imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Frissen szülővé vált dolgozóit segíti az Apple


Bármilyen örömteli is tud lenni az otthoni babázgatás, a legtöbb szülő egy idő után már izgatottan várja a munkába való visszatérést, ami viszont nem mindig könnyű. A cupertinói tech óriás illetékesei is felismerték ezt, és mostantól egy új gesztussal kedveskednek az alkalmazottaknak.

Ha az Apple-nél dolgozol és gyereked születik, a vállalat minimum 16, de általában 18 hét fizetett szabadságot biztosít. Ez tökéletesen megfelel az amerikai tech cégek átlagának, hiszen a Google ugyanennyit ad, a Facebook 17 hetet, a Microsoft pedig 22-t (a pálmát egyébként a Netflix viszi egy teljes évvel). Ám ha örökbe fogadsz, esetleg nevelőszülőséget vállalsz, akkor is jár 42 napnyi térített eltáv.

Deirdre O’Brien

Akárhogy is legyen, a visszatérés szinte biztosan fájni fog. Egyszerűen nem könnyű egyik napról a másikra két külön világot igazgatni úgy, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. Deirdre O’Brien, az Apple HR-ért (és kiskereskedelemért) felelős vezetője elmondta, hogy tapasztalatai szerint a munkába visszatérők számára különösen fontos a bizonyosság, hogy odahaza minden az ideális mederben zajlik, ami kezdetben nagyon megterhelő lehet.

Erre találták ki a „türelmi időszak” intézményét, amit most az Apple is bevezetett, méghozzá egész kedvező feltételekkel. Az újdonsült szülőknek a fizetett szabadságot követően ezentúl négy további hetet biztosítanak az alkalmazkodásra. Ez idő alatt a dolgozó teljes fizetést kap, de lehetősége van a részmunkaidős jelenlétre, illetve arra is, hogy a felettesével egyeztetve maga határozza meg az időbeosztását.

A fizetett szülési szabadság átlagos hossza néhány országban

A puha átmenet természetesen a nevelőszülőknek és örökbefogadóknak is elérhető. Utóbbiaknak még két további kedvezményt biztosítanak: hathetes szabadságuk akár 28 nappal is meghosszabbítható a Paid Family Care alapból, mely egyébként a beteg családtagokat gondozó alkalmazottak támogatására szolgál, ráadásként pedig az adoptálás súlyos költségeiből az Apple maximum 14.000 dollárt átvállal.

A szülők visszarázódása mellett a cég ezentúl az alkalmazottak lelki egészségére is nagyobb figyelmet fordít, s ezért megduplázzák a dolgozók számára elérhető ingyenes tanácsadói órák számát, valamint távgyógyítási szolgáltatást is indítanak a nagyobb rugalmasságot igénylők miatt.

Az Apple talán nem hiába lépte meg pont most dolgot, hiszen a szülői szabadságról visszatérő munkavállalók gondjai egyre inkább előtérbe kerülnek az utóbbi években. A Harvard Business Review például 300 kismama megkérdezése után kimutatta, hogy a nőket gyakorta éri hátrányos megkülönböztetés a visszarázódás során, sokan kollegáik nehezteléséről, szakmai kapcsolataik leépüléséről számoltak be. Ilyen körülmények között pedig jogosan várható el, hogy a munkáltató a lehető legtöbbet tegye a simább átmenetért, főként, hogy az Apple dolgozóinak már 32%-a nő.

Te voltál már szülői/szülési szabadságon? Ha igen, mik a tapasztalataid?

Forrás: Fast Company

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!