imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Frissítésdömping: OS X, watchOS, tvOS, iTunes és GarageBand


Tegnap este nem csupán az iOS 9.3.2 jelent meg, hanem az Apple összes operációs rendszere frissült: megérkezett az OS X 10.11.5, a watchOS 2.2.1, a tvOS 9.2.1, az iTunes 12.4 és ráadásként a GarageBand 10.1.2 és 2.2.1 is.

Ami az operációs rendszereket illeti, sok újdonságra nem kell számítani, az Apple gyakorlatilag mindegyik frissítéshez néhány szót írt a leírásba, miszerint az új verzió hibajavításokat tartalmaz, javítja az általános stabilitást illetve a biztonságot. Az OS X 10.11.5-öt szokás szerint a Mac App Store-on keresztül frissíthetjük (régimódi felhasználók itt találják a letölthető Combo Update-et), a tvOS-t az új Apple TV beállításaiból érhetjük el (de az is lehet, hogy már automatikusan frissítette is magát), a watchOS 2.2.1 telepítését pedig az iPhone-tól indíthatjuk az Apple Watch alkalmazásból ha az óránk töltőn van és legalább 50%-os az akkumulátor töltöttsége.

watchOS 2.2.1

A fentieknél egy fokkal izgalmasabb az új, 12.4-es verziószámot viselő iTunes, ami változásokat hozott a szoftver kezelőfelületében. Eddy Cue már célzott erre akkor, amikor februárban a John Gruber-féle The Talk Show című podcast vendége volt Craig Federighivel. Ez mondta ugyanis akkor:

Rövid távon úgy döntöttünk, hogy ha fontos neked a zene, és az iTunest használod, akkor rengeteg zenét láss. Természetesen folytatjuk a munkát, és folyamatosan gondolkozunk azon, hogy mi a legjobb megoldás, külön alkalmazásokat csinálni egyes funkcióknak, vagy egyben tartani az egészet. Az OS X új verziójának megjelenésével egy új iTunes és érkezik majd a jövő hónapban, amivel még egyszerűbb lesz majd a zene világában barangolni.

Végül az OS X 10.11.4 megjelenésekor nem érkezett meg az új iTunes, most azonban vége a várakozásnak. A fenti nyilatkozat alapján mi valami radikális változtatásra számítottunk, azonban közel sem ez történt. A legszembetűnőbb módosítás az lett, hogy a kezelőfelület bal oldaláról eltűntek a zenéket, alkalmazásokat, podcastokat, egyebeket jelző ikonok, és a helyüket egy legördülő menü vette át. Itt ugyanazok találhatók mint az ikonok esetében, így például egy kattintással „messzebb” van az App Store, bár talán egyértelműbb a feliratok használata.

Az új legördülő menü az iTunes 12.4-ben.
Az új legördülő menü az iTunes 12.4-ben.

Átalakult az ettől jobbra található sáv is, minden kategóriában eltűntek opciók, melyeket egy, a bal oldalon megjelenő oldalsáv hivatott pótolni. A zenéinknél itt találhatjuk meg például a lejátszási listáinkat, az alkalmazások esetében itt csoportosíthatjuk készülék szerint az appokat. Sajnos továbbra is a letöltött appokat mutatja alapértelmezetten az iTunes, pedig szerintem nem én vagyok egyedül azzal, hogy nem a véletlenül letöltött alkalmazásokat szeretném azonnal látni, hanem az App Store-ban böngésznék.

Több helyen is visszatért a jó öreg oldalsáv.
Több helyen is visszatért a jó öreg oldalsáv.

Haladjunk tovább: eltűnt az aktuálisan bejelentkezett felhasználó, a helyét a Következő (Up Next) funkció dedikált gombja vette át – az ő helyére pedig az ismétlés gomb került, ami korábban talán logikusabb helyen volt a keverés mellett. A menüsorban két új menüpontot kaptunk: a Fiók alá került a felhasználói fiókunk, itt többek között kiválaszthatjuk a kedvenc előadóinkat és stílusainkat, megnézhetjük a profilunkat illetve azt, hogy kit követünk a Connecten, de itt találjuk a kívánságlistánkat és a megvásárolt/letölthető elemeket is.

Az új Dal és Fiók menük a menüsorban.
Az új Dal és Fiók menük a menüsorban. Nagyon jó kérdés, hogy a Dal menümben miért szürke majdnem minden, mikor a jobb gombos menüben elérhetők ezek az opciók…

Szintén új menüpont a Dal, ami gyakorlatilag ugyanazokat az elemeket rejti, amiket akkor érünk el, ha jobb gombbal kattintunk egy zeneszámra (vagy ha a három pont ikont nyomjuk meg mellette). Ez azt is jelenti, hogy megszüntették azt a UX-katasztrófát, miszerint eddig a három pontra kattintva egy össze-vissza továbbnyíló menüt kaptunk, jobbkattintásra meg teljesen mást. Kicsit egyszerűbbnek tűnik, bár pont akkor jött a váltás, amikor már kezdtem kiismerni magam az előző megoldás esetében.

Ezzel még nincs vége a sornak, ugyanis iOS-re és OS X-re is frissült a GarageBand zeneszerkesztő app. Ezzel kapcsolatban egy sajtóközleményt is kiadott az Apple, melyben azt taglalják, hogy az új verzióval a kínai zene gazdagságát szeretnék ünnepelni: ennek megfelelően hagyományos kínai hangszerekkel és 300 looppal bővült az alkalmazás, mely kínai lokalizációt is kapott. A elkészített zenéket a távol-keleti felhasználók a helyi közösségi csatornákon, a QQ-n és a Youkun is megoszthatják. Tim Cook egyébként éppen Kínában tartózkodik, úgyhogy gyorsan ki is próbálta a frissítést a szingapúri JJ Lin mandopop előadóval:

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!