imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fura felbontású iPad tűnt fel a statisztikákban


Egy ideje már hallani híreket arról, hogy az Apple szó szerint nagy dobásra készül ami az iPad-termékvonalat illeti. Az techsajtóban „iPad Pro” néven emlegetett új eszköz létezésére korábban is több jel mutatott, például az iOS 9-ből kibányászott újfajta szoftveres billentyűzet, illetve a kódban megtalált eddig nem létező felbontás.

Ez utóbbi 2732 x 2048 fizikai pixel volt (ami a Retina-felbonás elvei alapján logikailag 1366×1024 pixelt jelent, vagyis a jelenlegi 4:3 képarányt), és úgy tűnik, valóban tesztel az Apple egy hasonló készüléket. Az AppSee – mely egy alkalmazásanalitikával foglalkozó cég – adatai között feltűnt ugyanis egy olyan iPad, aminek pontosan ez a felbontása, a modellszáma pedig az eddig ismeretlen iPad 6,8 (az iPad Air 2 modellszámai 5,3 és 5,4).

Balra az iPad Air 2, jobbra a feltételezett iPad Pro és az új billentyűzet.
Balra az iPad Air 2, jobbra a feltételezett iPad Pro és az új billentyűzet.

Nem ez az első eset, hogy az AppSee új modelleket talál, pont nemrég fedeztek fel két eddig nem létező iPhone-típust is a statisztikákban. Az emlegetett felbontás az iPad Air 2 jelenlegi pixelsűrűsége mellett egyébként a korábban tippelt 12,9 hüvelykes kijelzőméretet erősíti meg, vagyis valóban szép nagy darab lehet az iPad Pro, vagy iPad Plus, vagy iPad Air Plus, vagy ahogy végül elnevezi az Apple a készüléket ha tényleg bemutatják.

Apropó bemutató: mivel az adatokban a felbontás mellett az iOS verziója is látható, a megjelenés valószínűleg nem az elkövetkező pár hétben várható. Az ismeretlen iPadek ugyanis az iOS 9.1-et futtatták, amiről korábban nem lehetett még hallani, ennek megfelelően természetesen nyilvános vagy fejlesztői béták sem léteznek belőle. Mivel még az iOS 9 sem jelent meg – ez várhatóan szeptemberben esedékes – ezért nem valószínű, hogy az Apple az új iPhone-okkal egy időben mutatná be az iPad Prót. Persze ez amúgy sem lett volna logikus, hiszen miért lopnák el a show-t a legnépszerűbb termékeik elől.

Szép nagy lenne egy 12,9 hüvelykes iPad.
Szép nagy lenne egy 12,9 hüvelykes iPad.

Az ügyben egyébként Ming-Chi Kuo is jósolt a napokban – és mint tudjuk, rá érdemes odafigyelni –, aki azt mondta, hogy a tömeggyártás szeptember végén vagy október elején indul majd be, ami nagyjából egybevág az Apple menetrendszerű októberi iPad-bemutatóival. Kuo azt is tudni véli, hogy egy különleges stylusszal is készül az Apple, mely használja majd a Force Touch funkciót is, ezt pedig a Cheng Uei nevű tajvani cég fogja összeszerelni.

Időközben egyes kevésbé megbízható források – a tajvani Economic Daily News, és a hírhedt DigiTimes – arról is beszámoltak, hogy az Apple idén inkább az iPad mini 4-re és a nagy iPadre koncentrál, vagyis nem várható, hogy iPad Air 3 is érkezne. Noha valamennyi logika van ezekben a felételezésekben, mivel az iPad Air 2 is megkapja majd az iOS 9-ben érkező osztott képernyős multitaskingot, valamint a teljesítménye sem hagy kívánnivalót maga után, érdemes erős fenntartásokkal kezelni ezeket az értesüléseket.

Forrás: MacRumors (1, 2, 3); AppSee. Borítókép: MacRumors.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!