imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Frissült a Chrome iOS-re


A tegnapi nap folyamán elég jelentős frissítést adott ki a Google a Chrome böngésző iOS-en (tehát iPaden és iPhone-on) futó változatából. A 40.0.2214.61-es verzió (haha) többek között Handoff támogatást, és az új Material dizájnnyelvet hozta magával, valamint optimalizálták a nagyobb iPhone-okra, illetve a szokásosnak mondható bugfixek is kerültek bele.

A Handoff-támogatás az OS X Yosemite új funkciójából kovácsol előnyt, vagyis ha megnézünk egy weboldalt a Chrome-ban, akkor azt egy kattintással megnyithatjuk a Mac alapértelmezett böngészőjében is. Az eleinte kicsit ködös a frissítés leírásában, hogy visszafelé vajon működik-e ez a funkció, de a Google később pontosított. Míg az iOS-es Chrome az OS X alapértelmezett böngészőjébe „továbbítja” az oldalakat a Handoff segítségével, ha a Macünkön használjuk a Chrome-ot, az az iOS-es Chrome appban nyitja meg az oldalakat például iPhone-on.

Chrome

Ezen kívül a külső is jelentősen megváltozott, a Google Maps és a Google kereső alkalmazás után az iOS-es Chrome is megkapta a Google által az Android 5.0 Lollipopban bevezetett „Material Design” látványvilágot. Ez a telt színek, letisztult vonalak használatát jelenti, és kicsit hasonlít az iOS 7-tel bevezetett „réteges” megjelenésre, bár átlátszó elemekkel nem operál. Mindenesetre ha valaki az alig néhány százalékos elterjedtségű Android 5.0-ról váltott mostanában iOS-re, annak ismerős lesz.

Ami a frissítésbe nem került bele, az a Nitro nevű JavaScript-motor, vagyis a Chrome továbbra is picit lassabbnak fog tűnni azon weboldalak esetében, amik intenzíven használnak JavaScriptet. Ráadásul, mivel az Apple nem engedi, hogy a külső fejlesztésű böngészők a saját motorjukat használják iOS alatt, ezért a Chrome – az Operához hasonlóan – a Safari által is használt WebKit motor segítségével jeleníti meg a weboldalakat.

A Google Chrome természetesen továbbra is ingyenesen tölthető le az App Store-ból. Van egyébként valaki, aki az iPhone-ján és iPadjén nem a Safarit használja böngészőnek?

• Google Chrome letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes)

Forrás: Ars Technica. Képek: Google.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!