imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gépi tanulással és MI-vel foglalkozó startupot vett az Apple


Az Apple nem a nagy bevásárlásairól híres. Mint óriáscég persze rendszeresen „vásárol be” a kisebb cégek piacán, de ritkán hallani olyanokat felőlük, mint a Microsofttól, akik 8 milliárd dolláért vették meg a Nokiát, majd 24 milliárdért a LinkedInt. Az Apple legnagyobb befektetése az elmúlt években egyértelműen a Beats volt 3 milliárd dollárért, de a Didi Chuxingba fektett 1 milliárd dollár sem elhanyagolható. Ehhez képest most csupán 200 millió dollárért vettek egy seattle-i startupot, aminek mégis jelentősége lehet.

Ahogy a kutatás-fejlesztési pénzek esetében, úgy az akvizíciók esetében is azt láthatjuk, hogy az Apple nagyon törekszik arra, hogy a lehető leghasznosabban költse el a dollárjait. Mondjuk ha azt nézzük, hogy a Microsoft irgalmatlan pénzért megvette a Nokiát, most pedig hagyja csendben meghalni a Windows Phone-t, sőt, előbb fejleszt alkalmazásokat iOS-re, mint saját platformjára, akkor valóban érdemes óvatosnak lenni. Persze az Apple sem menedzseli mindig tökéletesen a dolgait, és ennek jó példája az ősszel a macOS Sierrában végre asztali platformon is bemutatkozó Siri. Az egykori startupot szintén felvásárolta az Apple, azonban Siri finoman szólva is ejtve lett, így az eredeti fejlesztők közül már csak alig páran dolgoznak az Apple-nél. A kilépők egy része épp új virtuális asszisztenst tervez, ami Viv névre hallgat.

turi-machine-learning

A Seattle-ben található startup nemcsak gépi tanulással, hanem mesterséges intelligenciával is foglalkozik, ami jól tükrözi az Apple azon törekvését, hogy beleássa magát ezekbe a témakörökbe. A csapat maradhat a helyén, az Apple egyébként is szeretne mérnökeinek ott is irodát nyitni, hisz 2 évvel korábban már vettek ott egy másik startupot, a Union Bay Networks-öt, ami felhőalapú hálózati szolgáltatásokkal foglalkozik. A Turi skálázható, gépi tanulást elősegítő programjai lehetővé teszik, hogy egy adott cég sokkal jobban hasznosítsa a nála felhalmozott adatokat, legyen az ajánlásokat megfogalmazó, csalásokat leleplező algoritmus, vagy ami az ügyfelek viselkedésével, elmaradásával és szegmentációjával foglalkozik. A projekt még 2009-ben indult nyílt forráskóddal, Carlos Guestrin vezetésével, aki azóta a Washingtoni Egyetemen professzor. Az Amazon alapító Jeff Bezos dobta meg őket először 2 millió dollárral, amivel Guestrin és felesége, Emily Fox gyakorlatilag saját kutatóintézet nyitott az egyetemen. GraphLab néven céggé alakultak, de idővel Guestrin eladta a projektet, ami egyre több pénzt szedett össze különböző fundraisereken, majd Dato névre váltottak. Emiatt oda-vissza pereskedtek a Datto nevű céggel, amit elvesztettek, ezután kellett új márka után nézni, innen jött a Turi és a magenta kutya.

turi-logo-stacked-1200x1047-1

Az Apple 2015 eleje óta legalább 15 startupot vásárolt fel a gépi tanulás, mesterséges intelligencia, arcfelismerés, oktatás, térérzékelés és firmware biztonság területén.

A hírt természetesen sem a Turi, sem az Apple nem kommentálta.

Forrás: GeekWire via Apple Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!