imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Franciaországban börtön járhat a techcégek vezetőinek


Miközben töretlenül zajlik az Apple és az amerikai kormányzat harca az Egyesült Államokban, ahol egy bírósági végzés szerint az Apple-nek ki kell nyitnia egy terrortámadáshoz köthető jelkóddal védett iPhone 5c-t, Franciaországban úgy tűnik kicsit gyorsabban pörögnek az események.

A francia Nemzetgyűlés nemrég első körben 474 igen és 32 nem szavazattal átengedett egy szervezett bűnözéssel és terrorizmussal kapcsolatos törvénycsomagot. A csomag része volt egy olyan javaslat is, mely szigorúan büntetné a különböző gyártókat – és azok vezetőit – abban az esetben, ha megtagadják a felhasználók adatainak átadását a hatóságok számára.

A Palais Bourbon, a Nemzetgyűlés székhelye. | Kép forrása: Wikimedia Commons
A Palais Bourbon, a Nemzetgyűlés székhelye. | Kép forrása: Wikimedia Commons

A javaslatot eredetileg a Republikánusok nyújtották be, és ugyan a kormány hivatalosan nem támogatta a tervezetet, mégis bekerült a Jean-Jacques Urvoas által, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások eredményeként benyújtott törvénycsomagba. Ha hatályba lép, a törvény szerint 350 ezer euróra büntethető az a Franciaországban is jelen lévő vállalkozás, mely megtagadja, hogy adatokat adjon át a hatóságoknak egy készülékről. Ezen felül a cég felső vezetőire akár öt év szabadságvesztést is kiszabhatnának, valamint minden olyan személy, aki nem működik együtt bűnüldöző szervekkel 15 ezer eurós bírsággal és két év szabadságvesztéssel lenne büntethető.

Philippe Goujon republikánus képviselő így nyilatkozott a javaslattal kapcsolatban:

A szabályozás célja az, hogy a telefongyártók átadják a nyomozóknak a szükséges adatokat. Az már a gyártókon múlik, hogy milyen eszközöket használnak erre. Azt akarjuk, hogy együttműködést tanúsítsanak. Nem az a cél, hogy gyengítsünk a titkosításon – az elv az, hogy a gyártóknak együtt kell működniük a hatóságokkal.

Philippe Goujon
Philippe Goujon

A törvénycsomagot még a Szenátusnak is el kell fogadnia, ahol Goujon szerint valószínűleg változtatnak ugyan a javaslaton, de szerinte a lényegi részét nem módosítanák, csupán néhány technikai részleten, hogy ne lehessen megtámadni alkotmányossági alapon. A kormány számításai szerint a következő hónapokban fogadhatják el véglegesen a törvénytervezetet a Nemzetgyűlésben. Ennek hatályba lépése után lehetne kiszabni a korábban említett bírságokat és büntetéseket a különböző technológiai vállalatokra.

Forrás: Bloomberg Business.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!