imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gemini – csillagokkal táncoló


Rendszeres olvasóinknak valószínűleg már feltűnt, hogy szeretem az igényes, valamilyen szempontból egyedi játékokat, amik képesek új ötleteket felmutatni. Éppen ezért roppant kíváncsivá tett, amikor megtudtam, hogy augusztus 25-én megjelenik az App Store-ban a Gemini című játék – pont olyannak tűnt, mint ami az ínyemre való.

Nem is tudom hogyan lehetne leírni egyszerűen a Gemini sztoriját vagy lényegét. A játékban egy csillagot irányítunk, vagyis pontosabban fogalmazva kettőt, hiszen a nagy csillaghoz egy kisebb csatlakozik. Velük haladunk felfelé, és utunk során egyre jobban kitapasztaljuk, hogyan tudunk szépen párban mozogni. És itt a szépen elég nagy hangsúly van, ugyanis a Geminiben a mozgás leginkább egy tánc, minél szemrevalóbb, annál sikeresebb is.

Gemini

A játék a történetet szavak nélkül meséli el, vagyis igazából csak a fantáziánk szab határt annak, hogy mi mit képzelünk bele a különböző alakzatokba, mozdulatokba, ábrákba. A grafika nagyszerűen jeleníti meg ezt az álomszerű világot, és a zene is sokat ad hozzá a hangulathoz. Ha egyszemélyes módban sikerül befejeznünk a játékot, elérhetővé válik a kétszemélyes mód, így barátainkkal, családtagjainkkal együtt is átélhetjük a kalandokat.

Gemini

De hogyan is működik ez a gyakorlatban? A csillagunkkal jobbra és balra mozoghatunk a kijelző jobb- vagy baloldalának megérintésével. A nehezítés akkor jön, ha felfelé vagy lefelé szeretnénk menni: ezt csak a másik, kisebb csillag segítségével tehetjük meg. Ha közel vagyunk egymáshoz, mindketten emelkedünk, ha eltávolodunk, elkezdünk lefelé zuhanni – nem segít az sem, hogy a pici csillagnak bizony saját „akarata” van. Nehéz elmagyarázni, és elsőre elsajátítani is, de rá lehet érezni, és utána valóban szuper élmény.

Gemini

A célunk különböző feladványok megoldása, vagy fénylő pöttyök gyűjtögetése, kigyújtása. Itt sem mindig egyértelmű elsőre, hogy pontosan mit is kéne csinálnunk, de ha figyelünk a környezetre, arra, hogy mi történik körülöttünk, akkor viszonylag gyorsan réjöhetünk, hogy mi a cél, és onnan már minden megy, mint a karikacsapás. A Gemini egyetlen hátránya, hogy iszonyú rövid, és nem, nem a Monument Valley-re kell gondolni, hanem annál is sokkal „rosszabra”: nem mértem az időt, de érzésre fél óra alatt kivégeztem.

Ezután azonban kinyílik a többjátékos mód, ahol két irányítási lehetőség közül választhatunk: egy hagyományosabb, és az „ölelés” mód között. Ez utóbbi az igazán érdekes, és eredeti ötlet. Ilyenkor, ahogy a játék is jelzi, a kis csillaggal játszó játékos a másik ölében ül, és így élhetik át újra a kalandokat – értelemszerűen elsősorban arra találták ki, hogy a barátnőnkkel/barátunkkal/gyerekünkkel játsszunk így. Ez teljesen új csavart visz a Geminibe, a lenyűgöző hangulat még jobb lesz, a végjáték pedig teljesen új értelmet nyer. (Érdemes azonban nagyobb kijelzős készüléken játszani így.)

Gemini

A Gemini két New York-i fejlesztő, Atlas Chen és Nick Zhang munkája. A fejlesztést 2013-ban kezdték el, szóval azt nem mondhatjuk, hogy nagyon elkapkodták a dolgot, cserébe tényleg egy minőségi alkalmazásról van szó. Az első kezdetleges béták után csatlakozott hozzájuk Tony Yan (ő a felelős a zenéért) és Kevin Chen, aki a végleges grafikát alkotta meg – a technikai kivitelezésben Zack Zhang volt a segítségére.

Gemini

A készülő játékkal aztán különböző fesztiválokon kezdtek el „fellépni”, ahol kivétel nélkül nagy sikert aratott a Gemini egyedi koncepciója – a bostoni indie játék fesztiválon például be is zsebelték az „esztétikai” díjat. Az app alapvető ötlete a fejlesztők saját bevallása szerint az volt, hogy hogyan alakíthatnak ki érzelmi kapcsolatot a játékos által vezérelt, valamint a másik karakter között.

Gemini

A Gemini jelnleg 2,99 eurós bevezető áron tölthető le az App Store-ból, később elvileg 3,99 euróra emelkedik majd az ára, így ha megtetszett, érdemes még most beruházni rá. Nem egy hagyományos játékról van szó, tehát kell egyfajta „kattanás” hozzá, de ha szereted a hasonló, kicsit elvont játékokat, akkor mindenképp érdemes kipróbálni – csak aztán nem szabad búslakodni a rövidségén, hiszen az egyedi, magával ragadó hangulat kárpótol ezért.

• Gemini letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, 2,99 €)
MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!