imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fotószerkesztő funkciókkal bővült a Facebook iPhone app


A Snapchat továbbra is hatalmas népszerűségnek örvend a felhasználók körében, és stabil bázissal bír – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Facebook időről időre megpróbálja lemásolni az alkalmazás legfelkapottabb funkcióit. Most a Facebook iPhone-alkalmazás Snapchat-szerű fotószerkesztő funkciókkal bővült.

Még 2013-ban kaptak szárnyra azok a pletykák, hogy a Facebook 3 milliárd dollárért megpróbálta felvásárolni a néhány stanfordi diák által kitalált appot. A vételi ajánlatukat elutasították, ezért aztán azóta több olyan funkciót és alkalmazást is bemutatott a közösségi óriás, amivel a céljuk egyértelműen a Snapchat babérjaira törni.

A finoman szólva is inkább visszafogott sikereket elérő alkalmazások között volt a Poke, a Slingshot és a Stickered. A Poke volt a legkorábbi, 2012-ben jelent meg, és a Snapchathez hasonlóan néhány másodperc múlva megsemmisülő üzeneteket és képeket küldhettünk egy vagy több ismerősünknek. A Slingshot is nagyjából erre a koncepcióra épült, új kezelőfelületet kapott, és a lényege az volt, hogy egyszerre rengeteg emberrel oszthattuk meg fontos pillanatainkat. A Stickered pedig kifejezetten arra készült, hogy a Facebookból ismerős matricákkal aggassuk tele a fotóinkat, majd ezekkel bombázzuk az ismerőseinket.

Na de melyik az az alkalmazás, ami valószínűleg a legtöbb okostelefonon megtalálható? Bizony, a Facebook. A cég valószínűleg rájött, hogy ha népszerűsíteni akarják a többi appjukban már régóta megtalálható funkciókat, akkor a legegyszerűbb, ha a matricázási, feliratozási és filterezési lehetőségeket közvetlenül beépítik a „nagy” Facebook alkalmazásba, így a falunkat is eláraszthatjuk a szellemesen megszerkesztett fotókkal.

Facebook

Az új funkciókat folyamatosan tolják ki a jelenlegi felhasználóknak, nekünk már megjelentek az appban. Ezt úgy vehetjük észre, hogy ha egy új képet szeretnénk kirakni a falunkra, akkor a fotón egy jobbról balra átfutó csíkot vehetünk észre, a kép bal alsó sarkában pedig egy ikon váltakozik, ami a különböző szerkesztési lehetőségekre hivatott felhívni a figyelmünket. Az újdonság egyelőre csak iOS-re érhető el, a Facebook tájékoztatása szerint az androidos felhasználóknak még várniuk kell egy kicsit.

De mik is az újdonságok? Egyrészt, a manapság népszerű szűrökkel kezelhetjük a képeinket, amiből mondjuk nincs túl sok (összesen 8 darab), és nem is annyira látványosak mind egy-két másik alkalmazás esetében. Természetesen meg is vághatjuk a képeket, valamint embereket tagelhetünk rajtuk. A szöveg funkcióval színes szövegeket tehetünk a fotóinkra, a matricáknál pedig az összes Facebookon és a Messengerben megtalálható matricát elérhetjük, és teleaggathatjuk velük a képeket. A kreativitásunknak csak a jóérzésünk és a jóízlés szabhat határt.

A Facebook app új funkcióihoz nincs szükség az alkalmazás frissítésére, automatikusan megjelennek a szerencsés kiválasztottaknak az appon belül, ha egy képet akarunk kirakni a falunkra.

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!