imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

GAget for Mac – Google Analytics egy érintésnyire


A Google Analytics manapság szinte szabványnak számít, ha a webes forgalommérésről van szó – legalábbis ha valakinek van egy weboldala vagy blogja, nagy valószínűséggel ezt fogja telepíteni alá, ha szeretné megtudni, hányan, mikor, honnan és min nézik az adott oldalt. Ha pedig gyorsan kíváncsi mindezekre, a GAget widget tökéletes megoldás.

Létezik már saját alkalmazása a Google-nek is például iPhone-ra, de asztali operációs rendszer alatt a legelterjedtebb talán a Google Analytics weboldalának böngészgetése. Mi van akkor azonban, ha valaki olyan függő, mint mi, és naponta elég sokszor kíváncsi arra, hogy éppen mi a helyzet a látogatottsággal? Mint szinte mindenre, erre is létezik egy Értesítési központ (Notification Center) widget. Ami ráadásul magyar fejlesztésű!

Be kell vallanom, hogy mi naponta akár 5-10 alkalommal is rápillantunk a Google Analyticsre, ha pedig valami pörgősebb téma vagy aktualitás van, akkor akár többször is. Nekem erre eddig az volt a megoldásom, hogy a Safariban egy tabban futott az Analytics, amit aztán mindig bezártam amikor már túl sok böngészőfül volt nyitva – 5-6 fölött valamiért elkezdek feszült lenni –, aztán kezdődhetett minden elölről: Analytics behívása, Bejelentkezés gomb, megfelelő oldal kiválasztása, megfelelő időintervallum kiválasztása, stb.

Ezekre a lépésekre kínál egy sokkal egyszerűbb megoldást a Hosszú Zoltán által fejlesztett GAget widget, ami az Értesítési központunkba épül be OS X alatt. A telepítés roppant egyszerű: le kell töltenünk az alkalmazást az App Store-ból, majd be kell jelentkeznünk az Analyticshez használt Google-fiókunkba. Ezután kiválaszthatjuk, mely oldalak adatait szeretnénk látni a widgetben – már ha több is van –, és a szokásos Szerkesztés gombbal hozzá kell adnunk a GAget-et az Értesítési központhoz. Innentől kezdve a jól megszokott két ujjas oldalról söpréssel már azonnal látjuk is az adott napra vonatkozó munkamenetszámot (session), illetve erre kattintva további adatokat nézhetünk meg.

GAget-1

A statisztikákat három időintervallumra tekinthetjük meg: az elmúlt egy, két és négy hétre. A widget alapvetően a session-számokat mutatja, így ezek látszanak a kis grafikonon is, alatta pdig további három szempont alapján böngészhetjük az adatokat. Az Overview fülön a munkamenetek, egyedi felhasználók és oldalletöltések adatait látjuk az adott időszakra, alatta pedig visszafordulási arányt (Bounce rate), az új munkamenetek arányát és az oldalon eltöltött időt.

A Locations fül alatt a top nyolc országot láthatjuk ahonnan a látogatóink érkeztek az adott időszakban, százalékos és számszerű adatokkal. Végezetül pedig a Mobile fülön azt nézhetjük meg, hogy a látogatóink milyen arányban nézik az oldalt asztali számítógépről, okostelefonról, illetve táblagépről, valamint természetesen itt is láthatjuk a munkamenetek számát. Ha a webes Analytics-felületre szeretnénk eljutni, ezt egyetlen gombnyomással elérhetjük bármelyik fülről.

GAget

Nagyjából ennyit tud a GAget, vagyis egy szempillantás alatt megmutatja a weboldalunkhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat a Google Analyticsen keresztül. Ezt viszont nagyon igényes és letisztult formában tudja, nem sok widgetet használok, de abban biztos vagyok, hogy a GAget mostantól állandó lakója lesz az Értesítési központomnak. Az pedig, hogy magyar fejlesztés, már csak hab a tortán!

• GAget letöltése a Mac App Store-ból (2,99 €)
iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!