imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Netflix, már offline is nézhető

Frissült a Netflix, és királyabb, mint valaha


A Netflix a múlt héten jelentette be, hogy mostantól az általuk kínált filmek egy része letölthető, így azokat út közben, adatforgalom nélkül is nézhetjük. Most az is kiderült, ennek érdekében milyen fejlesztést hajtottak végre a streaming szolgáltatásukon.

Ugyan még nem minden film érhető el offline, de folyamatosan bővül a kínálat. Önmagában az, hogy a Netflix mostantól internet nélkül is nézhető, nem lenne nagy szám. A zene streamingeknél már megszokhattuk ezt a funkciót, úgy tűnik, elérkezett az offline filmnézés korszaka is.

Netflix on the go szolgáltatás

Ez egy kicsit ironikus, hiszen a Netflix előtt is offline néztük a filmeket, most pedig újra feltalálták ezt a tartalomfogyasztási szokást. Nem vicc, olyan felfedezést tettek, amilyen már régen nem volt a tech iparban.

A Netflix alapvetően H.264 kodeket használ a streaminghez: ez egy igen bevett szabvány, a digitális televíziócsatornák is ezt használják. Egy igen jól tömörítő, korrekt képminőséget adó formátum.

A letöltési funkció azonban egy kissé eltér ettől a kódolástól, és itt adódik is egy kis probléma. Az androidos készülékek VP9-et használnak a letöltés során, ami egy még fiatal, de kiváló kodek a H.264 helyettesítésére. A gond csak az, hogy ezt a szabványt a Google fejleszti, az Apple által készített eszközök pedig nem támogatják.

Így ahhoz, hogy hasonló eredményt érjen el az app iOS-on, a H.264 Main beállítása helyett a High-t használja. Szintén nem rossz, de kevésbé hatásos, mint a VP9. Persze egy ilyen szolgáltatás fejlesztése során elsődleges szempont a gyorsaság, és hogy lehetőleg ne zabálja meg teljesen az eszközöd tárhelyét az alkalmazás.

A Netflix nem csak a kodekeket változtatta meg az új funkció során, hanem még arra is rájöttek, hogyan lehet a legjobban optimalizálni a filmek adathasználatát. Minden film eltérő adatsebességet és fájlméretet igényel. Egy gyors akciófilm telis-tele virtuális effektekkel sokkal inkább “rendszerigényes”, mint egy lassú svenk az égbolton például a Szerelmünk lapjai című filmből.

Netflix iPaden

Ezt a Netflixnél is nagyon jól tudják, éppen ezért elkezdték finomhangolgatni a tömörítést. Eleinte minden filmnél egyesével végezték a műveletet, amivel igen szép eredményeket sikerült elérniük. A gond csak az, hogy végtelen mennyiségű időre lenne szükség a filmek optimalizálására, úgyhogy kellett egy jobb ötlet.

Az app feldarabolja a filmeket 1-3 perces egységekre és megvizsgálja a részletességüket, majd egyesével egy bonyolult algoritmus alapján végzi el a finomhangolást. De miért jó ez nekünk? A Netflix így 20%-kal kevessebb adatot használ iOS eszközökön, ami előnyös a pénztárcánknak és kíméletes a telefonunk tárhelyével is. Vagyis erre lenne képes, de nem ez a célja vele a filmszolgáltatónak.

Persze a VP9-cel jobb a tömörítés, 36%-os csökkenést képes elérni a sima streaminghez képest, ami bámulatos. A Netflix megerősítette, hogy ezzel a fejlesztéssel tulajdonképpen nem adatot szeretnének spórolni a felhasználóknak, hanem emelni a szolgáltatás minőségén. Hiszen, ha az alkalmazás képes 20-36%-kal kevesebb adattal ugyanazt a minőséget produkálni, akkor ugyanakkora adatfelhasználás mellett ennyivel jobb minőségű filmeket is képes letölteni.

Netflix bármely iOS eszközön

Az új eljárást egyelőre még csak a letöltési funkció használja, de a cég ígérete szerint hónapokon belül alkalmazni fogják a streamben is. Nekem erről a fejlesztésről egyből a Szilícium-Völgy című sorozat jutott eszembe, ahol egy PiedPiper nevű tömörítési algoritmussal foglalkozó cégen keresztül ismerhetjük a völgy világát. Mindenkinek ajánljuk, akár Netflixen is megnézheted.

Forrás: Variety és 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!