 kártyát tavaly árverezték el. Különös értékkel bírnak így együtt, hiszen lefedik Steve Jobs életének legjövedelmezőbb korszakát. Azt a bizonoys 1984-1990 között tartó időszakot, amikor Jobs megalapította új cégét a Next-et, majd később megvásárolta a Pixart.

Forrás: Business Insider

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!