imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Friss iPhone 8 és Siri-hangszóró szabadalmak


Az Apple az elmúlt 24 órában olyan technológiákat védetett le, amik gyanúsan egybecsengenek az eddigi iPhone 8 és Siri-hangszóróval kapcsolatos hírekkel. A szóban forgó szabadalmak káva nélküli iPhone kijelzőt, kijelzőbe épített Touch ID-t és képernyővel ellátott, henger alakú Siri-hangszórót ígérnek.

Talán még sose volt ennyi egybehangzó információ az évek során, a WWDC közeledtével pedig egyre inkább felpörögnek az események. Phil Schiller nemrégiben az egyik vele készült interjúban az otthoni hangalapú asszisztensekről beszélt, ami már önmagában is jelzésértékű lehet a jövő hónapban megrendezésre kerülő fejlesztői konferencia apropóján. Az idei jubileumi iPhone-ról pedig, ahogy az már néhány éve megszokott, elkezdtek szállingózni a dummy fotók, illetve egyre több a biztosra vehető infó, mégha nem is tudunk mindent száz százalékosan.

Az Apple a mai nap folyamán Siri-hangszóróval, illetve iPhone-nal kapcsolatos szabadalmakat nyújtott be, amiben rengeteg olyan információ található, amelyek gyanúsan egybecsengenek az eddigi hírekkel. Azt hiszem, ha az elkövetkező néhány sor tartalmát mind bemutatja az Apple a termékeiben, akkor elégedettek lehetünk az idei fejlesztésekkel.

Siri-hangszóró

Telik-múlik az idő és egyre több a konkurens gyártók által készített hasonló funkciókat betöltő eszköz, szóval idén muszáj lépnie az Apple-nek, be kell mutatniuk a saját otthoni asszisztensüket. Minden alkalommal említést teszünk arról, hogy önmagában a jelen szabadalomban is szereplő hardver nem lesz elég a jó végeredmény eléréséhez; szükséges lesz a szoftvert is alaposan újragondolni. Az Apple-nek erre vonatkozóan is volt a múlt héten egy szabadalma, ami alapján Sirit az Üzenetekbe integrálnák, amellyel egy központi, mindent átívelő aszisztenst faragnának belőle.

A jelen dokumentum kizárólag a hardvert tárgyalja, amit “Elektronikus eszköz, körkörösen elhelyezett elemekkel” címen nyújtottak be. Az ebben specifikált eszköz külsőre valóban egy Mac Próra valamelyest hajazó berendezést ír le. A henger formájú hangszóróba érintőkijelzőt, mikrofont, hangszórót, gyorsulásmérőt és giroszkópot (?), illetve egyéb szenzorokat is rakna az Apple. Ezeket pedig egy henger alakú szerkezetbe csomagolnák, amit egy szintén a már ismert Mac Próból ismert burkolattal fednének el.

Ezzel a gyártási technika is hasonló lehetne, illetve így a dizájn is adott. A Siri-hangszóró amolyan központként is üzemelhet, és összefüggésben állhat majd az Apple TV egyes funkcióival is. Az eszköz a júniusi WWDC-re jósolják a bennfentes informátorok, mely AirPlay támogatást, a megszokott saját gyártású Apple A szériás processzort és természetesen a tavaly debütált W1 chipet is kaphat. Ha ezt ilyen formában valóban piacra dobná az Apple, akkor én tuti vevő lennék rá, már csak a dizájn miatt is.

iPhone 8

Épp az egyik nap fogtam a kezemben a konkurens Galaxy S8-at, amikor is konstatáltam, hogy zseniális ötlet eltüntetni a kávát, szóval hajrá Apple! A szabadalomba foglaltak sem árulkodnak másról, a dokumentumok feketén fehéren tartalmazzák a káva megkopasztását annak érdekében, hogy a jelenlegi kijelzőméretek elférjenek egy kisebb házban is. Ezzel a megoldással a Plus modellek sem tűnnének óriásinak, nagyon várjuk, hogy az Apple kiadjon az ősszel egy ilyen telefont. Előzetes infók alapján ez felvetett néhány problémát a fejlesztésnél, például a Touch ID szenzor helyének megtalálását.

Nos, jelen szabadalom második pontja magába foglalja, hogy a kijelző alá integrálnák az ujjlenyomat leolvasót a cupertinóiak. Ezt ilyen formában még egyik gyártónak sem sikerült megcsinálnia, a Samsung új zászlóshajóján is a készülék hátlapján kapott helyet a szenzor, ráadásul a kamera mellett, mivel állítólag csak ott fért el. A levédett technológiák közt nincs szó vezeték nélküli töltésről, elképzelhető, hogy azért, mert ezt már korábban megtette az Apple.

Ahogy azt minden alkalommal, most is leírjuk/elmondjuk, hogy a szabadalmakban foglaltak nem mindig fedik 100%-osan a végleges termékek funkcióit. Jelen esetben viszont nagy a valószínűsége, hogy ilyen kütyüket várhatunk az elkövetkező időszakban, hiszen ezeket a lehetséges újdonságokat korábban már több hiteles forrás is alátámasztotta.

Forrás: Apple Insider és 9to5mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!